İçeriğe Yönlendir

Hangi Operatörü Tercih Etmeliyim...


Mert Can Üzger

Recommended Posts

Lokman Ceritlioğlu

şu anki fiyatı 49 Tl. galiba. Ramazan bayramından bir kaç gün önce görüp tarife değişikliği yapmıştım.

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Türkiye'de eskiden tekonoloji önden geliyordu ama altyapı ve yatırımlar gelemediği için cihazların birçok özelliğini kullanamadığımız ; mesela ön kameralı telefon alıp 3g altyapısı olmadığı için hiç kullanmadığım bir çok telefon olmuştur. Şimdi ise altyapı yatırımları çok hızlandı ve operatörler konuşma altyapısı kadar (2g) veri aktarımı (3g) konusunda da operatörler yarış içersindeler ve yeni telefonlar barındırdıkları özellikleri artık altyapı sayesinde kullanabiliyorlar. Bu nedenle telefonun özelliğine uygun operatör seçmek de belki doğru faturalandırma adına yeterli olacaktır. Örneğin 21mbps bağlantı hızına sahip bir telefonunuz varsa en hızlı internet servisi sunan operatörü seçmek doğru olan. Şu anda bu hıza ulaşan olmasa da olmaya yakın ilk aday Turkcell olacaktır, her zaman bu tip konularda öncüdür. Premiumluğu buradadır zaten. Aynı örnekten devam edersek, mesela Nokia e6 kullanıcının ise hızlı bir internet bağlantısına ihtiyacı yoktur çünki telefonun kapasitesi 10mbps'dir zaten. Vodafone ya da Avea çok sorun teşkilmetmez sadece bağlantı hızının stabilitesi konusunda vodafone öne geçecektir.

Belki bilmeyenler olabilir, 3g ihalesi yapıldığında 3 farklı hızda ihaleye çıkıldı. En yükse hıza çıkan bandı Turkcell aldı en yüksek bedeli ödeyerek. Vodafone ikinci sırada, Avea 3. Dür. Yani reklamlara bakıp aldanmamak gerekir. Turkcell'in şu anda çıktığı hız aslında dünyada 4g'ye karşılık gelen hızlardır ama bizde ihale 3g üzerinden yapılmasına rağmen en yüksek kapasitedeki kanal aslında bir nevi 4g idi. Turkcell bunu gördü. Vodafone da muhtemelen çok istemiştir ancak onların öncelikle kapsama alanı için yatırım yapmaları gerekiyordu o sıralarda.

Özellikle samsung android telefon kullananlar şebeke üzerinden internet bağlantısında "E" "3g" "H" ibarelerinden birini görürler. "H" en yüksek internet bağlantı hız kanalında olunduğunu gösterir ve Turkcell'de genelde "H" gösterirler.

Yani bu veriler doğrultusunda aslında her operatör kendilerine tanınan limitler dahilinde internet hızlarını arttırabilirler ve şu anda Vodafone'un reklamında belirttiği milyarlarca yatırım yaptık ifadelerimile ne kadar yatırım yaparsa yapsın Turkcell'in hızına çıkamayacağını kendileri bildiği halde tüketiyi yanıltıyorlar.

Avea zaten işin başında kaderine razıydı. Çok fazla birşey beklenmemesi gerekli.

Turkcell fanatiği değilim yanlış anlaşılmasın. Vodafone(telsim) hattımı Turkcell'e tercih ederek 98 yılında almıştım. 2002 yılından bu yana şirket hattı vasıtası ile Turkcell kullanıyorum. Bence işlerini iyi yapıyorlar.

Saygılarımla.

tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal

Aslında kıskançlık değil , o :) Size yakın olan baz istasyonundaki kota ile alakalı. Örnek olarak 1000 kişi aynı anda konuşuyor , 1001. kişi konuşmaya başlayınca en çok konuşan hattan düşüyor .

o yuzden de değil :)

Yorum bağlantısı
Hasan Aksüt

Aslında su an her üçüde 3G umts ile birlikte 3,5G hsdpa band genişliklerini ve veri taşıma algoritmalarını kullanıyorlar. Ve veri transfer hızlarını bu şekilde tanımlamak doğru olan. Operatörler özellikle büyük sehirlerde 3,5g yi destekleyecek yatırımlar yapıyorlar. Lisans tipleri ise, kurulan altyapının kullanacağı frekans aralığını ifade ediyor ve çakışmaması adına bir düzenleme. Bu frekans aralığı yüksek olan A tipi lisans abone bazında bir hız artışı sağlamazken istasyon kapasitesi ve kapsama alanı adına avantajlar sağlamaktadır. A tipi lisansın abone bazında hıza etkisi istasyonun kapasitesi üzerinde kullanımında daha geç performans kaybı anlamına gelmesi şeklinde olabilir.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...