İçeriğe Yönlendir

Sigorta Mağduriyeti / Perte Çıkarma


Efe Özkan

Recommended Posts

Efe Özkan

Merhaba herkese. 1 ay önce ana yolda seyrederken dur levhası olan tali yoldan dikkatsizce süratli çıkan sürücü korna ile ikazıma rağmen sağ arka kapıdan çarptı ve çarpmanın şiddeti ile aracım savurarak park halindeki tofaşa sol arka kapıdan da  çarparak durdu. Şiddetli bir çarpma olmasına rağmen kemerim takılı olduğu için şükür ki baş darbesi, boyun darbesi ve ufak morluklarla atlattım. Polis tüm kusuru raporda karşı tarafa verdi. Arabanın sağ sol iki kapısında hasar var ayrıca sağ sol çamurluklarda da var. Arka tampon da ilk darbe yerinden hafif yırtıldı. Bunun dışında önden hiçbir şey yok çünkü ön taraftan herhangi bir çarpma, darbe olmadı. Airbag ise açmadı. Benim hızım 55-60 idi karşı tarafı bilmiyorum, o da o civardadır. Benim aracım Fiesta çarpan araç Tiguan'dı. Ayrıca full kaskom var.

Yetkili servise götürülen aracıma ilk günden itibaren pert denildi, servis 178 bin TL lik fiyat çıkardı. Sağ sol 2 kapı sağ sol çamurluk arka dingil, arka tampon değişecek. Ancak ısrarla yapılmasını talep ettim. Çünkü pert bedeli piyasa fiyatına göre düşük verildi ve teklif sunulduğunda yılbaşına bir hafta vardı; araçlar ilanlardan teker teker kaldırıldı. Sebebi ise yılbaşı ile aynı araçların 40-60  bin arası zamlı fiyattan koyulması. Sigorta daha sonra teklifi bir miktar yükseltti ancak 1 Ocak itibarıyla aynı özellikteki aracımın piyasa fiyatı 450'lerden 470-490'a çıktı. Ben madem aracı yapmayacaksınız o halde piyasa bedeli arttığı için daha fazla para isterim her türlü zarardayım dedim. Ancak onlar ise çok küçük bir miktar daha yükselterek teklifi kabul etmezsem ikinci seçenek olarak aracı bulunduğu serviste orijinal parça ile yaptıracaklarını mailde belirttiler. Ben de zaten ilk günden itibaren aracımın yapılmasını istedim çünkü hala borcunu ödüyorum ve piyasada üzerine onlarca lira verecek kadar borca girecek durumda değilim. Aracın yetkili serviste yapılması şartı ile kabul ettim. Bir hafta geçti hiçbir cevap gelmeyince tekrar mail attım ancak onlar aracı yetkili serviste değil anlaşmalı serviste yapabileceklerini zaten yapılsa da konfor ve güvenlik açısından eskisi gibi olmayacağını vs vs vurguladılar. Oysaki geçen haftaki gelen mail ve kasko poliçemdeki ibare öyle söylemiyordu. Yani beni parayı almaya zorluyorlar. Zaten benim araç bu hali ile ilandaymıs ve teklifler de geliyormuş. Arabada da yapılmayacak bir şey yok açıkçası, yapılsa gönül rahatlığı ile binerim, zaten yeni gibiydi. Bana 10 bin daha artırarak teklifi 430 bin yaptılar. 

 

Bu durumda ne tavsiye edersiniz ? Sizce araca biçilen bu pert bedelini almalı mıyım yoksa aracı yaptırıp 3-5 sene daha bineyim mi ? Pek çok kişi ileride yüksek hasar kayıtlı olacağı için satarken çok zarar edeceğimi hatta aracı satmakta zorlanacağımı parayı almamı öğütlüyor. Forumun üyeleri olarak ise sizlerin fikirleri benim için daha önemli açıkçası. Sizler de benim gibi kullanıcısınız.

 

Aracı yaptırırsam ne kadar değer kaybı alabilirim ? Ayrıca araba 1 aydır serviste bekliyor sigorta beni mağdur etti. Tahkim Kurulu'ndan da çıkmış. Benimle alay ediyorlar resmen.

Öte yandan bana çarpan kişiden de şikayetçi olmuştum şu an dosyaya uzlaştırmacı atanmış. Onlardan da bir miktar istemeyi düşünüyorum. Bayağı zarardayım. Bana bu konuda tavsiyeniz ne yönde olur ? Hukuki olarak hakkımı başka ne şekilde alabilirim ? Yardımınıza ihtiyacım var.

Bu arada servis işçilik ile 178 bin TL'lik bir fiyat listesi çıkarmıştı.

Karşı tarafa %100 kusur verildi ve hiç fren izi bile yok. Ayrıca aracım 2014 model 1.6 titanyum, 65.000 km, otomatikti ve hiç kazası, grameri yoktu.

Bir de avukata vekalet verdim ama vekaleti verene kadar arayan akıl veren kişi hiç uğraşmaz ve ne desem o parayı vermezler diyen birine dönüştü. 1 aydır perişan oldum. Hem kazada bir hatam yok hem de maddi manevi olarak zarardayım.

  • Şaşkın 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Ersen şahin

Öncelikle belirteyim şahsi görüşüm 

Üç beş yıl daha binerim derseniz aracı yaptırın ve binin aracın kmsi düşük karşı taraftanda alacağınız para ile zararınızı karşılarsanız 

Satış işine gelince gelince evet değeri düşer ama illaki satılır bizim ülkemizde satılmayacak bir mal yok

Yorum bağlantısı
Deniz Kom

@Mehmet Ozyurek Abimiz belki daha iyi yönlendirir. 

Ben de sigortadan çektim biraz zamanında. Ama bende atanan eksper ile sigortanın iş bilmezliği birleşince 1 ay süründürdüler, kavga dövüş hallettim. 

Aracınızın ilan sitelerindeki piyasa fiyatını çok baz almayın. İnanın ki her sene ve km'ye o kadar çok yıpranma payı hesaplıyorlar ki. Benim 2011 model araca arkadan vurup tampon, bagaj havuzu, sensörler, sağ çamurluk, bagaj kapağını dağıtan kazada bana 1200 lira değer kaybı çıkartmışlardı. Uğraşmaya değmez dedim, bıraktım. 

Avukatlar maalesef böyle yapabiliyor. Vekaleti alana kadar siz kralsınız, sonra avukatı bulamazsınız. Hele ki sigorta ile zamanında birlikte çalışmışsa işiniz daha zor. Kardeşimin  %100 haklı olduğu yaralanmalı trafik kazasında vekaleti alan avukat ilk 2 sene çok ilgiliymiş gibi davrandı. Sigortadan orta limitin üzerinde tazminat aldı kardeşim, ceza mahkemesi devam ediyordu ama. Sonra bir öğrendik ki karşı tarafla anlaşılmış, dava kapanmış. Adam karşı taraftan kardeşim adına para alıp, davayı geri çekmiş sonra da arazi olmuş, yurt dışına taşınmış (öyle diyorlar). Eğer tanıdığınız ve güvendiğiniz bir avukat varsa onu tercih edin. Aynı zamanda sigortalar birliğine de şikayetçi olun.  Bunlar benim görüşlerim.

Çok geçmiş olsun, kolaylıklar dilerim. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

Ben olsam pert parası alır geçerim.Her türlü zarar edeceksiniz.Bu işten zararsız kurtulma şansınız yok.En azından sağlam kazasız yeni bir araç alırsınız üç beş aşağı yukarı ne denk gelirse.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Araca işlenecek tramer sonrası bugünkü satış fiyatı kaç olur? 
 

sigortadan pert parası alsanız kaç olur? 
 

aradaki fark yorumlanarak kar zarar belli olur. Sigorta şirketini pert ücretini artırmakta direnin. Sosyal medya falan kullanın şikayetler etkilidir. Şikayet var, twitter falan

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsa Acar

Parayı alır, yolumu çizerdim. Yaşadıklarınız ve süreci devam ettirmeniz durumunda yaşayacaklarınız büyük stres. Bu stres adamı hasta eder. Ben kendi adıma, sağlığıma bir şey olmadığına şükreder, parayı alırdım. Değer kaybı falan alacağım diyorsunuz, bunlar da bir nevi teselli ikramiyesi olacaktır. Ayrıca size teklif edilen miktar piyasa miktarına çok yakın gözüküyor ki, sitelerde yazan fiyatlara çok takılmayın. Nakit param var deyince, kabul edecek kişi çoktur. Tekrardan geçmiş olsun :flowers:

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

geçmiş olsun, kazadaki araba gibi sizi de ordan oraya savurmuşlar, anlatımdaki hasar ile pert olacak bir hasar olacağını sanmadım , arabayı görmedik tabii. tüm bu işlmleri neden acentanız ile yürütmediniz? öncelikle neen avukata vekalet verdiniz ne yapacak ki?

foto olsa daha çok yorum yapılabilir

Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat

araca binecekseniz yaptırın binin üzerine değer kaybı talep edersiniz bu işi yapanlar aracılığıyla bu şekilde zarar daha az olur diye düşünüyorum geçmiş olsun

Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Satarken büyük zorluk ve değer kaybı yaşayacaksınız. Ben olsam iyi bir pazarlıkla pert parasını alır, üzerine ekler yine temiz bir araç alırdım.

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Bu araba bugün yapılsa en fazla 350 ye satılır diye tahmin ediyorum. 440 450 gibi bir fiyatta anlaşılırsa arkama bile bakmam. 430 da aslında uzlasilabilir bir fiyat ama neden üstü olmasın.

 

Geçmiş olsun.

Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan

Parayı al kaç.

  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Efe Özkan

Hepinize verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

Avukat tutma sebebim, sigorta aracı yapacağız deyince değer kaybı ve karşı taraftan bir miktar alabilmesi için uğraşması içindi. Ama yazdıklarınıza bakınca bunu kendim de yapabilirmişim. İnanın ne eksper ne poliçemi düzenleyen talebimi yerine getirmedi, 1 aydır her gün bir yeri aramak ve Türkiye'nin pek çok ilindeki hukuk büroları tarafında aranmakla günüm geçti. Hala da aranıyorum :)Bu durumu ilk kez yaşayınca insan bilemiyor ne yapacağını.

 

Ben pert bedelini alsam değer kaybı alamam diye biliyorum. Karşı taraf da miktar ödemek istemeyebilir, trafikte cezalı görünmeyi seçebilirmiş. 

 

Araca başlangıçta 375 bin teklif edilmişti benim direnmem, maillerim vs. ile en son 430'a yükselttiler. Daha fazla yükselteceklerini sanmıyorum. Aralık ayı da olsak bu miktar iyiydi ama şimdi piyasa 470-495 arası. Yazdıklarınıza da bakarak sanırım parayı alacağım.

Tüm bu durumlar için sigortayı şikayet etsem bir şey elde eder miyim ? Mesela arabanın serviste kaldığı gün mağduriyeti veya arabayı serviste yapacaklarını söyleyip ağız değiştirmeleri gibi.

IMG_20221215_100424.jpg.07c7ea275c13300c4fd863f0d52d7145.jpgIMG_20221215_100443.jpg.1b16e9e17607ef1aae75652c46158ebf.jpg

  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Ben parayı alırdım büyük ihtimalle, kasko firması hangisi?

Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan

Ben de muhtemelen parayı alırdım.

Sol arka baya içeri girmiş

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Araba düzen tutar ama akılda hep soru işareti olur yat vermez. Üste biraz birşeyler daha ekleyip (biraz dediğimizde en az %10 o da 40 50 bin yapıyor) yeni bir araç tamir süreci de beklenmis olmaz en azından. Bu arabanın 2 aydan önce çıkacağını sanmıyorum açıkçası.

Yorum bağlantısı
Erol Güven

Geçmiş olsun araçta o kadarda ciddi hasar görünmüyor lakin her an her şey çıkabiliyor. Yaptırma tarafında olmam ben kasko en yüksek ne rakam veriyorsa alır geçerim. 

  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Ben de parayı alırdım. Ayrıca karşı taraftan bu dönemde araçsız kaldım diyerek tazminat alabilirsiniz. 

Yorum bağlantısı
İsa Acar

435 bini alır, 3-5 yaş eskisine biner, bu arabaya hayatta binmem...

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Bence de üçüne beşine fazla bakmadan sigortanın son teklifine evet demek en mantıklısı. Bundan ayrı olarak aracın B ve C sütunları baya sağlammış.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

sigortadan parayı alın, hızlı kesin net çözüm. piyasa rakamlarına fazla takılmayın

Yorum bağlantısı
Oğulcan Akıncıoğlu

Biraz daha pazarlık eder paramı alırdım, uğraşmaya hiç gerek yok.

Araç tamir olur belki ama tat verir mi bilemedim benzer kazayı yapmıştım hem tat vermedi hem zor sattım.

Yol yakınken parayı alıp işi bitirin.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

vesile ile sigorta olmasa idi, bu hasar değişensiz boyasız olarak bile tamir olur sanayide

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğulcan Akıncıoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

vesile ile sigorta olmasa idi, bu hasar değişensiz boyasız olarak bile tamir olur sanayide

Benim yoktu abi yaptırdım sanayide, arka çamurluk kesilip komple eklenmişti.

Adama anlattım durumu öncesinde, eksper sadece dıştan değişmiş diyip geçmişti, kendim kesmesem inanacaktım yani :crazy:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Oğulcan Akıncıoğlu yazdı:

Benim yoktu abi yaptırdım sanayide, arka çamurluk kesilip komple eklenmişti.

Adama anlattım durumu öncesinde, eksper sadece dıştan değişmiş diyip geçmişti, kendim kesmesem inanacaktım yani :crazy:

değişmeyen tek parçası sol ön çamurluk olan arabaya, tek değişeni sol ön çamurluk demişti eksper, en son yahu dedim ben değiştim.. kim değiştii diyor demişti :)

  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...