İçeriğe Yönlendir

"Kış/Yaz Lastiği Gerekli mi?" Adlı Kadim Soruna Karşın Analitik Çözüm Buldum

Levent Yağmur

Recommended Posts

Cem Dilmen
Levent Yağmur yazdı:

Kislik taktirmayin sonucunu nereden çıkardınız. Istanbul 90 gunluk hava tahminine bir bakin 10 dereceyi pek inmiyor gibi bu sene. Ben de yazlik ve kislik var ne yapmaliyim mesela size gore. Not. 10 derecede yazliklar kisliktan daha yuksek performansa sahip.

7 derecnin ustu havalarda islak zeminde yaz lastigi kistan daha iyi perrormansa sahip.

Ya arkadaşlar Levent Bey mühendislik bilgisiyle mevsim ortalamları ve verilerini alıp matematiksel bir istatistik ve tahmin hesabı yapmış. Elinize sağlık Levent Bey. 

Bakın ufak bir örnek vereyim. Ameliyat öncesi hasta ve yakınlarına komplikasyon oranlarını oldukça detaylı anlatıyorum. Mesela masada kalma oranı 1/1000 diyelim oldukça düşük gibi dimi ama başınıza gelirse o zaman %100 olur sizin için diyorum. Yani istatistik her şeyi söyler ama hiç bir zaman doğruyu söylemez. Tercihlerimiz kaderimizi belirler. 

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Brütten yatan maaşın, kış aylarında vergiden kesitiye uğramasına istinaden artan ısınma giderlerine birde Kış lastiği eklemek , kredi kartı üzerindeki bakiyeyi epey zorluyor. 

20 milyonluk istanbulda kaç kişinin arabası varda kaç kişi işe arabasıyla gider. Kalın bir mont ve güzel bir çizme her açıdan daha güvenli bir seyehat sağlar. :) 

YEr altından giden metroya , kamyon otobüs çarpamıyacağına göre tabanway devam. 

Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Ben çocukken gençken okul yollarında karda kışta çok üşüdüm.

Bunca yıl çalışıp biriktirip aldıgım arabaya karda kışta binmeyecek isem ne anlamı var ki araba sahibi olmanın.

% bilmem kaç vergi ile araba al, vergi öde sigorta öde , tamir vs öde 

Kışlık lastik masrafı var diye arabaya binme.Bana uymaz.

Üstelik ben emekliyim, proje bazlı part time çalışıyorum, her gün yollara da düşmüyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Levent Bey'in yaptığı çalışmaya bakınca kış lastiği almanın doğru olduğunu anlıyorum. Bu sonuca İstanbul dahil. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
İbrahim Arslan yazdı:

Ben çocukken gençken okul yollarında karda kışta çok üşüdüm.

Bunca yıl çalışıp biriktirip aldıgım arabaya karda kışta binmeyecek isem ne anlamı var ki araba sahibi olmanın.

% bilmem kaç vergi ile araba al, vergi öde sigorta öde , tamir vs öde 

Kışlık lastik masrafı var diye arabaya binme.Bana uymaz.

Üstelik ben emekliyim, proje bazlı part time çalışıyorum, her gün yollara da düşmüyorum.

Ben arabaya yeterince bindiğimi düşünüyorum. Yılda 22000km yeter bana :) 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Bu işin istatistiği olmaz. Ya takacaksın ya takacaksın. (Antalya, Adana gibi sahil kesimleri demiyorum ama onlarda bile iç kesimlerde lazım olabiliyor).

Geçen hafta taktım kışlıkları. ABS devreye girmiyor şimdi. Hava henüz 10 derece dolaylarında. Aracın tepkilerinin değiştiğinin farkına varıyor insan.

Yola çıktığım zaman Türkye nin her bir noktasına gidebilecek hazırlıkta olmalıyım. Kışlığım var ama zincir bile bulunduruyorum aracımda. Çoluğum çocuğum hastalandığında taksi dolmuş metrobüs bilmem ne bekleyemem ben. 1 saniyeyi bırakın saliseler bile insanın kaderini değiştirebiliyor. Bundan sonrası da Allah ın takdiri.

İkilemde kalanlar arabalarını satsın. Herşey para, plan program değil. Her şeyi kar yağdıya bağlamayalım. Sadece kar yağınca gerekli değil kış lastiği. Bu bağlamda  kader ile cüz-i iradeyi ayırt etmek gerekir.

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

Senede 5 gün kar yağacak diye lastik takmayacağım bahanesi olmamalı.  Kar yağarsa arabamı çıkartmam diyen çok çok azınlıkta. Kazalara bakınca geneli lastiksiz arabalar. Koca koca Mercedesler BMW ler karda vızır vızır kayıyor, Doblolarda lastik zorunlu canavar gibi gidiyorlar.

Kar yağdığında taksiyle giderim diyenler dışarda taksi bulamıyor. Allah muhafaza bir hastalık kötü durum olsa ben arabamı kapıda yatırmam, lastiğimle zincirimle yara yara gitmeye hazır olmak zorundayım. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Kapının önünde araba varsa yaz/kış her zaman marşa basıp dünyanın öbür ucuna gidebilmeliyim. Araba alırken de bakımını yaparken de bu mantıkla hareket ediyorum.

İstanbul'da 7 derecenin altına düşüyor hava gayet, düşmese bile bir telefon geldi, Bolu'ya gitmen gerekiyor, nasıl gideceksin?

Kaliteli bir mont + çizme kış lastiği fiyatına yakın bu arada.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Levent Yağmur
Mahmut Yıldız yazdı:

Levent Bey'in yaptığı çalışmaya bakınca kış lastiği almanın doğru olduğunu anlıyorum. Bu sonuca İstanbul dahil. 

bazen mesajı okumadan başlığa göre yorum yapıldığını düşünüyorum, mesajı okuyan ve doğru yorumlayan ender insanlardan oldunuz. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Valla ben çok fazla gaza gelen bir insanım ama bu sefer olmaz. Gaza gelemiycem. Önceden 175 65 r14 lastikleri kışlık performansını test ettim. Kayda aldım. Kışlık  lastik bile olsa beğenmedim. Bu tecrube bana yetti. Yazlıklarla 2 yıl kış geçirdim. Bu tecrubede bana doğru yolu gösterdi. 

Yazlıklara devam. Hatta ucuzlamıştır diye bakıyorum fiyatlara, iyide indirim var yazlıklarda. HAzır arkadakiler 50 bine dayanmışken 2 yeni lastik alasımda var :) 

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Varsa takarım yoksa alacak bir durumum olmadı henüz kış lastiği için, zorlu durumlarda zorlamadım bu ana kadar. Dünyanın çok türlü hali var elbet ama her ihtimale de yetişilmez. Otomobil forumunda yazınca kış lastiği hayati olur, başka konularda konuşurken başka şeyler. Mesela kaçımız acil sağlık müdehaleleri konusunda yetişmişiz ve evimizde gerekli malzemeler mevcut?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Her sene aynı tartışma. Kış lastiğini kar lastiği sanıp "kar yağınca binmem" deniyorsa hala boşuna konuşuluyor.

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Forumda zorla konuşturan mı var yoksa kendimizi beğendirmemiz mi gerekiyor?

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

YAzlık LAssa ile 1 ocak sabahı, karlar içindeki abanata gitmiştimde, hiç bir sıkıntı yaşamamıştım. 

Tek sorun eşimin hasta olmasıydı :) 

ffgPTRqI1L-BSnQ1NwmFy68QIUHgBfB2PUt_2w1G

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
(düzenlendi)

Yazlık Lassa ile 1 Ocak sabahı karlar içinde Abant’a gitmişsenin kendinizi, sevdiklerinizi ve yolda giden diğer insanları tehlikeye atmışsınız demektir. Başınıza bir iş gelmemesi gelmeyeceği anlamına gelmez.

tarihinde Ahmet Gül tarafından düzenlendi
İmla
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ahmet Gül yazdı:

Yazlık Lassa ile 1 Ocak sabahı karlar içinde Abant’a gitmişsenin kendinizi, sevdiklerinizi ve yolda giden diğer insanları tehlikeye atmışsınız demektir. Başınıza bir iş gelmemesi gelmeyeceği anlamına gelmez.

Hiç bir kayma salma  belirtisi göstermediyse yola devam ederim :) 

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Ali Darbaz yazdı:

Hiç bir kayma salma  belirtisi göstermediyse yola devam ederim :) 

Sıkıntı bu değil mi zaten. Kayarsa yoldan çıkar, yola devam edemezsin. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Valla dğerli dostlar, anlıyorum beni düşünüyorsunuz. Ama arabama kışlık lastik taktım. 2017 kışında cesaret edip işe arabayla gittim. DÖnüşde sağnak kar yağışına yakalandım. Trafik durdu , benim kışlıklar hiç bir işe yaramadı. Trafik akmaya bir şekilde başlayıncada araba kalakamadı. Eski usul sağ sol yapa yapa yolu bitirebildim. 

Kışlığım var diye sevinmenin, kışlığım var diye yol gitmenin anlamı yok. Söktüm attım , şimdi hava kötü ise arabayı garajdan çıkarmıyorum. :)

2017 kışını saymaz isek, 2009 yılından beri kışlık lastik kullanmadım. :) Sivasda yaşsaydım belki :) 

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

100 km hızla giden bir araç, kuru asfaltta yaklaşık 40 metrede duruyor. Biz ne yapsak da 39’a düşürsek diye uğraşıyoruz, siz risk alıp bunu 43’e çıkarmaya çalışıyorsunuz [emoji4]

Yıl 2013 otoyolda sağ şeritteki kamyonu sollamak isteyen başka bir kamyon önüme atladı. 120 ile seyir halindeydim. Ani bir fren araba gitti geldi, bir metre kala dorseye girmekten kurtuldum.

Araç Focus, lastikler 3 aylık Michelin Alpin A4. Focus değil Clio olsa ölmüştüm, Michelin Alpin değil, yaz lastiği olsa ölmüştüm. Belki araçta 1 yaşında kızım, eşim ve bacanağımla beraber.

Yönetimden özür dileyerek büyük harflerle yazıyorum:

YAŞAM İLE ÖLÜM ARASINDAKİ ÇİZGİ BİR METREDİR.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ahmet Gül yazdı:

100 km hızla giden bir araç, kuru asfaltta yaklaşık 40 metrede duruyor. Biz ne yapsak da 39’a düşürsek diye uğraşıyoruz, siz risk alıp bunu 43’e çıkarmaya çalışıyorsunuz emoji4.png

Yıl 2013 otoyolda sağ şeritteki kamyonu sollamak isteyen başka bir kamyon önüme atladı. 120 ile seyir halindeydim. Ani bir fren araba gitti geldi, bir metre kala dorseye girmekten kurtuldum.

Araç Focus, lastikler 3 aylık Michelin Alpin A4. Focus değil Clio olsa ölmüştüm, Michelin Alpin değil, yaz lastiği olsa ölmüştüm. Belki araçta 1 yaşında kızım, eşim ve bacanağımla beraber.

İşte ne güzel anlatmışsınız, trafiğe çıkmayın olsun bitsin. Hiç riske derek yok. 

Zaten sordum bu sabah servis şöförüme. Arabasında Kış lastiği vardı. :) 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Konunun özü lastik takmadan çıkın çıkmayın değil. Otomobil forumunda hâlâ kış lastiği yararı zararı, yola çık çıkma tartışması çok yanlış. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ahmet Gül yazdı:

100 km hızla giden bir araç, kuru asfaltta yaklaşık 40 metrede duruyor. Biz ne yapsak da 39’a düşürsek diye uğraşıyoruz, siz risk alıp bunu 43’e çıkarmaya çalışıyorsunuz emoji4.png

Aynı durumu ocak ayında kuru havada sıcaklık 15-17 derecede yaşadığınızı düşünün. Olmuyor değil. Kış lastik sezonunda sıcaklıklar 20’yi bile görüyor. Peki zaten yumuşak hamurlu lastik, olması gerekenden daha sıcak havada nasıl tepki verdiğini biliyor musunuz? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Aynı durumu ocak ayında kuru havada sıcaklık 15-17 derecede yaşadığınızı düşünün. Olmuyor değil. Kış lastik sezonunda sıcaklıklar 20’yi bile görüyor. Peki zaten yumuşak hamurlu lastik, olması gerekenden daha sıcak havada nasıl tepki verdiğini biliyor musunuz? 

Katılıyorum olabiliyor. Peki sizce hangisi şartları zorlamak? Ocak ayında yaz lastiğiyle mi gezmek, Ocak ayında havanın hasbel kader 20 derece olması mı? Taktir sizin.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Harun Özden
(düzenlendi)

Maddiyat elveriyorsa yazın yaz kışın kış lastiği kullanılır.
Konu sahibi Levent Bey maddiyatın elvermediği durumlarda tek lastik seçmek zorunda olsam hangi lastik avantajlı kışlık mı yazlık mı diye araştırmış, sonucunu paylaşmış.
Konu amacından çok sapıyor maalesef. Konu başlığı yanıltıcı

tarihinde Harun Özden tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...