İçeriğe Yönlendir

Bmw 1 E87'ye (2004-2011) xenon montajı

Selim Aydın1679652569

Recommended Posts

Mahmut Akbulut
(düzenlendi)
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Orgüz Eken

Merhabalar,

foruma yeni üye oldum. BMW Xenon kısa farımla ilgili bir durumu danışmak istiyorum. 2005 1 serisi E87 kasa orjinal xenonlu aracımın sağ kısa farı dengeli bir aydınlatma yapamamakta. Tüm ayarlamalara rağmen ışığı belli bir yerde toparlamakta/çatallı/kırıklı aydınlatmakta; yani homojen ışık dağılımı yapmamakta. Geçen yıl ilk ampül ömrünü doldurduğu için değişmişti, ondan sonra başladı diyebilirim. İlk ampülle yenilenen ampülü karşılaştırdım, ikisi de osram D1S. Fakat sonradan ampülün cam kısmının dibinde metal ayaklar var, ilkinde ise yok direkt plastik kısma girmiş. O metal ayakların far içinde gereksiz yansıma ya da etki yapma olasılığı aklıma gelen ilk ve tek unsur, eski far tasarımıyla uyuşmamış olabilir mi diye merak ediyorum. Mercek sorunu ihtimalini bilemedim. Sizlerin bu konuda fikri ne olabilir sormak isterim. 

Fotoları da ekliyorum. Bağlı olmayan ampül ilk ampülü arabanın.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Orgüz bey merhaba aramıza hoş geldiniz :flowers:

Duvara yansıyan ışıkta ampul yerine oturmamış görüntüsü var kontrol edilmeli . Ampulde herhangi bir eğiklik kırık vs. yok değil mi?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Çoğunluğun ilk söylediği ampülün yerine oturmadığı. Ampül yerine tam oturuyor, eğer ampülün oturup kelepçelendiği ana yerde bir eğrilik yoksa. Ki orası da düzgün. Ampülü yerleştirip ittiriyoruz son noktasına kadar, arkadan da kelepçesi sorunsuzca takılıyor. 

Ampülleri yer değiştirdim sağ-sol, dibindeki metal ayaklarla ilgisi olmadığı da ortaya çıktı. Ampülden de kaynaklanmıyor. 

Mercekle de ilgisi çok yok, mercekte sorun olsa kararma yapar aydınlatma yetersizliği olur. Araç 110 bin km de, bakımlı garaj aracı. Yani yıpranma da olmamıştır farın içinde. 

Ampülü oturduğu yerde bir eğiklik ya da sorun var mı diye far açıkken yerinden oynatsam çarpılma riski var :) Merceğin kendisi eğri desek o da çok zor..

Ampül sağlam ve düz.

Farın yükseklik ayarını yaparken o ışık hatası da hareket ediyor tabi. Farı aşşağı indirince yerde, kaldırınca karşı duvarda oluşuyor. 

Yorum bağlantısı
Yunus Emre Andaç
2 saat önce, Orgüz Eken yazdı:

Çoğunluğun ilk söylediği ampülün yerine oturmadığı. Ampül yerine tam oturuyor, eğer ampülün oturup kelepçelendiği ana yerde bir eğrilik yoksa. Ki orası da düzgün. Ampülü yerleştirip ittiriyoruz son noktasına kadar, arkadan da kelepçesi sorunsuzca takılıyor. 

Ampülleri yer değiştirdim sağ-sol, dibindeki metal ayaklarla ilgisi olmadığı da ortaya çıktı. Ampülden de kaynaklanmıyor. 

Mercekle de ilgisi çok yok, mercekte sorun olsa kararma yapar aydınlatma yetersizliği olur. Araç 110 bin km de, bakımlı garaj aracı. Yani yıpranma da olmamıştır farın içinde. 

Ampülü oturduğu yerde bir eğiklik ya da sorun var mı diye far açıkken yerinden oynatsam çarpılma riski var :) Merceğin kendisi eğri desek o da çok zor..

Ampül sağlam ve düz.

Farın yükseklik ayarını yaparken o ışık hatası da hareket ediyor tabi. Farı aşşağı indirince yerde, kaldırınca karşı duvarda oluşuyor. 

Soldaki ampülü sağ tarafa taktığınızda duvardaki ışık deseni yine bu şekilde hatalımı oluyor ? 

Sağdaki ampülü sol tarafa taktığınızda duvardaki ışık deseni düzgün çıkıyor mu ? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Sağ sol değişimi yapınca yine aynısı devam ediyor, yani sağ ampul solda normal çalışıyor. Sol ampül sağda yine bu sorunu gösteriyor. 

Ampül yerine tam oturuyor. ama içerde mercek camının ve yansıtıcının tam merkezine odaklanmıyor ampül anladığım kadarıyla. Yani mercek ya da yansıtıcı eğik gibi. Onun için de far açtırmak lüzumsuz geliyor bana

Nasıl düzeltilebilir bilemedim.

Yorum bağlantısı
Yunus Emre Andaç
19 dakika önce, Orgüz Eken yazdı:

Sağ sol değişimi yapınca yine aynısı devam ediyor, yani sağ ampul solda normal çalışıyor. Sol ampül sağda yine bu sorunu gösteriyor. 

Ampül yerine tam oturuyor. ama içerde mercek camının ve yansıtıcının tam merkezine odaklanmıyor ampül anladığım kadarıyla. Yani mercek ya da yansıtıcı eğik gibi. Onun için de far açtırmak lüzumsuz geliyor bana

Nasıl düzeltilebilir bilemedim.

Farın iç aksamında bir sorun oluşması çok ilginç.Merceğin fotoğraflarını çekme imkanınız var ise çekip eklerseniz üstadlar yardımcı olacaktır :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yunus Emre Andaç
9 dakika önce, Orgüz Eken yazdı:

mercek fotoları çok zor, sökülmesi demek ? 

En azından ampüllerin takıldığı yeri,farların dıştan fotoğrafları,hata olabileceğinizi düşündüğünüz yerlerin fotoğraflarını sağ ve sol far için ayrı ayrı çekip buraya yüklerseniz eğer çözüme daha çabuk ulaşabilirsiniz :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Problemin olduğu sağ farın angel halkasının da ampülü ve duyu değiştirilmişti. Sağ farın iç angel halkası daha sönük yanmakta diğerlerine göre. Ya duy temas sorunu var  ya da uygun olmayan güçte ampül taktılar.

fardaki bu sorunun bunla bir alakası da olabilir mi?

image.jpeg

image.jpeg

Sorun olan far aracın içinden yön alırsak sağ far.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

E87 lerde ispanya üretimi Valeo D1S/D2S far kullanılıyor olması lazım , sorun mercek siperinde gibi gelmeye başladı . Açık konumda kalmış gibi , selektör yaparak bunu test eder misiniz lütfen sağ far merceği selektörde hareket ediyor mu etmiyor mu? Eğer hareket yoksa yada harekete engel bir durum varsa sorun siperde , siper dc motorunda yada driver da..

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Evet Mahmut Bey dediğinizi hemen deneyeceğim. Hatta şunu da ekleyim; bu sağ kısa far açıkken merceğin alt kısmında (yani çemberin altında) ışık köşe yapıyor v şeklinde. Sanırım siper kapalı değil bahsettiğiniz gibi. Sipere nasıl müdahale edebilirim? Resmini çekip ekleyim birazdan. 

Yorum bağlantısı
Yunus Emre Andaç

Sipere farı çıkarıp ampülün girdiği boşluktan müdahele edilerek kurtarılabilirse kurtarılır haricinde siper bozulduysa farı açmadan kurtarmak zor diye biliyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Evet Yunus Bey. Mahmut Bey dediğiniz gibi gerekli işlemleri yaptım, far aç kapa-selektör-uzun kısa.. videoya çektim hatta sizlere göstermek için. Buraya yükleyemedim. Olmazsa youtube a yükleyim, buradan link vereyim.

aracı ilk çalıştırınca farları açmadan kısa ve uzun iki far da gerekli ayarları yapıyor inip kalkıyor. Farları açıp selektör esnasında kısa far merceğinde oynama göremedim. Ama uzunları yakıp söndürünce kısa far merceği oynuyor.

video bu. Video kalitesi ilk başta düşük görünse de düzeliyor (720p)

kısa far ayarsız oynamıştım, o kafa karıştırmasın. 

Kısa far merceğinin alt kısmında oluşan V şeklindeki bozukluk var. Sorun zaten o gibi

Farları komple kapatıp bir daha açtıktan sonra uzunları yaktım, videonun son kısımları

Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Selektörde hareket yok gibi, uzunları yakınca hareket var. Hatta yolda selektör gerektiği durumlarda selektör yerine uzunları yak söndür yapıyorum daha etkili olduğu için. Çözüme gelirsek; eğer bu perde devre dışıysa aktif etmek için hazır olda bekliyorum :)) deli etti çünkü

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Sağ far mercek perdesinde problem var bu kesin ama bir sıkışma mı yoksa perde motorunda yada sürücüde mi sıkıntı var onu buradan kestirmek zor . 1 serisinde farı sökmek için tampon inmesi lazım , öyle olmasaydı farı sökün diyecektim ama her halükarda o far sökülecek başka türlü müdahale şansı da yok malesef ...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Anladım. Söktüreyim o zaman sanayide.

Yunus Beyin dediği şekilde ampülü söküp oralardan bir müdahale şansım var mı? Bir düğme, çentik, çıt çıt gibi.

Yorum bağlantısı
Yunus Emre Andaç
(düzenlendi)
55 dakika önce, Orgüz Eken yazdı:

Anladım. Söktüreyim o zaman sanayide.

Yunus Beyin dediği şekilde ampülü söküp oralardan bir müdahale şansım var mı? Bir düğme, çentik, çıt çıt gibi.

Ampülü söktünten sonra merceğin içine ışık tutarak bakın perde görünür zaten.Bi karar verip uygulamaya geçin :) 

Haricen dediğiniz gibi selektörde mercekte bi hareket yok fakat uzunları açınca hareket var muhtemelen perde ile ilgili probleminiz.Farları sökmek zor olmasa gerek siz tamponu kendiniz sökebiliyormusunuz ? Bu iş için profesyonel destek almak şart gibi görünüyor

tarihinde Yunus Emre Andaç tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Far sökülür sorun değil, Ankaranın en iyi elektrikçisine giderim müsayit olunca. İsim vermedim kurallara aykırı olabilir diye.

Mahmut beyin dediği gibi ampülü söktüm, kurşun kalemle perdeyi hareket ettirdim, yayı mayı yerinde güzelce hareket ediyor. Ama selektörde hareket etmiyor. Diğer farda da selektörde perde oynamıyor ama zannedersem. Sadece uzunları açınca oynuyor. 

Borusanda far 3500 lira. En iyisi gözü karartıp iki farı da değiştirmek. Ama bela para o da :))

Bu arada bu sağ far mercek camının alt solunda yaklaşık 1,5 cm uzunluğunda küçük bir kırık var. Çok ince, çizgi halinde bir kırık.

Yorum bağlantısı
Yunus Emre Andaç
11 dakika önce, Orgüz Eken yazdı:

Far sökülür sorun değil, Ankaranın en iyi elektrikçisine giderim müsayit olunca. İsim vermedim kurallara aykırı olabilir diye.

Mahmut beyin dediği gibi ampülü söktüm, kurşun kalemle perdeyi hareket ettirdim, yayı mayı yerinde güzelce hareket ediyor. Ama selektörde hareket etmiyor. Diğer farda da selektörde perde oynamıyor ama zannedersem. Sadece uzunları açınca oynuyor. 

Borusanda far 3500 lira. En iyisi gözü karartıp iki farı da değiştirmek. Ama bela para o da :))

Ankarada yaşıyorsanız usta konusunda oldukça şanslısınız.Aracınızın farlarının çalışma prensibi hakkında pek bilgim yok.

iki farın içindede perdeler aynı şekilde mi görünüyorlardı ? sağ farınızda ki perdede bi sorun görünmüyormuydu ? 

Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Aynı ikisi de. Açıp bakınca içinde yazılar kodlar var hatta. Kalemle basınca inip kalkıyor. Bir de şu resimdeki ufak kırıktan olabilir diye düşünüyorum. Mercek camının alt sol kısmında. Dikkatli bakınca ince bir çatlağımsı kırık

image.jpeg

Yorum bağlantısı
Sırrı Polat

merhaba orgüz bey , ben ankara eryamanda oturuyorum , yarın ben müsaitim siz de müsaitseniz gelin bir de beraber bakalım . belki bir çözüm buluruz.

Bana mercekler valeo değil de sanki hella yada bosch gibi geldi , valeonun lens kenarları siyah plastik , bu metal gri , büyük ihtimalle bosch (sizin aracınızın yıllarında bmw bosch u yaygın olarak kullanmıştı ) belki hella dır.

Yorum bağlantısı
Orgüz Eken

Teşekkür ederim Sırrı Bey, yarın değil de başka bir vakit mutlaka bakalım, sağolun. Bosch, hella, valeo bilgi derinliği sizlerde :) hangisi sizler bilirsiniz doğrusunu.

Nihai far ayarını yaptım az önce düz zeminden duvara karşı. Son durumu bu, düz çizgiyi yakaladım. Zaten sorun da ortada; düz çizginin üstüne çıkan o üstteki kısım. Yol aydınlatması mükemmel oldu, önlü arkalı deneme yaptık, öndekinin gözünü de almıyor.

Fakat ayar esnasında sağ farın yatay eksen ayarının çalışmadığını gördük. Yani yükseklik ayarı değil de sağ sol ayarı bozuk. Belki de bundan dolayı ışık ortada toplandığı için durum bu, ona baktıracam.

ilgi ve yardımınız için çok teşekkür ederim hepinize. 

image.jpeg

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...