İçeriğe Yönlendir

Odun Semaveri Tavsiye


Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Mehmet Yeter

En iyisinin Rus semaverleri olduğu söylenir. Eğer Gürcistan gibi ülkelere giden birileri olursa oralardan temin edilebilir. Bundan 10 sene önce 100 dolara almıştı arkadaşım. Sanırım kullanılan materyalle alakalı bir durum. Bir de alttan ateş yandığında sürekli odun istiyor ve kısa zamanda beslenmesini için odun atılmazsa soğuyor. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Mehmet Göktürk yazdı:

çift musluk ve demlik yeri varsa misal birinde ıhlamur diğerinde çay da yapmak mümkün sanırım. 

Aynen öyle

Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
(düzenlendi)
Mehmet Kazancıoğlu yazdı:

hocam çift hazneli almayın. demleme için mutlaka üste çaydanlık kullanın. çift hazneli çay demi çok acı oluyor belli bir süre sonra sürekli kaynadığı için. kullanışlı olmuyor ve içeride boşa yer kaplıyor kullanılmadığı için. 

 

Kesinlikle katılıyorum. Kokusu da cabası. Çalıştığım hemen hemen her şirkette elektrikli çay kazanı vardı. Demlenince aldın aldın, yoksa 10 dakika sonra acı, buruk ve kokusu hoş olmayan bir çay içmek durumunda kalıyorsun. Tabi herkese yetsin diye çok koyu demliyorlar onun da etkisi var. Çift musluklu semaverden çay içmedim ama sanırım aynı şey onda da oluyordur.

Artık ev-ofis çalışıyorum, çayın kahvenin tadı daha bir güzel :)

tarihinde Yurdaer Elay tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Bu bendekinin bakır olanı. Hocam neden bakır alıyorsun, bunların çelik olanları var, fiyatı üçte birine onlar daha sağlam, ama bakır seviyorsanız o ayrı. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mustafa Yanar yazdı:

Bu bendekinin bakır olanı. Hocam neden bakır alıyorsun, bunların çelik olanları var, fiyatı üçte birine onlar daha sağlam, ama bakır seviyorsanız o ayrı. 

 

(nedense) özelden bir arkadaşımız bakır al dedi. Ben de ilk kez bakır olanların var olduğunu öğrendim. Sanki daha mı makbul?

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

 

(nedense) özelden bir arkadaşımız bakır al dedi. Ben de ilk kez bakır olanların var olduğunu öğrendim. Sanki daha mı makbul?

Bakır semaver tencereler gibi bakım ister mi onu bir araştırmalı. En iyi çay aluminyumda oluyor ama o da sağlıksız. Bence çelikten şaşmayın. 

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar
(düzenlendi)

Bakır çabuk ısınıp geç soğuyan bir metal, eskiden çok kullanılıyordu, hatta bazı asitli gıdalardan etkilenerek zehirleyebiliyor , oksitlenebiyor, bakım gerekebilir, çelik olanlar daha kullanışlı bence, üzerine de 2lt çelik demlik aldın mı tamam. 

 

https://youtu.be/cs-J3YbD1Mw

 

tarihinde Mustafa Yanar tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

2. güzel gibi evet, benim etkinliğe yakışır :D 

 

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Cihangiroğlu yazdı:

2. güzel gibi evet, benim etkinliğe yakışır :D 

 

o zamana kadar Elon , solar semaver yapar derim

  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Yurdaer Elay yazdı:

 

Kendi sayfalarındaki ŞU model, ama şu an temin edilemiyor diye yazmışlar. 

 

üst kapak açılmıyor sanırım bunlarda öyle değil mi? Sadece bi delik var demliğin altında.?

Mahmut Yıldız yazdı:

Bir de böyle bir şey varmış. 

 

 

Hocam bunun altı ısınmaz mı, ateş yere daha yakın. 

 

Arada delikli bir katman yapmış bence ısınmaz velev ki ısındı ne olacak masaya mı koyacağız?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Göktürk yazdı:

Ali Cİhangiroğlu'nun araç alışı kutlaması etkinliğinde ilk kez kullanmak üzere

 

Alamaz.. 

  • Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

sürekli semaveri beslemek zorunda olmak işkenceydi. En son çözümü briket kömürde buldum ben. Kebapçılarda görmüşsünüzdür. Ortası delik, uzun süre yanan cinsten. Bir de semaverde ateş yanan yer biraz kapalı olmalı. Kömür sobası gibi olmalı. Harlı yanarken ağzını açarsın. Su kaynar. Sonra hava alışı kesince usul usul yanmalı. 
 

Çayın tadı daha güzel olsun deniyorsa bakır olmalı. Ama çelikler de güzeldir. 
 

şu plastik çeyrek tur aç kapa musluklar çok adi. Birkaç sefer sonra damlatmaya başlıyor. 
 

İnce çelik sactan semaver kaynadıkça sürekli doluya yakın olmalı. Yoksa ateşin harlı olduğu tarafa bi burkulma oluyor. 
 

Demlik kesinlikle ayrı olmalı ve sıcağı buhardan ve alt kısımdan almalı. Kaynayan kısımda olmamalı. 
 

üstten ilave su koymak için komple kapağı kaldırmadan koyulabiliyorsa harika olur. Çoğunda bacayı falan çıkarırken kurum suyun içine dökülüyor. 
 

eyorlamam bu kadar. Bi de çayı haşlamayın arkadaşlar. Kaynamış ve 1dk beklemiş suyun üstüne koyun, 20dk titreşim bile yapmıyın :) 
 

 

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Mehmet Göktürk yazdı:

üst kapak açılmıyor sanırım bunlarda öyle değil mi? Sadece bi delik var demliğin altında.?

 

Açılmıyor gibi görünüyor hocam. En azından soba kısmından ayrılabiliyor, temizlemek daha kolay olur.

Yorum bağlantısı
M. Asım Kahraman

Yeri gelmişken; 

Farklı bir teknikle çay demleyen ve lezzetinde bariz fark gören var mı? Fokur fokur kaynayan suyla bodoslama demliğe dalarak yapmamak gerektiği, dinlenmiş ve sıcaklığı bir miktar düşmüş suyla demlemenin önemi zaten ifade edilmiş. Geçen biri çay dediğin soğuk suyla demlenir, altta kaynayan su buharının etkisiyle yavaş yavaş ısınarak tadını alır dedi, denedim pek bir fark hissetmedim açıkçası.

 

Var mı işin sırrını bilen?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)
M. Asım Kahraman yazdı:

Yeri gelmişken; 

Farklı bir teknikle çay demleyen ve lezzetinde bariz fark gören var mı? Fokur fokur kaynayan suyla bodoslama demliğe dalarak yapmamak gerektiği, dinlenmiş ve sıcaklığı bir miktar düşmüş suyla demlemenin önemi zaten ifade edilmiş. Geçen biri çay dediğin soğuk suyla demlenir, altta kaynayan su buharının etkisiyle yavaş yavaş ısınarak tadını alır dedi, denedim pek bir fark hissetmedim açıkçası.

 

Var mı işin sırrını bilen?

Öncelikle önemli olan kısım çayın kendisi. Nasıl bir çay istiyorsunuz? Mesela ben yumuşak çay severim. Dinlendirir, gevşetir. Of-sürmene-iyidere bölgesi ve biraz daha batısı genelde yumuşak içimlidir. Daha doğuda daha sert çaylar yetişir. İthal uzakdoğu çayları ise tam bir kafein diyarıdır. Uyku açar. Serttir. Yumuşak çaylara örnek yöre özel fabrikalar, çaykur altınbaş, şölen çay mesela. İntenet sitesinden filiz ilk hasat çayını alabilirsiniz. Vedat milor’un da en beğendiği yöresel çaydır. Marketlerde bulamazsınız. Ya sürmene’de fabrikadan ya da internetten alabilirsiniz. 
 

demleme zaten belli. Ufak bir ayrıntı daha. Çay demlenirken hiçbir yerden hava almamasını ve asla demliğin kıpırdamamasını sağlarsanız daha lezzetli olur. Çayı çok atıp da acı da yapmamalı. 

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Mehmet Göktürk yazdı:

 

üst kapak açılmıyor sanırım bunlarda öyle değil mi? Sadece bi delik var demliğin altında.?

 

Arada delikli bir katman yapmış bence ısınmaz velev ki ısındı ne olacak masaya mı koyacağız?

Daha önce verilen model için semaver yandıktan sonra kapalı mekana alınabilir deniliyor. Bu modelde öyle yazmıyor. Muhtemelen de sebebi bu. 

Yorum bağlantısı
  • 8 ay sonra...
Mahmut Yıldız
(düzenlendi)

Sözenler semaver aldım, briket kömür ile kokusuz, dumansız çay içiyorum. Ne zamandır aklımdaydı. 17 günlük kapanma döneminde süper oldu.

 

Semaveri balkonda yakıyorum, 15 cm'lik kömürden 1,5 parça atıyorum, (2 tane olursa sığmıyor), iki kez çay içebiliyorum. Kömür yanarken duman yok ilk başta biraz is kokusu oluyor. Yandıktan sonra koku da yok. 

 

Altına biraz reşo yakıtı koyup yakıp gidiyorum. Kendi kendine yanıp su kaynıyor. Çayı demleyip alt kapağı yarım bırakıyorum. 15 dakika sonra kapağı tam kapatıp hatta bacanın üzerini de kapatıp içiyorum. Bu haliyle içeri bile alıyorum.  Ne koku var ne de duman. 

 

 

8d9662de4b55349dc2dd6751fcac372c.jpg

1938e20b99615412b14ab3bf4079f3f8.jpg

265d7f19125533fa0775e69576fd9faa.jpg

tarihinde Mahmut Yıldız tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın

@Mahmut Yıldızsemaveri evin ortasına koyup maç zevkide farklıymış :D Hemde çiğ köfte tepsisi üzerinde keşke tepside dolu olsaydı.

Yorum bağlantısı
Arif Aykın

Bende semaver alacaktım fakat bu çaydanlığın tadı daha güzel geldi o yüzden bundan alacağım.

 

 

11331497263154.jpg

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...