İçeriğe Yönlendir

Zeytinyağı Hakkında


Köksal Yılmaz

Recommended Posts

Erdoğan Temur
Şimdi baktım önceki yağ buzdolabında daha katı donuyordu, yeni olan sahurdan beri dolapta, jöle gibi görüntü donuk ama eğince akmaya başlıyor.
Selam hocam,

Yağ ne aldınız?

Bende yağ siparişi vereceğim ama hep aynı tat. Farklı tat deneyelim diyoruz. Bizim yağın asit oranı 0.6 idi.

Şu marka yağı kullanıyoruz tadı ve kokusu süper diyen varsa tavsiye alabilirim.
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Selam hocam,

Yağ ne aldınız?

Bende yağ siparişi vereceğim ama hep aynı tat. Farklı tat deneyelim diyoruz. Bizim yağın asit oranı 0.6 idi.

Şu marka yağı kullanıyoruz tadı ve kokusu süper diyen varsa tavsiye alabilirim.
Yukarıda fotosunu koyduğum yağı elden aldım tanıdık vasıtası ile. Asit oranı tenekede 0.8 yazıyor ama anladığım bir konu değil tadı yumuşak hoşuma gitti ama malum ramazanda damak tadı oturmadı normal zaman gibi, taştan yumuşak herşey gidiyor :D
Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

Tarsus tan yeni bir yağ aldım Tarsus taki sarı ulak zeytinlerinin yağıymış 1 lt 15 tl 17 tl satıyormuş ayağımız alışsın diye ucuz verdi ... Yeşil zeytin de aldım 5 lt bidon 25 tl ye takribi 3 kilo zeytin var içinde.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
8 dakika önce, Kemal Korkmaz yazdı:

Tarsus tan yeni bir yağ aldım Tarsus taki sarı ulak zeytinlerinin yağıymış 1 lt 15 tl 17 tl satıyormuş ayağımız alışsın diye ucuz verdi ... Yeşil zeytin de aldım 5 lt bidon 25 tl ye takribi 3 kilo zeytin var içinde.

 

Fiyat bedava pazarda ağza sürülecek zeytin 15-16 tl den başlıyor burada

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
On 29.05.2018 at 14:44, Ali Gök yazdı:

soğuk sıkım ne oluyor abiler tam çözemedim onu ?

Zeytini sıcak fırınlarda sıkıyorlar. Böylelikle sıcakta yağı daha akışkan olduğundan daha fazla yağ çıkıyor. Fakat yağ ısıl işlem görmüş oluyor ve translaşıyor.

Soğuk sıkım ise doğal ortam sıcaklığında yapılan sıkımdır. Daha az yağ elde edilir ama gerçek bozulmamış doğal kalite yağnda budur.

 

Bu arada daha önce yazdığım güme gitti. Yağlarınızı buzdolabına koyup bakın donuyor mu diye. Güvene güvene alınan çoğu yağ donmuyor veya kısmen donuyor. Bu da içine farklı bir yağ karıştırıldığını gösteriyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Zeytinyağı testi kolay değil. Asitle tuz ruhu ile felan da deneyenler var ama kolay bir yöntem yok. Çoğunlukla güvene dayalı bakmak lazım.

 

1- çuvalda çok beklememiş olması lazım

2- biraz yeşili de olması lazım

3- Sıcak sıkım en fazla sıcak su ile zeytinlerin yıkanması şeklinde olmalı

4- Güneş görmemiş olması lazım

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
20 saat önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Zeytinyağı testi kolay değil. Asitle tuz ruhu ile felan da deneyenler var ama kolay bir yöntem yok. Çoğunlukla güvene dayalı bakmak lazım.

 

1- çuvalda çok beklememiş olması lazım

2- biraz yeşili de olması lazım

3- Sıcak sıkım en fazla sıcak su ile zeytinlerin yıkanması şeklinde olmalı

4- Güneş görmemiş olması lazım

Test tabii kolay değil ama sofraya gelebilen sıvı yağların arasında donma noktası en yüksek olan zeytinyağı. O yüzden 4 derecenin altında donmuyorsa o yağa güvenmeyin.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Remzi Karaca

 

e2991f32633f2a1bcbc8fd56fa88e87a.jpg

 

Böyle ambalajlarsan tabi fiyat yüksek olur.

 

Bizim alacağımız yağ 5'lik pet şişe de olmalı [emoji39]

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
11 dakika önce, Remzi Karaca yazdı:

Bizim alacağımız yağ 5'lik pet şişe de olmalı emoji39.png

 

 

Aynen.. ne kadar sıradan o kadar iyi :)

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Bugün kuşadasında aldım. Teyze kendisi sıktırmış fabrikada. 5lt su şişesine doldurtmuş.

En hakiki yağ. Kokusu tadı çok güzel.

Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Pet ambalajda zeytinyagı saglıga uygun olmaz.

Ben de aldım yerel üreticiden, su şişesine koymuşlardı.

Hemen cam galonlara aktardım.Bu iş için evde bulundurdugumuz 3 lt.lik galonlar var.

Cam, toprak veya teneke ambalaj kullanmanızı tavsiye ederim.

 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Eve gidince cam şişeye aktaracağım.
Yazın pet şişede beklemesi hiç mantıklı değil.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Bekir Çelik
(düzenlendi)

Aydın'da güvenilir neresi var yağ alabileceğimiz? Aydın - Denizli - Konya güzergahım.

tarihinde Bekir Çelik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Derin Acar

Gerçek soğuk sıkım zeytinyağı içtiğinizde hafif bir boğaz yakışı yapar. Su gibi boğaz yakmadan kayıyor ise bu iyiymiş demeyin. Bilmeden insanlara bilgide vermeyin arkadaşlar.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Caner Göktaş

Doğal soğuk sıkım satan arkadaş var ise alabilirim?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 7 yıl sonra...
Murat Sürmeli

Soğuk sıkım ve erken hasat seven birisi olarak şöyle bir şey okudum

 

"

Erken hasat bir pazarlama oyunu mu?

Bu soruyu pek soran olmuyor 

Ben soruyorum. Çünkü mesele sadece “acı yağ” değil; bilim, besin değeri ve verim meselesi.

Çok Erken hasat = yüksek polifenol
Evet, doğru.

Ama “daha çok polifenol = daha faydalı yağ” demek doğru değil.

Çünkü polifenol sadece zeytinde  değil; roka, maydanoz, nane, semizotu gibi sebzelere oranla bile 5–10 kat düşük kalabiliyor.

Peki poli̇fenol için neden 10 kg zeytini
İsraf edelim ? 

Aynı polifenolü 3 yaprak roka çiğneyerek almak mümkünken…
Bu kadar zeytini erken toplamak gerçekten mantıklı mı?

Çok erken hasat ne kaybettirir?
Zeytin besin bileşiklerini henüz tamamlamadan toplanır:
✔ Oleik asit daha düşük
✔ Yağ verimi %50’ye varan kayıpla düşer
✔ Aromalar tam gelişmez
✔ Antioksidan çeşitliliği daha sınırlı kalır

Peki orta hasat?

Zeytin kızıl-siyah eşiğine gelirken:
Polifenol hâlâ yüksek (400–600 mg aralığı)

Oleik asit ve aromatik bileşikler maksimum
Verim 2 kat artar
Bu aslında hem ekonomik hem besinsel optimum noktadır.

Erken hasatın gizlenen bedeli
10 kg zeytinden 1 litre yağ yerine
Aynı kalite segmentinde 6 kg’dan 1 litre elde edilebiliyorsa…
Polifenol / verim dengesi orta hasatta daha rasyonel hale gelir.

“1000 mg polifenollü yağ” pazarlaması
Bilim diyor ki:
Polifenol vücutta 24–48 saatte atılıyor.
Yani 1000 mg polifenollü yağ ile 500 mg’lık bir yağ arasındaki sağlık farkı günlük hayatta neredeyse yok.
Ama fiyat farkı?
%300.

Zeytinyağını değerli kılan tek şey polifenol değil

Squalene
Fitosteroller
Aromatik fenolik türevleri
Oleik asit dengesi
Bunlar erken hasatta tam oluşmadan kesiliyor.

Beslenme odaklı bakınca optimum nokta çok erken değil.

Tüketici açısından gerçek soruyu soralım:
“Ben polifenol için mi para ödüyorum, yoksa zeytinin doğal döngüsünü kesen bir pazarlama stratejisine mi?”

Eğer besin odaklıysanız, cevap çok nettir.

Son sözüm:
Benim felsefem lezzet değil, fayda.
O yüzden diyorum ki:
En doğru yağ çok erken değil, doğru zamanda hasat edilen yağdır.
Hem daha ekonomik, hem daha besleyici, hem daha rasyonel.

"

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Ne erken ne de geç toplayacaksın.Geç kalırsa zeytin yere dökülür asitlenir; erken toplanırsa acı olur, verim düşer.Her meyve zamanında güzel.Bizim burada geçen sene yağının lt si 250tl ye kadar bulunabiliyor.Yenisi de 275tl falandı.Fiyatlar makul ama yılbaşından sonra artar.Zeytin posası 35 40 derece arası ısıtılıp sıkılıyor.

Yorum bağlantısı
Ahmet Çankaya

2 sezondur bizzat makina başında yağ sıkan biri olarak acizane gözlemlerim;

- Zeytini eylül 15 gibi toplamak sofralık tüketim için yüksek fiyattan satma imkanı varsa kabul edilebilir.

   Normal hasat sezonu iklime göre değişmekle birlikte Aralık ta başlaması gerekir, zeytin soğuk havayı yemeden yağlanmaz...

- Soğuk sıkım meselesine gelince; sıkım sıcaklığının 27 derece altında olması soğuk sıkım anlamına gelir..

  bu da normal makina sıkımında zor bir olay, zeytinler sıkılmadan önce parçalanır ve makinaya göre değişmekle birlikte ortalama 700 kg lık gözlerde sıkım yapılır.

  yani ister istemez parçalama ve karıştırma esnasında ısı ortaya çıkar. suyu hiç ısıtmadan bile verseniz 27 dereceyi geçme ihtimaliniz yüksektir.

  Ayrıca soğuk sıkımda yağ verimi düşmesi kaçınılmazdır... 

  • Beğen 1
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar
Ahmet Çankaya yazdı:

2 sezondur bizzat makina başında yağ sıkan biri olarak acizane gözlemlerim;

- Zeytini eylül 15 gibi toplamak sofralık tüketim için yüksek fiyattan satma imkanı varsa kabul edilebilir.

   Normal hasat sezonu iklime göre değişmekle birlikte Aralık ta başlaması gerekir, zeytin soğuk havayı yemeden yağlanmaz...

- Soğuk sıkım meselesine gelince; sıkım sıcaklığının 27 derece altında olması soğuk sıkım anlamına gelir..

  bu da normal makina sıkımında zor bir olay, zeytinler sıkılmadan önce parçalanır ve makinaya göre değişmekle birlikte ortalama 700 kg lık gözlerde sıkım yapılır.

  yani ister istemez parçalama ve karıştırma esnasında ısı ortaya çıkar. suyu hiç ısıtmadan bile verseniz 27 dereceyi geçme ihtimaliniz yüksektir.

  Ayrıca soğuk sıkımda yağ verimi düşmesi kaçınılmazdır... 

Bizzat işin içinde olan birisinden bu bilgileri almak çok değerli.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Soğuk sıkım tabirini rafine edilmemiş anlamında kullanıyorlar gibi geliyor bana. 

 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...