Osman Ünal 12 Temmuz Paylaş 12 Temmuz (düzenlendi) Mertol Kip yazdı: Bu arada 11kw hic dusuk bir guc degil, faz basina 3.5kw falan ediyor. Her fazdan 16 A cekecek demektir ve 3 - 4 saat sürecek. Mesafe uzunsa kablo kesitine dikkat etmek gerek. Teorik olarak 4x2.5 antikron bakir kablo işini görur ama mesafe uzaksa 4 luk daha iyi olur. Piyasada cok dandik kablolar var cogu aluminyum zaten, hes iyidir. Evde trifaze ile işim olmaz zaten de mantığı anlamaya çalışıyorum, satılan cihazlar pazarlama stratejisi mi diye. Arabanın üstünde muhtemelen oldukça gelişmiş bir inverter var zaten, her işi yapabiliyordur faz kesilirse şarjı durdurur veya gerilim ve akım düşmelerinde gerekli müdahaleleri yapar. Soketin üstünde besleme pinleri haricinde 2 pin daha var, muhtemelen haberleşme pinleridir. bu haberleşme protokolü de standarttır heralde, harici cihazlar arabadaki inverterle konuşup işi ona mı yaptırıyorlar diye düşünüyorum. Yaw kafamı doldurduğum şeylere bak bana ne veya sana ne, alırım adaptörü takarım fişe ne yaparsa yapsın işte. Mecbur alacağız zaten memlekette ev eski 2kw ile sınırlamam lazım. Edit: burada takabilsem direk bağlarım zaten, daire trifaze faz ın birini boşa düşürür sadece arabaya bağlarım. 12 Temmuz tarihinde Osman Ünal tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Osman Ünal 12 Temmuz Paylaş 12 Temmuz Bu arada şunu da sorayım, bugün biraz dolaştım ilk başlarda tüketim 28kw falan gösterdi, daha sonradan dolaştıkça 13 kw a düştü bu da benzinli gibi ısınınca mı yakıtı düşürüyor. Yorum bağlantısı
Mertol Kip 12 Temmuz Paylaş 12 Temmuz Sokette alttaki ikiyi kastediyorsan onlar DC pinleri. Ve evet DC istasyonlar rs485 modbus uzerinden BMS ile konusuyor. Sendeki arabayi baz alarak dusunme, dolunca durmayi bilmeyen arabalar bile vardi bir ara. Osman Ünal yazdı: Bu arada şunu da sorayım, bugün biraz dolaştım ilk başlarda tüketim 28kw falan gösterdi, daha sonradan dolaştıkça 13 kw a düştü bu da benzinli gibi ısınınca mı yakıtı düşürüyor. Shdjfk yok oyle bir sey, kisa araliklarla olcum yapiyor, sifirladiktan sonra kalkis ya da yokuslu bir yerdeydiysen yuksek tuketmistir, uzadikca duser. Benzinlilerde de ayni aslinda ama onlarin ornekleme zamani daha uzun. Yorum bağlantısı
Osman Ünal 12 Temmuz Paylaş 12 Temmuz Mertol Kip yazdı: Sokette alttaki ikiyi kastediyorsan onlar DC pinleri. Ve evet DC istasyonlar rs485 modbus uzerinden BMS ile konusuyor. Sendeki arabayi baz alarak dusunme, dolunca durmayi bilmeyen arabalar bile vardi bir ara. Shdjfk yok oyle bir sey, kisa araliklarla olcum yapiyor, sifirladiktan sonra kalkis ya da yokuslu bir yerdeydiysen yuksek tuketmistir, uzadikca duser. Benzinlilerde de ayni aslinda ama onlarin ornekleme zamani daha uzun. Çok şükür. Şu alttaki 2 pnden bahsetmiştim, tahmin etmiştim485 olduğunu. Yorum bağlantısı
Mertol Kip 12 Temmuz Paylaş 12 Temmuz Bu baktigin AC kablosu. Arabadaki sokette bunun altinda iki tane daha pin var, onlar dc pinleri. Ama bu soketin altindaki iki pin de dedigin gibi iletişim portlari. Cumleyi oyle sacma kurmusumki dc pinlerinden haberlesiliyor gibi anlam cikmis. Sen evden sarj etmeye ugrasma bence. Zaten az km yapiyorsun degmez. Dedigin gibi emaardan ac ile sarj edersen uc asagi bes yukari ayni hesaba gelir. Baktin ileride cok km yapiyorsun, o zaman bakarsin. Bu arada monofaz ile sarj ederken her portu kullanamiyorsun. Sadece tek porttan monofaz aliyor. Sanirim onboard charger ile ilgili bir durum. Benim komsumda 100 kw lik olan citroen c4 var, o sadece monofaz 6.5 kw ile sarj edilebiliyor mesela, arabadaki sokette bazi pinler bos. Trifaze olmamasina sasirmistim. 1 Yorum bağlantısı
Osman Ünal 18 Temmuz Paylaş 18 Temmuz İşte bahsettiğim buydu, şarj istasyonu aslında ayar falan yapmıyor, yaptığı tek iş enerjiyi açıp kapatmak. (üstündeki röle-kontaktör çok uzun ömürlü olmaz muhtemelen) Hangi güçte şarj yapılacağının ayarını araçtaki inverter ayarlıyor. Bağlantı kurulduğunda selamlaşıp şarj cihazı invertöre 2 KW ile şarj yap diyor mesela. Aslında şarj portuna doğrudan monofaze veya trifaze versek, aracın ekranından da şu güçte şarj et diyebilsek, adaptöre falan ihtiyacımız kalmayacak. Yorum bağlantısı
Mertol Kip Salı 14:15 Paylaş Salı 14:15 60kw olan dc ler ucuzmus yaw. 9.90 mi ne kw. Tamam yavas ama acele yoksa kullanilabilir bence. Yarim saatte %10 dan %47 ye getirdi. Ki bataryasi kucuk arabalarda oran yukselir. Bence kullanilabilir, hizli olandan %40 daha ucuz sonucta. Yorum bağlantısı
Onur Demir 23 saat önce Paylaş 23 saat önce Mertol Kip yazdı: 60kw olan dc ler ucuzmus yaw. 9.90 mi ne kw. Tamam yavas ama acele yoksa kullanilabilir bence. Yarim saatte %10 dan %47 ye getirdi. Ki bataryasi kucuk arabalarda oran yukselir. Bence kullanilabilir, hizli olandan %40 daha ucuz sonucta. Benim araba max 100kw zaten evden şarj güzel. Qopuz 8,9TL 160kwlık ama sadece Çorlu'da var Bu arada gruplarda bir paylaşım gördüm. evde düşük Kw ile şarjdan sebepli kayıplardan bahsediyor. baktım anlamdım sayısalcılar bir göz gezdirebilir https://www.readelectricavenue.com/p/an-inconvenient-truth Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 23 saat önce Paylaş 23 saat önce (düzenlendi) Onur Demir yazdı: Bu arada gruplarda bir paylaşım gördüm. evde düşük Kw ile şarjdan sebepli kayıplardan bahsediyor. baktım anlamdım sayısalcılar bir göz gezdirebilir şarj ederken AC/DC çevriminde kayıp oluyor, yolda kayıp var. AC de %10 civarı DC de %6 civarı kayıp oluyor. fulleyince benim araba 54kw nasıl olurda 59kw şarj aldı diyebilirsin. örnek benim 48kw kona dc şarj sonucu 23 saat önce tarihinde Erdoğan Temur tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mertol Kip 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Erdoğan Temur yazdı: şarj ederken AC/DC çevriminde kayıp oluyor, yolda kayıp var. AC de %10 civarı DC de %6 civarı kayıp oluyor. fulleyince benim araba 54kw nasıl olurda 59kw şarj aldı diyebilirsin. örnek benim 48kw kona dc şarj sonucu Evdekiler DC ye çevirmiyor ki? Yani bendeki schneider cevirmiyor en azından. Kontaktör var sadece. 220v olana bakmadim hiç. Bi de iletişim için bir kart var. Batarya dolunca kontaktörleri açmaya yarıyor. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Elektrikli araba için Ansiklopedik elektrik bilgisi edinmek gerekiyor Teslacılar kendi şarj istasyonlarına başka araba girmesinden şikayetçi. 1 Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 21 saat önce Paylaş 21 saat önce Tansu Kalafatoğlu yazdı: Elektrikli araba için Ansiklopedik elektrik bilgisi edinmek gerekiyor Teslacılar kendi şarj istasyonlarına başka araba girmesinden şikayetçi. Ben değilim, ters girip iki slotu işgal etmedikleri sürece. Temel sorun o bence. Bir de Tesla ucuz diğerlerine göre. EPDK'dan dolayı aradaki farkı da arttıramıyorlar. Saçma bir tartışma görüyorum internette de sürekli, Toggcular da diyor ki o zaman trugo da kullanmayın. Tesla SC'de Tesla'yı şarj etmenin en büyük avantajı soketi takınca başka bir şey yapmaya gerek olmaması, yoksa highway'de filan SC'de sıra varken karşıda oncharge bomboş oluyor, hem de üstü kapalı gölgelik, hiç gerek yok beklemeye. Ama işte millet 2-3 milyonluk arabayla sıra bekliyor orada. Yorum bağlantısı
Onur Demir 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Mertol Kip yazdı: Evdekiler DC ye çevirmiyor ki? Araba içerde çeviriyor abi. Selim Bilgin yazdı: Ben değilim, ters girip iki slotu işgal etmedikleri sürece. işin temelinde şikayetin sebebi bu olmalı. ama yok burası bizim mantığı var millette. benim şarj fişim tesla ile aynı yönde, citroencilere bir şey dememeleri lazım Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 20 saat önce Paylaş 20 saat önce Tesla’da da kabahat var. Diğer firmalar gibi yatay koysa sorun olmayacak. https://x.com/modelyturkiye/status/1950500564661633469?s=46 1 Yorum bağlantısı
Mertol Kip 18 saat önce Paylaş 18 saat önce Onur Demir yazdı: Araba içerde çeviriyor abi. Araba tabii ki çevirecek. OBC olmasının alameti farikası o. Zaten DC bataryayı değişik fantazilerin olmadığı sürece AC yüksek akımla şarj etmek garip olur. Ama bu zaten brüt batarya kapasitesi net batarya kapasitesi ile alakalı bir konu. Yorum bağlantısı
Mertol Kip 16 saat önce Paylaş 16 saat önce Selim Bilgin yazdı: Tesla’da da kabahat var. Diğer firmalar gibi yatay koysa sorun olmayacak. https://x.com/modelyturkiye/status/1950500564661633469?s=46 Bence PlugIn hybridlerin DC den şarjına izin verilmemesi lazım zaten. Ama Tesla'cıların şu "bizim şırj ılıtlirimizi kıllınıyırlııııır" tatavası ayrı bi gerzeklik. 3 Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 14 saat önce Paylaş 14 saat önce Mertol Kip yazdı: Bence PlugIn hybridlerin DC den şarjına izin verilmemesi lazım zaten. katılıyorum. Tesla trugo fark etmez kitliyorlar slotu. BYD phevlerin hem AC hem DC şarjı çok yavaş galiba. 2 Yorum bağlantısı
Mertol Kip 9 saat önce Paylaş 9 saat önce Selim Bilgin yazdı: katılıyorum. Tesla trugo fark etmez kitliyorlar slotu. BYD phevlerin hem AC hem DC şarjı çok yavaş galiba. Hızlı olmasına imkan yok ki, zaten piknik sepeti kadar bataryasi var, mecbur yavaş şarj edecek. Bu illa %100 olsun diye yarim saatte %80 e gelip sonra 1 saatte %100 e tamamlamakla ayni şey. Dolacak kapasite düştükce hız düşüyor zaten. 2 Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı 9 saat önce Paylaş 9 saat önce Yazlıktayım hala hafta sonu döneceğim. Geldiğimden beri arabayı 2 kez şarj ettim o da balkondaki prize takarak. Çok zaman alıyor ama olsun. DC uzun yolda iyi ve pratik oluyor. 2 Yorum bağlantısı
Mertol Kip 9 saat önce Paylaş 9 saat önce H.Cenk Bayrakçı yazdı: Yazlıktayım hala hafta sonu döneceğim. Geldiğimden beri arabayı 2 kez şarj ettim o da balkondaki prize takarak. Çok zaman alıyor ama olsun. DC uzun yolda iyi ve pratik oluyor. Sen yazlığın var diye bize hava mı atıyon? Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 8 saat önce Paylaş 8 saat önce Mertol Kip yazdı: Bence PlugIn hybridlerin DC den şarjına izin verilmemesi lazım zaten. Ama Tesla'cıların şu "bizim şırj ılıtlirimizi kıllınıyırlııııır" tatavası ayrı bi gerzeklik. Plug-in Hybrid ler konusunda aynı fikirdeyim. şarj istasyonları mantıklı bir süre/kw tarifesi çıkarmaları lazım. Ortalama şarj hızı belli bir kw/h altına inince birim fiyatın yükseldiği bir tarife yayınlasalar, gereksiz işgal eden bir sürü araç soketleri boşaltır. Bir çok araç %80 den sonra gerekmedikçe doldurmaz. Teslayı alınca üzerinde Tesla yazan herşeyin sahibi olduğunu sanan çok aptal var. Ancak Tesla istasyonunda farklı marka aracın 2 soketi birden işgal etmesi de ayrı bi problem, İstasyonlarda soket konumlaması, kablo uzunluğu v.s ilgili de tüm markaları bağlayan bir düzenleme yapılması şart. 1 Yorum bağlantısı
Mertol Kip 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Abdussamed Acar yazdı: Plug-in Hybrid ler konusunda aynı fikirdeyim. şarj istasyonları mantıklı bir süre/kw tarifesi çıkarmaları lazım. Ortalama şarj hızı belli bir kw/h altına inince birim fiyatın yükseldiği bir tarife yayınlasalar, gereksiz işgal eden bir sürü araç soketleri boşaltır. Bir çok araç %80 den sonra gerekmedikçe doldurmaz. Teslayı alınca üzerinde Tesla yazan herşeyin sahibi olduğunu sanan çok aptal var. Ancak Tesla istasyonunda farklı marka aracın 2 soketi birden işgal etmesi de ayrı bi problem, İstasyonlarda soket konumlaması, kablo uzunluğu v.s ilgili de tüm markaları bağlayan bir düzenleme yapılması şart. Park ücreti ödememek için şarj hızını düşüren yavşaklar var. Bence yavaşlayınca ücretin artmasından ziyade, şarj yüzdesi artınca fiyat yükselmeli. Atıyorum %50 ye kadar 8 kira, %80e kadar 10 lira,üzerinde 15 lira gibi... Tesla istasyonu za zu diye bir ayrım yapılacaksa başka yerlerde başkaları aynısını talep eder ve bundan en çok teslacılar zarar görür. Ama öyle bir dünya yok, saçma olurdu zaten. Muhtemelen yakında konsolide olurlar yavaştan, bu kadar çok şirket olması normal değil. Kaldı ki eşarj bazı yerlerde trugo ile istasyon paylaşıyor mesela. Ya roaming gelişecek ya da büyükler küçükleri yiyecek. Tesla da yavşaklık yapmayip bunca araba sattıgı yerdeki soket sayısını arttırsın. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 saat önce Yazar Paylaş 4 saat önce Mertol Kip yazdı: Akımı regule/kontrol ediyor. Bendeki schneider fazlardan biri giderse şarji kesiyor, ya da akim yetersizse sarji durduruyor, normale dönünce tekrar açıyor. Takarken acip bakmistim, icinde 4 tane kontaktorle ufak bi kontrol devresi var. USB baglarsam giris cikis voltajlarini falan goruyorum. Bendeki eski bir model, anahtarli tip. Yenilerinde rfid kart falan var mesela, kimisinde wifi var, sarji baslatmak, saatini ayarlamak hem de monitor etmek icin kullanabiliyorsun falan filan. Ama bunlari arabadan da yapabilirsin zaten. Ben o işleri inverterden yaptigim icin ucuz olani aldim Teorik olarak olmasa da olur. Dogrudan prize takabilirsin. Kablo alman yeterli. tüm cihazlar aynı şeyi yapıyor. 5.5kw çekmek en doğrusu benimki öyle ayarlı. Sorunun temelinde araçları bazılarında sağ bazılarında sol tarafta port olması ve kabloların kısa olması tesla şarj istasyonlarında. ters yanaşan farklı marka bir değil iki portu birden kapatıyor. Onların bilinçli olarak en kenara yanaşması dış tarafa gerekir ama o da bir tane ancak olabilir. en sağdaki. Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Mertol Kip yazdı: Park ücreti ödememek için şarj hızını düşüren yavşaklar var. Bence yavaşlayınca ücretin artmasından ziyade, şarj yüzdesi artınca fiyat yükselmeli. Atıyorum %50 ye kadar 8 kira, %80e kadar 10 lira,üzerinde 15 lira gibi... Öhmm, ben bunu yapıyorum ama evde gece yapıyorum, diğer konuda yazmştım ya. DC'de hız ayarlanmıyor zaten, en azından Tesla'da. Ama evet bence de farklı bir fiyatlandırmaya geçmek şart, uzun yolda 100 olmasını beklemek çok saçma ama amcalar bekliyor. H.Cenk Bayrakçı yazdı: Yazlıktayım hala hafta sonu döneceğim. Geldiğimden beri arabayı 2 kez şarj ettim o da balkondaki prize takarak. Çok zaman alıyor ama olsun. DC uzun yolda iyi ve pratik oluyor. Hocam belki farklı yerde yazmışsındır ama ortalama bir tüketim verisi ve menzil alabilir myiiz şehir içi için? Golf'ün yerine acaba diyorum bazen. Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 25 dakika önce Paylaş 25 dakika önce Arkadaşlar yaptırdığım ev bitmek üzere ileride elektrikli araç alırım diye şarj istasyonu da ekletmiştim, iskan almak için şarj şart derlerse ne tür bir cihaz önerirsiniz. şu aşamada kullanmayacağım kesin ileride ise nasip olurmu olmaz mı belli değil. şarj cihazı şart ise marka model önerilerinize açığım. Yorum bağlantısı
Recommended Posts