İçeriğe Yönlendir

Cezvede Isınan Süt Patladı


Murat Ersel Çevik

Recommended Posts

Murat Ersel Çevik

42 yaşına geldim hayatımda ilk defa böyle bir şey başıma geldi. Kızım Elif'e süt ısıtmak istedim. Cezveye her zaman koyduğumuz kadar süt koydum ve en küçük ocakta kısık ateşte ısıtmaya başladım. O esnada kızım mutfağa geldi ve ocağın başından ayrılıp yanına gittim. Tam kucağıma alıyordum ki güm diye cezvede ki süt patladı her yer süt oldu ve iyiki ocağın başında değildik. 883571fa63104f2a33654bce0f876264.jpg

Eşim ocağı ve etrafı temizlerken bu sefer bardağa süt koyup mikrodalga fırında ısıtmaya başladık. Bir süre sonra mikrodalganın içinde de patladı.

5f2bc9f8a3aa02a51952047f001c5b49.jpg

Daha önce başına gelen ya da bilgisi olan varsa nedeni ne olabilir paylaşırsanız sevinirim.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Duş al..... Demir Çelik yoksa mikrodalga da bu hale nasıl gelir... Geçen tereyağı mevzusu vardı aynı gibi cezvenin duruşu

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek

Geçmiş olsun abi. Sakıncası yoksa sütün markasını merak ettim , birde taze süt öyle değil mi?

Neden olduğuna dair fikrim yok sadece sordum

Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

Geçmiş olsun abi. Sakıncası yoksa sütün markasını merak ettim , birde taze süt öyle değil mi?

Neden olduğuna dair fikrim yok sadece sordum

Süt markasını şimdilik vermek istemiyorum.  Ama pastörize dayanıklı süt.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek

Süt markasını şimdilik vermek istemiyorum. Ama pastörize dayanıklı süt.

İnternetten baktım da , daha önce başına gelenler olmuş hatta video bile çekilmiş.

Ancak kesin nedeni bulamadım kimi günlük sütlerde olmaz market sütlerindeki kaymak- köpük tabakası basınç oluşturur demiş. Garip

Yorum bağlantısı
Serkan Aktay

Mikrodalgalarda şöyle bir özellik var. Isıttığınız sıvı belirli bir süre sonra aniden fokurdamaya başlayabiliyor. Yani süt ısınıp üstünü kaymağı ile kapatınca ani fokurdama  yaşandığından taşması doğal olarak kabul edilebilir. 
 

Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

Mikrodalgalarda şöyle bir özellik var. Isıttığınız sıvı belirli bir süre sonra aniden fokurdamaya başlayabiliyor. Yani süt ısınıp üstünü kaymağı ile kapatınca ani fokurdama  yaşandığından taşması doğal olarak kabul edilebilir. 

 

Bu taşma değil direk patlıyor. Üstelik sadece mikrodalga da değil ocakta cezve de de patladı

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Duş al..... Demir Çelik yoksa mikrodalga da bu hale nasıl gelir... Geçen tereyağı mevzusu vardı aynı gibi cezvenin duruşu

Ne oldu o iş, ARÇELİK evi tamir ettirmiş mi?
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

İnternetten baktığım kadarıyla bayağı insanın başına gelmiş. Gelmiş de sebebi hakkında hiç bir bilgi yok. Daha ilginci ablam yüksek ziraat mühendisidir. Süt teknolojisi mezunu. Uzun yıllar süt fabrikalarında çalıştı hatta fabrika müdürlüğü yaptı. Ona sordum ilk defa duyduğunu söyledi. Üretici firmaya mail attım bakalım cevap gelecek mi?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

Allah korumuş. İlk kez duydum.

Vallaha sorma abi. Ne duydum ne de gördüm. Çok saçma geliyor ama oldu işte. Hani ağzı kapalı bir kapta olsa basınç oldu diyeceğim ama ağız açık. Bozuk süt çöker bu patladı resmen

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Geçmiş olsun. Buzdolabından çıkarıp doğrudan ısıtmaya mı koydunuz? Eğer öyleyse ani sıcaklık değişimi buna yol açabilir. Aynı durum mikrodalga için de geçerli olabilir.

Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

Hayır sütü bir süre ısıtmadan ocağa koymam. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Yıllardır dolaptan ocağa koyarım hiç rastlamadım bile

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Hanıma sordum, size mangal ısmarlasın dedi. Işaretmis bu olay

Ha birde unutmadan, okullar açılıyor Ka'yı alalım artık dedi biri

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Şu an yazıodum ogs si ile takdim etmek için bilmuakvele eller öpülesi saygılar şelale.....

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Geçmiş olsun Murat. Allah korumuş yanında değilmişsiniz.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Abi çok geçmiş olsun.

Bunun tek sebebi, soğuk sütün aniden ısıtılması. Özellikle mikrodalgada bu durum gayet normal. Olay sütte değil, durum tamamen sıvıda.

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Aktay
(düzenlendi)

Abi çok geçmiş olsun.

Bunun tek sebebi, soğuk sütün aniden ısıtılması. Özellikle mikrodalgada bu durum gayet normal. Olay sütte değil, durum tamamen sıvıda.

 

 

Benim demeye çalıştığımda buydu. Ocak ile ilgili yorum yapamadım. Videoda patlama anını yavaş da gösteriyor. Siz hızı .25 yapın çıkan kabarcık basıncıyla bardak patlıyor. Sütte bunun daha şiddetli olması muhtemel. Çünkü birde azda olsa üzeride kaymak tabakası olacaktır.

Ama ocaktaki durum ilginç.

tarihinde Serkan Aktay tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

Hanıma sordum, size mangal ısmarlasın dedi. Işaretmis bu olay

Ha birde unutmadan, okullar açılıyor Ka'yı alalım artık dedi biri

 

Sizin canınız sağolsun 

Geçmiş olsun, Allah'tan ocağın başında değildiniz.

 

 

Geçmiş olsun Murat. Allah korumuş yanında değilmişsiniz.

 

 

geçmiş olsun abi .

 

 

Geçmiş olsun...

Çok teşekkür ederim. 

 

Abi çok geçmiş olsun.

Bunun tek sebebi, soğuk sütün aniden ısıtılması. Özellikle mikrodalgada bu durum gayet normal. Olay sütte değil, durum tamamen sıvıda.

 

 

Süt soğuk değildi problem orada 

Yorum bağlantısı

Konuyu biraz ben de araştırdım. Şikayetçi çok kişi var ama kimse sonuca bağlayamamış anlaşılan... Mailin cevabını bende çok merak ediyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...