Koray Demir Salı 18:21 Paylaş Salı 18:21 Ali Darbaz yazdı: Satmaya henuz kıyamıyorum. belki 5 sene binerim ben buna. 200 bin km olunca satarım. 18 yaşında 200 bin km de bir C3 VTI düşünemedim şimdi. Artık çıkma motor şanzıman vs ne gerekiyorsa bakılır stok yapılır. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Salı 18:25 Yazar Paylaş Salı 18:25 (düzenlendi) Koray Demir yazdı: 18 yaşında 200 bin km de bir C3 VTI düşünemedim şimdi. Artık çıkma motor şanzıman vs ne gerekiyorsa bakılır stok yapılır. Drive2ru sitesinde çokca 300 bin km geçmiş Ep6 motor var. c3 forumunda çıkma Eb2 motor arayan vardı, 1.2 püretech motor. İnan benim motorum onların yağlı kayışlı modellerinden kat ve kat daha uzun ömürlü. Salı 18:29 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter Salı 19:30 Paylaş Salı 19:30 Test sürüşü varsa bir dene. En azından direk tecrübe etmiş olursun. Yorum bağlantısı
Koray Demir Salı 19:32 Paylaş Salı 19:32 10 sene başın ağrımaz kendini ispatlamış yılların 1.4 fire motoru ile LPG’ye tam uyumlu yakıt giderin yarı yarıya düşer ama araçtan beklentin yüksek olamamalı. https://shbd.io/s/MbUZOFep Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 09:29 Yazar Paylaş Perşembe 09:29 Koray Demir yazdı: 10 sene başın ağrımaz kendini ispatlamış yılların 1.4 fire motoru ile LPG’ye tam uyumlu yakıt giderin yarı yarıya düşer ama araçtan beklentin yüksek olamamalı. https://shbd.io/s/MbUZOFep Eski bir video u tekrar izledim. Kaşıntım geçmedi. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 09:45 Yazar Paylaş Perşembe 09:45 Yapay zekaya sordum. 2000 TL yakıt masrafını geçmeden datça'ya git. Oda Fiorino ile C3 kıyasladı Süper detaylı ve çok mantıklı bir hedef koymuşsun: 👉 2000 TL'yi aşmadan, Fiat Fiorino 1.4 benzinli veya Citroën C3 1.4 VTi BMP ile Çekmeköy'den Datça'ya varmak. Hedef hypermiling (en düşük yakıt tüketimi), ayrıca Osmangazi köprüsü ve otoyollardan da uzak durarak. --- 🎯 HEDEFİN ÖZETİ Kriter Değer Maksimum toplam harcama 2000 TL Yakıt fiyatı ~53 TL/lt (2025 Temmuz) Rota uzunluğu ~750 km (Çekmeköy → Datça) Kapsanan giderler Sadece yakıt + yol ücreti Otoyol kullanımı Yok Hedef En az yakıt, makul süre --- 1️⃣ Citroën C3 1.4 VTi BMP – Hypermiling Sürüş 🧠 Hypermiling nasıl yapılır: Sabit 60-70 km/s hız Vites geçişleri erken, rölantide yokuş inişi Klima kapalı, camlar kapalı, gereksiz ağırlık yok Lastikler doğru basınçta ⛽ Yakıt tüketimi: Hypermiling ile 4.5 – 5.0 lt/100 km Ortalama alalım: 4.8 lt/100 km 750 \times \frac{4.8}{100} = 36 lt 36 \times 53 = \textbf{1.908 TL} Otoban ücreti yok → toplam: 1.908 TL 🕐 Süre: Ortalama hız: 65 km/s 750 \div 65 \approx \textbf{11 saat 30 dakika} --- 2️⃣ Fiat Fiorino 1.4 Benzinli – Hypermiling Sürüş Bu araç kısa oranlı olduğu için düşük hızda yüksek devirle gider, bu da hypermiling'i biraz zorlaştırır ama yine de iyi sürüşle idare edilir. ⛽ Yakıt tüketimi: Hypermiling ile 5.8 – 6.2 lt/100 km Ortalama alalım: 6.0 lt/100 km 750 \times \frac{6.0}{100} = 45 lt 45 \times 53 = \textbf{2.385 TL} ❌ Bu 2000 TL sınırını aşıyor. Ancak hız 55-60 km/s’ye düşürülürse, tüketim 5.5 lt’ye çekilebilir: 750 \times \frac{5.5}{100} = 41.25 lt \Rightarrow 41.25 \times 53 = \textbf{2.186 TL} Yani maksimum: 2000 \div 53 = 37.7 lt → \frac{37.7 \times 100}{750} = \textbf{5.02 lt/100 km} 🕐 Süre: Ortalama hız: 60 km/s altında 750 \div 58 \approx \textbf{13 saat} --- 🔚 SONUÇ TABLOSU: Araç Yakıt tüketimi (lt/100 km) Yakıt Maliyeti Süre Hedefe Uygunluk C3 1.4 VTi BMP ~4.8 lt/100 km 1.908 TL ~11 saat 30 dk ✅ %100 uygun Fiorino 1.4 Benzinli ~5.5–6.0 lt/100 km 2.186–2.385 TL ~12.5 – 13 saat ❌ Sınır dışı --- 🟢 Tavsiye: 2000 TL hedefi için C3 ile git. Yakıt tüketimi düşük, vites oranları uzun. Daha hızlı, daha konforlu, daha az sesli. Fiorino da gider ama ya yakıtı geçer ya da çok düşük hızda gitmek gerekir . İstersen 2 kişi binerseniz, klima açık olursa veya bagaj doluysa bu rakamları yeniden dengeleyebiliriz. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Perşembe 10:11 Paylaş Perşembe 10:11 Ya bu nedir cidden harbiden eziyet. 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 10:25 Yazar Paylaş Perşembe 10:25 (düzenlendi) İlkay Başaran yazdı: Ya bu nedir cidden harbiden eziyet. Yapay zekaya öyle kritik hesaplamalar öyle garip şeyler hesaplatıyorum ki buraya koysam çıldırırsın. mesela Citroen C3 katalitik konvertör tıkanmasını hesaplattım. Kullandığım motor yağı, kullanın devir, senelik yapılan kilometre, gibi birçok döneği girdim. Bana 20 yıl ömür biçti. Perşembe 10:27 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Perşembe 10:33 Paylaş Perşembe 10:33 Ali Darbaz yazdı: Yapay zekaya öyle kritik hesaplamalar öyle garip şeyler hesaplatıyorum ki buraya koysam çıldırırsın. mesela Citroen C3 katalitik konvertör tıkanmasını hesaplattım. Kullandığım motor yağı, kullanın devir, senelik yapılan kilometre, gibi birçok döneği girdim. Bana 20 yıl ömür biçti. Karbon ne oldu? Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 10:40 Yazar Paylaş Perşembe 10:40 İlkay Başaran yazdı: Karbon ne oldu? Subablardaki karbon birikimini LM engine flush ve LM valve Cleaner ile çözülür ama yakıt tüketimi artar diyor yapay zeka. Zaten yutubede 3-4 bakımda karbonu makül seviyede temizleniyor. Lm 4200 kullanmaya başladığım günden beri yağ tüketimim yavaş yavaş azaldı ama bunu açıklamak için çok erken yeterince veri oluşmadı. Şu an 1000 km de 0.3 litre gibi duruyor. Yanlış ölçüm olmaması adına 2000 km yapmadan doğru rakam vermiyeceğim. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Perşembe 11:08 Paylaş Perşembe 11:08 Ali Darbaz yazdı: Subablardaki karbon birikimini LM engine flush ve LM valve Cleaner ile çözülür ama yakıt tüketimi artar diyor yapay zeka. Zaten yutubede 3-4 bakımda karbonu makül seviyede temizleniyor. Lm 4200 kullanmaya başladığım günden beri yağ tüketimim yavaş yavaş azaldı ama bunu açıklamak için çok erken yeterince veri oluşmadı. Şu an 1000 km de 0.3 litre gibi duruyor. Yanlış ölçüm olmaması adına 2000 km yapmadan doğru rakam vermiyeceğim. O değil. Hiç lazım olmayacak şeyler için boşa harcanan elektrik ? Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 11:15 Yazar Paylaş Perşembe 11:15 İlkay Başaran yazdı: O değil. Hiç lazım olmayacak şeyler için boşa harcanan elektrik ? Dopamin salgılatıyor bana sigara içmekten iyidir. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Perşembe 11:19 Paylaş Perşembe 11:19 Ali Darbaz yazdı: Dopamin salgılatıyor bana sigara içmekten iyidir. Bende geçen gün balıkesirde araba sollarken beni sıkıştıran batman aynalı civici önüme aldım 100 km kadar uyuz ettim 1 depo lpg yakmıştır. Birdaha beyaz sac jantlı megana bulaşmaz. Bu da benim dopaminim. Birde varex marex bişeyler takmış. Yırtıyor ortalığı ama ses olarak sadece 7 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 12:29 Yazar Paylaş Perşembe 12:29 İlkay Başaran yazdı: Bende geçen gün balıkesirde araba sollarken beni sıkıştıran batman aynalı civici önüme aldım 100 km kadar uyuz ettim 1 depo lpg yakmıştır. Birdaha beyaz sac jantlı megana bulaşmaz. Bu da benim dopaminim. Birde varex marex bişeyler takmış. Yırtıyor ortalığı ama ses olarak sadece Bu sabah yolu biraz uzatmasına rağmen sahil yolundan gittim çok keyifliydi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek Perşembe 13:07 Paylaş Perşembe 13:07 İlkay Başaran yazdı: Bende geçen gün balıkesirde araba sollarken beni sıkıştıran batman aynalı civici Spoiler yok muydu.. olsa kesin geçerdi seni.. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter Perşembe 13:24 Paylaş Perşembe 13:24 İlkay Başaran yazdı: Bende geçen gün balıkesirde araba sollarken beni sıkıştıran batman aynalı civici önüme aldım 100 km kadar uyuz ettim 1 depo lpg yakmıştır. Birdaha beyaz sac jantlı megana bulaşmaz. Bu da benim dopaminim. Birde varex marex bişeyler takmış. Yırtıyor ortalığı ama ses olarak sadece Arabayı yorma lütfen. 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Perşembe 13:26 Paylaş Perşembe 13:26 Mehmet Ozyurek yazdı: Spoiler yok muydu.. olsa kesin geçerdi seni.. Var var. Batman aynalar, köpekbalığı kuyruğu gibi anten, spoyler, çamurluklarda dodikler, warex ohoo dolu. Mehmet Yeter yazdı: Arabayı yorma lütfen. Araba tamgaz bile istemiyor ki. Bir vites düşürüp arkasından gidiyorsun. Geçmek yok ama daha uyuz oluyor. Birdaha efendi gibi giden kimseyi sıkıştırmaz umarım salak salak. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter Perşembe 13:31 Paylaş Perşembe 13:31 Bu civiclerin 182 likleri yok muydu? Yorum bağlantısı
Ümit Türk Perşembe 13:33 Paylaş Perşembe 13:33 (düzenlendi) Ali Darbaz yazdı: Bu sabah yolu biraz uzatmasına rağmen sahil yolundan gittim çok keyifliydi Sahile trafik yok diye hızlı gidelim diye giriyoruz senin gittiğin hıza bak. Olmaz böyle yani. Bir de neden orta şerit. İlla yavaş gidecem diyorsan E-5 e gir. Perşembe 13:33 tarihinde Ümit Türk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Perşembe 13:36 Paylaş Perşembe 13:36 Mehmet Yeter yazdı: Bu civiclerin 182 likleri yok muydu? Var. Onlar efendi giderler genelde. Bu atmosferik 1.6 tayfası asıl tehlikeli olanlar. Tas tıraşlı kafalı oluyorlar genelde. 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir Perşembe 13:37 Paylaş Perşembe 13:37 İlkay Başaran yazdı: Bende geçen gün balıkesirde araba sollarken beni sıkıştıran batman aynalı civici önüme aldım 100 km kadar uyuz ettim 1 depo lpg yakmıştır. Birdaha beyaz sac jantlı megana bulaşmaz. Bu da benim dopaminim. Birde varex marex bişeyler takmış. Yırtıyor ortalığı ama ses olarak sadece Megane’ın dengi 140’lık 1.4 TSİ+DSG. Hemen hemen kafa kafaya giderler pilotaj iyi olan geçer. Sizde çift kavrama EDC var onda CVT, bu şekilde düz 1.6 atmosferik motora haksızlık resmen. Şartları eşitlemek için 1.6 VTEC'i rampada biraz iTEK'lemek gerekir. 😀 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz Perşembe 13:39 Yazar Paylaş Perşembe 13:39 Ümit Türk yazdı: Sahile trafik yok diye hızlı gidelim diye giriyoruz senin gittiğin hıza bak. Olmaz böyle yani. Bir de neden orta şerit. İlla yavaş gidecem diyorsan E-5 e gir. belki ışıklardan kalktım ne biliyorsun Yorum bağlantısı
İlkay Başaran Perşembe 13:40 Paylaş Perşembe 13:40 Koray Demir yazdı: Megane’ın dengi 140’lık 1.4 TSİ+DSG. Hemen hemen kafa kafaya giderler pilotaj iyi olan geçer. Sizde çift kavrama EDC var onda CVT, bu şekilde düz 1.6 atmosferik motora haksızlık resmen. Şartları eşitlemek için 1.6 VTEC'i rampada biraz iTEK'lemek gerekir. 😀 Bendeki manuel. Bu arada haksızlığı yapan oydu aslında zaten ağrım da var hadi gel bakalım dedim öyle sıkıştırılmaz adam böyle sıkıştırılır hesabı. Yahu araba solluyorum arkama girmiş tampona değecek. Derdin nedir anlamadım ki. Neyin ezikliği bu. Bu arada o da manueldi. Aragazlar bilmemneler varya görmelisin. Vutututututu Yorum bağlantısı
Ümit Türk Perşembe 13:43 Paylaş Perşembe 13:43 (düzenlendi) Ali Darbaz yazdı: Bu sabah yolu biraz uzatmasına rağmen sahil yolundan gittim çok keyifliydi öndeki arabalara bakılırsa ıışıklardan kalkmışa benzemiyorsun. Perşembe 13:45 tarihinde Ümit Türk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts