İçeriğe Yönlendir

"Kış/Yaz Lastiği Gerekli mi?" Adlı Kadim Soruna Karşın Analitik Çözüm Buldum

Levent Yağmur

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu
Mahmut Yıldız yazdı:

Tamam, siz İstanbul'dakiler kullanmayın, sabah normal havada işe gidip, akşam kar yağınca eve dönemeyenleri izlerken sadece kış lastiği olanlara üzülüyorum.

3 gün öncesinden tv’ler bas bas bağırıyor kar yağacak diye. Tüm türkiye istanbul karına kilitleniyor :) Hatta yağmayacak karı da söylüyorlar. bunu bile bile yaz lastiğiyle sabah yola çıkıyorlar. E akşam olunca kış lastiği takan araca arkadan gümletmesi çok olası. E noldu şimdi? Hani hesap? 

geçen sene sadece 1 gün bazı yerlerde yerde buzlanma oldu. Kar hiç olmadı mesela. 364 gün nerede 1 gün nerede? 

hesap kar zarar hesabı. Standart hususi bir araç için kış lastiği elzem değildir istanbul’da. 

ha amaç “off kar yağıyor, bir gün bile olsa çatır çatır gidiyorum” diye ego tatminiyse alınsın tabi. Bir şey diyemem :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Servet Aydın yazdı:

4bin tl lastiğe para ver, yolda milyonluk 4x4 aracı ile yolu kapatan az gelişmiş biri yüzünden bekle. 

2750 tl bir araya getirip erken rezervasyon herşey dahil tatil paketlerinden faydalanamadım :(

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

3 gün öncesinden tv’ler bas bas bağırıyor kar yağacak diye. Tüm türkiye istanbul karına kilitleniyor [emoji4] Hatta yağmayacak karı da söylüyorlar. bunu bile bile yaz lastiğiyle sabah yola çıkıyorlar. E akşam olunca kış lastiği takan araca arkadan gümletmesi çok olası. E noldu şimdi? Hani hesap? 

geçen sene sadece 1 gün bazı yerlerde yerde buzlanma oldu. Kar hiç olmadı mesela. 364 gün nerede 1 gün nerede? 

hesap kar zarar hesabı. Standart hususi bir araç için kış lastiği elzem değildir istanbul’da. 

ha amaç “off kar yağıyor, bir gün bile olsa çatır çatır gidiyorum” diye ego tatminiyse alınsın tabi. Bir şey diyemem [emoji4] 
He ego tatmini. Bu kadar insanin isi gucu yok ;)

Onca bas bas bagirmaya ragmen karli havada kisliksiz cikanda ya Turkce bilmiyor, ya okuma yazma yok, ya anne sutu eksikligi ya da fazla gelismis beyinden kaynakli.

3 gün öncesinden tv’ler bas bas bağırıyor kar yağacak diye. Tüm türkiye istanbul karına kilitleniyor [emoji4] Hatta yağmayacak karı da söylüyorlar. bunu bile bile yaz lastiğiyle sabah yola çıkıyorlar. E akşam olunca kış lastiği takan araca arkadan gümletmesi çok olası. E noldu şimdi? Hani hesap? 

ha amaç “off kar yağıyor, bir gün bile olsa çatır çatır gidiyorum” diye ego tatminiyse alınsın tabi. Bir şey diyemem [emoji4] 

Onca bas bas bagirmaya ragmen hadi dusuk sicakliklari gectim karli havada kisliksiz cikanda ya Turkce bilmiyor, ya okuma yazma yok, ya anne sutu eksikligi ya da fazla gelismis beyinden kaynakli.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

4bin tl lastiğe para ver, yolda milyonluk 4x4 aracı ile yolu kapatan az gelişmiş biri yüzünden bekle. 

ben beklemem, komple boyalıyım zaten

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Çağlar Bayur yazdı:

ben beklemem, komple boyalıyım zaten

Belgesel aracım olmasa bende dalarım 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

ha amaç “off kar yağıyor, bir gün bile olsa çatır çatır gidiyorum” diye ego tatminiyse alınsın tabi. Bir şey diyemem :) 

Aynısını yapıyorum valla. Geçmiş yıllar. Cx3 altında 4 tane lassa snoways. Millet sağdan 30la gidiyor, bomboş sol şeritte yardıra yardıra gidiyorum. O andaki egomu kimse tahmin edemez. Sonuna kadar hakkım o anki şımarıklığım

• Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Bülent Tarakçı

Mevsimine göre lastik kullanmakta fayda var. Fakat buralarda kışın bazı günlerde gündüzleri havanın 20 dereceyi bulduğu zamanlar oluyor ve araç durmuyor, yol tutmuyor. Fakat hava karardığı anda kesinlikle kış lastiğine ihtiyaç duyuluyor. En az iki ay geceleri -2 ile 5 - 6 dereceler arasında oynuyor. Türkiye nin güneyindeki şehirlerde otursaydım, sırf başka şehirlere gitme ihtimali üzerinden kış lastiği almazdım. Sonuçta sürekli araç üstünde olmayı gerektiren bir mesleğim yok. 

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
(düzenlendi)

Bence nasıl yazın kısa kollu giyip kışın mont giyiyorsak lastik konusuda böyle. Kışın kısa kollu tişört ile geçirinde göreyim?

tarihinde Arif Aykın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Metin Akbal yazdı:

Hani nerde kar? Yol kazinmis temizlenmis karla kapli yol demissin. Boyle olacak kar, gerektiginde 70 80 le gidebileceksin. Bu karda 50 60 la git gorurum kayma belirtisi neymis :)

652af6595e0c5b14458a0f26864d88d2.jpg36acdcb3fb6e6f547744b1aae8e9df14.jpgb9b70cab538df76bc05b59f804ae402c.jpg49033c1e0de6ddc313ac786e38568383.jpgdad819c20f679a2f0e24525e0d76f436.jpg813618d9a76126dca3c7402753499348.jpg

Böyle günlere hasretim şuan. Yağsa da bı low a alıp tirmansam sağa sola

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Aynen ustad. Bi egomu tatmin etsem [emoji16]
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mustafa Tüfekçi yazdı:

Karda low demek buz üstünde muşamba ile gezmek demek 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan
Mahmut Yıldız yazdı:

Tamam, siz İstanbul'dakiler kullanmayın, sabah normal havada işe gidip, akşam kar yağınca eve dönemeyenleri izlerken sadece kış lastiği olanlara üzülüyorum.

Ben İstanbul'dayım.

2014 den beri her yıl kışlıkları kullandım.Ömrüm oldukça da kullanmaya devam edeceğim.

Kışlık lastik nedir bilmezken gecen yıllarıma acıyorum, çok eziyet çekmişiz boş yere.

Hem de aktif iş hayatındayken, her gün yollardayken.

Konuyu açan arkadasın çalışması güzeldi, lastik kullanımını mevsimlere ve illere göre matematikselleştirmişti, ama sanırım biz konuyu saptırdık.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Servet Aydın yazdı:

Karda low demek buz üstünde muşamba ile gezmek demek 

Kar gördüm kaydım kaymaz olaydım eşliğinde lowa alır kayariz işte :)

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Metin Akbal yazdı:

Onca bas bas bagirmaya ragmen karli havada kisliksiz cikanda ya Turkce bilmiyor, ya okuma yazma yok, ya anne sutu eksikligi ya da fazla gelismis beyinden kaynakli.He ego tatmini. Bu kadar insanin isi gucu yok ;)

Yani bunu biz de yaptık. Sene 2016/2017 kışı. Subaru legacy, kışlıklar takılı. İkitelli de yol kenarları 70-80cm kar. Millet kalmış yolda. Biz kar küreme aracı görevlisi gibi gidiyorduk. O anki ego insanı acayip şey yapıyor :) 

ama tekrar edeyim, istanbulda havalar çok sıcak. Mesela bugünlerde 16-17 derece. Ocak-şubat da 10-15’ler görülüyor. 2 derecenin altı toplasan kaç gün. Bu günlerin de bazıları kuru. Yani yağmur kardan sonra ıslak yerde 2 derecelik sıcaklık çok tehlikeli. Ama o da sayılı günler oluyor. 

ben de diyorum ki, millet yaz lastiğiyle hava durumuna bakmadan yola çıkıyor. Ben kışlık taksam nolur, gelir arkadan vurur. 

o yüzden 10 gün taksi kullanırım kafa rahat. 

Servet Aydın yazdı:

Aynısını yapıyorum valla. Geçmiş yıllar. Cx3 altında 4 tane lassa snoways. Millet sağdan 30la gidiyor, bomboş sol şeritte yardıra yardıra gidiyorum. O andaki egomu kimse tahmin edemez. Sonuna kadar hakkım o anki şımarıklığım

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Levent bey güzel bir çalışma koymuş ortaya.

Eline sağlık.

Konunun gidişine yorum yapacak olursam

Her işi layığı ile yapmak gerek

Bu işin layığı da kışın kış lastiği takıp güvenle seyretmek, araç 4x4 ise şımarmaktır default_smile.png

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

eskiden, nissan pathfinderim varken, 4 mevsim lastikle karda yola çıktım. arabaya güvenim sonsuz iyi şöförümde zaten sene 2005 filan sanırım

ama nasıl buz olmuş. balgat ta, bir mahalle arasından geçmem lazım hafif yokuş uzun da değil ama yokuşun dibinde bir tanker yatmış bahçede kalmış geceden. baktım döndüm yokuşa doğru, durdum.  nerden geçerim röperliyroum yokuşu. cama birisi tıkladı, nöbetçi bir polis memuru klübeden çıkmış niyetimi sorguluyor. ya dedim memur bey dört çeker bu nissan japon, çıkarım merak etmeyin. valla siz bilirsiniz dedi 10 adım filan uzaklaştı. dedim neden bu kadar uzağa gitti acaba. neyse, kaptırdım rampaya çıktım ortasına kadar sonra bir baktım tekerler öne dönüyor ama biz geri geri yürüyüş hızında arkaya kayıyoruz, hemen başımı eğdim, montun içinde büzüldüm g.tün g.tüm geçerken nöbetçi klübesinin önünden :D :D neyseki çıkamasada dönüp kalkabiliyordu olduğu yerde de daha fazla rezil olmadan başka yerden dolaşmıştım. yani... kısadan hisse çocuklar:

ne oldum filan demeyeceksin uyarıları dinleyeceksin artislik yapmayacaksın :D ve kış lastiği takacaksın kış mevsimi yaşanıyorsa.

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Cerci
(düzenlendi)
Talha Bilgi yazdı:

Frende de quattro mu ? :)

yok frende a.s.d :biggrin:

soforun iyisi freni en az kullanandir derler onemli olan arabanin dura bilecegi mesafeyi hesaplayip ona gore hizi ayarlamak yaz lastigiylede karda gayet guzel gidiliyor bir tek rampa cikilip inilmesi zor oluyor yol duz ise sorun olmaz ha 40-50 cm kar yagarsa cok uzaga gidilmez hastanelik durum olursa ambulanslar sus icin degil sonucta benim bulundugum yere kar yagarsa bin gunde bir gun yagar gitdecegim yere yagarsa genelde otobani kullanirim surekli tuzlama ve kar temizleme yapiyorlar  demek istedigim benim icin kis lastigi gereksiz 

tarihinde Mustafa Cerci tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Dogan Arsiray yazdı:

2005 veya 2006 kışı. Gölcük, gözlemen tepe rampası. İki tane 4x4 bir kaç otomobil debeleniyor. Tepe nokta sivri. Karşıdan gelen olsa sollama yapınca kafa kafaya kalınır. Durdum, Hop beyler karşıdan gelene el edin beklesin ki geçeyim. Millet bana baktı Kangoya baktı. Ama göremediler lassa snoways1 leri. Çıkarman la sen filan. Dedim siz durdurun. Mahsustan cam açık elde ciara ile solladım geçtim.. O andaki keyif paha biçilemez 

• Beğen 3
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

İki kıştır evde oturup film izliyorum. Bakkalda sokağın başında. Çekirdek alip çıtlatıyoz. Çok klişe oldu artık. Yılbaşındada kuruyemiş ile beraber kola içeri tadından yenmez. Miss

Yorum bağlantısı
Talha Bilgi
Mustafa Cerci yazdı:

yok frende a.s.d :biggrin:

soforun iyisi freni en az kullanandir derler onemli olan arabanin dura bilecegi mesafeyi hesaplayip ona gore hizi ayarlamak yaz lastigiylede karda gayet guzel gidiliyor bir tek rampa cikilip inilmesi zor oluyor yol duz ise sorun olmaz ha 40-50 cm kar yagarsa cok uzaga gidilmez hastanelik durum olursa ambulanslar sus icin degil sonucta benim bulundugum yere kar yagarsa bin gunde bir gun yagar gitdecegim yere yagarsa genelde otobani kullanirim surekli tuzlama ve kar temizleme yapiyorlar  demek istedigim benim icin kis lastigi gereksiz 

Bende awd araç var, kışın kış lastiği frenleme önemi benim başıma şu durumlarda geliyor : Kendini bilmeden önüme atlayan dıııt şoförler yüzünden . Yoksa dediğiniz gibi kışın yağan yağmur bile olsa mesafemi arttırsam da diğer şoförler bunu anlamıyor . :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
(düzenlendi)

Konu çok uzun tüm mesajları okuyamadım ama şöyle bir anım var;

5 yıla yakın Diyarbakır’da yaşadım. Kar yağdığı nadirdir. Gece yağar sabaha kar göremezsin. Hava sıcaklığı kolay kolay 0 derecenin altına düşmez. Yılda belki 3-5 gün. 5 yıl boyunca düzenli olarak kar lastiği kullandım. Vakti gelince taktım vakti gelince çıkardım.

Ama oralarda kimse kolay kolay kış lastiği takmaz.

Bir arkadaşın eşinin 207 aracı ile işe gidiyoruz, aracı ben kullanıyorum.

Hava 0 derece filan belki 1-2 ve güneşli.

Yıllarca gidip geldiğim yol. Virajın içine bir yerden gece su akmış. Birazda gölgede kaldığı için su donmuş. Aslında tam donma bile değil. Araçların tekerleri suyu yola dağıtınca dağılan kısımlar donmuş. Birikinti öylece duruyor. 
Viraja girdim ve su birikintisini görmem bir oldu tabi kaymaya başlamam da. 
Allah’tan en boş araç olmasına rağmen ESP vardı, birazda bilek gücü ile topladım ve güvenli şekilde kurtarabildim. 
Koca yılda bir hafta bile 0’ın altına inecek olsa kış lastiğimi takarım. 

tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Yazılmış ama bilgi ekleyip bende yazayım. Petlas pt 535 kar simgesi olmayan bir lastik, tam manasıyla 4 mevsim bile değil bırakın kış lastiği olmasını. Petlas in 4 mevsimi pt 555 dir. Ayrıca Petlas in kış lastiği bile üst seviye markaların kış lastiği kadar yok maalesef. Geven İstanbul'da benim 2 senelik Nokian ile çıktığım park yerine Petlas ile iktire kaktira girdiler, ben boş bir yere tek hamlede girdim ve kapı karı kuruyerek açıldı. Komşu sen nasıl girdin biz uğraştık teminden beri demişti

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...