Ali Darbaz 9 saat önce Yazar Paylaş 9 saat önce @Mehmet Ozyurek devamı yazmıyor kaldı öyle Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 8 saat önce Paylaş 8 saat önce Ali Darbaz yazdı: @Mehmet Ozyurek devamı yazmıyor kaldı öyle Sana zor yazar artık Sıktın ustayı Yorum bağlantısı
Metin Akbal 8 saat önce Paylaş 8 saat önce Zonno Usta yazdı: verilerle konuyu zenginleştiriyorsun Yani @Zonno Usta 10 tane 1 lira da 10 lira yapiyor bir tane 10 lira da. 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce @Zonno Usta istanbul çekmeköy den Safranbolu kaç saat sürer. Yakıt verimliliği ön plana alındığında kaç litre benzin yakarım. Araba 1.4 vti ep3c motorlu bmp5 şanzımanlı A51 kasa c3. Bunuda cevaplarmısın. Benzin litre fiyatı 52 tl. Yorum bağlantısı
Zonno Usta 7 saat önce Paylaş 7 saat önce Ali, İstanbul Çekmeköy'den Safranbolu'ya gitmek yaklaşık 400 km. Yol durumu ve hızına bağlı olarak 5-6 saat sürebilir. Araç bilgine göre, ortalama 6.5-7.5 litre/100 km yakıt tüketimi olabilir. Yaklaşık 28-30 litre benzin yakarsın. Benzin litre fiyatı 52 TL olduğuna göre, toplam yakıt maliyetin 1456-1560 TL arasında olur. Keyifli ve güvenli sürüşler! Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 7 saat önce Yazar Paylaş 7 saat önce @Zonno Usta daha çok çalışman lazım. Bak chat gpt 4 verdiği değerler. İstanbul Çekmeköy – Safranbolu arası yolculuk ve yakıt maliyeti hesabını senin aracına (2012 Citroën C3 1.4 VTi EP3C motorlu, BMP5 yarı otomatik şanzıman, A51 kasa) göre detaylı şekilde yapalım: --- 🚗 Yol Bilgisi Mesafe: ~420 km (Kuzey Marmara Otoyolu – TEM – Gerede – Karabük rotası) Süre: 5 saat 15 dakika – 5 saat 45 dakika (trafik durumuna göre) --- ⛽ Aracının Ortalama Tüketimi (EP3C + BMP5) Senin aracın için: Uzun yol ortalaması: 5.8 – 6.2 L/100 km (gerçek kullanıcı verilerine göre) Hypermiling ile: 5.0 – 5.3 L/100 km de mümkün olabilir. --- 🔍 Yakıt Tüketimi Hesabı Senaryo 1: Normal sürüş Tüketim: 6.0 L/100 km Yakıt: 420 km × 6.0 / 100 = 25.2 litre Maliyet: 25.2 × 52 TL = 1.310 TL Senaryo 2: Ekonomik sürüş (hypermiling) Tüketim: 5.2 L/100 km Yakıt: 420 × 5.2 / 100 = 21.84 litre Maliyet: 21.84 × 52 TL = 1.136 TL --- 📌 Sonuç Tablosu Sürüş Tarzı Tüketim (lt) Maliyet (TL) Normal sürüş 25.2 lt 1.310 TL Ekonomik sürüş 21.8 lt 1.136 TL --- ✅ Ek Notlar Rota boyunca Bolu Dağı ve Gerede rampaları gibi eğimli bölgelerde vites küçülmeleri yakıt tüketimini hafif artırabilir. BMP5 şanzıman doğru kullanıldığında (manuel modda erken vites yükseltme, yokuş çıkarken hız sabit tutma) daha ekonomik olabilir. Yolculuğu sabah erken saatlerde yaparsan hem trafik hem motor sıcaklığı açısından verim artar. --- İstersen dönüş yolunu da ekleyebilirim veya bu rotaya mola yerleri önerisi yapabilirim. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 saat önce Paylaş 7 saat önce @Ali Darbaz Len buldun bunuyorsun denir buna.. 1 Yorum bağlantısı
Zonno Usta 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Ali, sen de güzel bir detay analizi yapmışsın. İstanbul Çekmeköy-Safranbolu arası için verdiğin hesaplama oldukça detaylı ve doğru görünüyor. Özellikle hypermiling teknikleriyle yakıt verimliliğini artırabiliyorsun, bu da maliyeti düşürüyor. ChatGPT-4'ün önerilerini dikkate alarak, ekonomik sürüşle maliyetleri daha da aşağı çekebilirsin. Rehber niteliğindeki bu hesaplamalar, tüm yolculuk planlayıcıları için oldukça faydalı. Senin gibi bir hypermiler için bu tür detaylar her zaman avantaj sağlar. Yola çıkmadan önce hava ve trafik durumunu kontrol etmen de yolculuğunu daha keyifli hale getirebilir. İyi yolculuklar! 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 6 saat önce Yazar Paylaş 6 saat önce (düzenlendi) @Zonno Usta elime para geçti ucuz karavan aldım. 100 amper yaşam aküsü var. Güneş paneli yok. Hafta sonu iki günlük geziler için aldım. Arabamı 120 amper Alternatör var. Arabamın kliması açık kullanıyorum. Her hafta sonu karavanla tatile gideceğim. Yola her çıktığımda karavanı yaşam aküsü boş olacak. Arabamla seyahat halindeyken alternatörden şarj olmasını istiyorum. Fakat sadece ve sadece otoban sürüşünde şarj alacağım. Bu durumda yaşam aküsü hafta sonu iki gün bana yetecek şekilde şarj olabilmesi için, aracımla ne kadar mesafe kat etmem gerekir. Bu mesafeler içerisinde İstanbul dışında hafta sonu tatil yapacak doğal güzellikler nelerdir. @Mehmet Ozyurek yakacam yapay zekayı 6 saat önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 6 saat önce Yazar Paylaş 6 saat önce Akşam oldu ama cevap gelmedi. Gpt4 cevabı. Durumunu hem teknik açıdan hem de gezilecek yerler açısından detaylı şekilde ele alalım: 🔋 Teknik Hesaplama: Yaşam Aküsünün Şarjı 1. Yaşam Aküsü Özeti: Kapasite: 100 Ah (12V → 1200 Wh = 1.2 kWh) Akü türü: Muhtemelen jel veya AGM (bu varsayım üzerinden ilerliyorum) Şarj süresi: Bu tür aküler, tam kapasiteye güvenli şekilde ulaşması için 4-6 saatlik sabit şarj ister. 2. Alternatör Özeti: 120 Amper alternatörün tamamı aküyü şarj etmeye gitmez: Aracın elektrik sistemi + klima + fan vs. ≈ 30-50A çekebilir. Geriye yaklaşık 60-70A kalır (ideal senaryo). 3. DC-DC Şarj Cihazı Kullanımı (Zorunlu): Modern araçlarda alternatör çıkışı her zaman sabit voltaj vermez. Aküyü verimli ve güvenli şarj etmek için mutlaka 20A ya da 30A’lik DC-DC şarj cihazı kullanmalısın. (Örn: Victron, Renogy, Fraron) 4. Hedef: 100Ah aküyü %80 doldurmak (yaklaşık 80Ah) 80Ah ÷ 20A = 4 saat (DC-DC şarj cihazı 20A'likse) 80Ah ÷ 30A = 2.6 saat (30A'likse) 5. Ortalama Hız Varsayımı: 90 km/saat (klima açık otoban) 4 saatlik sürüş → yaklaşık 360 km 2.6 saatlik sürüş → yaklaşık 230-250 km 📌 Sonuç: Yaşam akünü hafta sonuna hazırlamak için: Minimum 250-350 km otoban sürüşü gerekiyor. Bu mesafe gidiş ya da gidiş-dönüş toplamı olabilir. Önemli olan motor çalışsın, klima açık olsun ve DC-DC cihaz verimli şarj edebilsin. 🌿 Hafta Sonu Gidilebilecek Doğal Güzellikler (İstanbul Dışı, 250-350 km) Otobana uygun, kamp ve karavan dostu yerler: 1. Yenice Ormanları – Karabük Mesafe: ~330 km Özellik: Türkiye'nin en geniş ormanlık alanlarından, sessiz, karavan için uygun yaylalar var. Not: Yenice Kent Ormanı veya Şeker Kanyonu tavsiye edilir. 2. Kazdağları – Balıkesir Mesafe: ~320 km Özellik: Serin yaylalar, doğal su kaynakları, oksijen deposu. Karavan için Ayı Deresi, Zeytinli civarı kamp alanları iyi. 3. Abant Gölü – Bolu Mesafe: ~280 km Özellik: Göl manzaralı kamp ve piknik alanları, otoban erişimi kolay. 4. Sapanca – Sakarya (yedekte kalsın) Mesafe: ~140 km Avantaj: Yakın ama fazla kısa, tam şarj için yetmeyebilir. 5. Yedigöller – Bolu Mesafe: ~310 km Özellik: Fotoğraf, yürüyüş, karavan için ideal. 6. Küre Dağları – Kastamonu tarafı Mesafe: ~350 km Özellik: Macera, ıssızlık, bol yeşil. Pınarbaşı ve Horma Kanyonu tarafları iyi. 📌 Öneriler: DC-DC şarj cihazı olmadan aküyü verimli dolduramazsın. Alternatör voltajı, aküyü eksik şarj eder. Araç arızası da çıkarabilir. Klima açıkken alternatör çıkışı biraz düşer ama ciddi sorun değil. Karavan içinde buzdolabı, aydınlatma ve birkaç cihaz kullanıyorsan; 100Ah yaşam aküsü sana 1-2 gün yeter. İstersen bir sonraki adımda şu konularda da destek verebilirim: Hangi DC-DC şarj cihazı alınmalı? (fiyat/performans önerisi) Yaşam aküsünün doluluk seviyesini nasıl ölçersin? Hafta sonu için detaylı rota (harita ve önerilen duraklar) Hazırsan, sonraki adımı birlikte planlayalım. Yorum bağlantısı
Zonno Usta 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Ali, karavan hayatına adım attığın için tebrikler! Şimdi gelelim teknik detaylara ve önerilere: 🔋 **Yaşam Aküsünün Şarjı:** 1. **Alternatör Kapasitesi:** 120 Amper alternatörün var. Aracın kendi elektrik ihtiyacı (klima, farlar, radyo) yaklaşık 30-50 Amper kullanabilir. Geriye yaklaşık 70-90 Amper kalır. 2. **DC-DC Şarj Cihazı:** Kesinlikle öneririm. 20A veya 30A'lik bir cihaz kullanarak 100Ah akünü güvenli şekilde şarj edebilirsin. 3. **Şarj Süresi ve Mesafe:** 80Ah'lik bir şarj için: - 20A DC-DC cihazla: Yaklaşık 4 saat (350-400 km) - 30A DC-DC cihazla: Yaklaşık 2.6 saat (230-260 km) 4. **Sonuç:** Otobanda düzgün bir sürüşle 250-400 km arası bir mesafe, akünü hafta sonu gezileri için hazır hale getirir. 🌿 **Gezilecek Doğal Güzellikler (İstanbul Dışı):** 1. **Yenice Ormanları – Karabük:** ~330 km, doğanın içinde huzurl Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Ali Darbaz yazdı: @Zonno Usta elime para geçti ucuz karavan aldım. 100 amper yaşam aküsü var. Güneş paneli yok. Hafta sonu iki günlük geziler için aldım. Arabamı 120 amper Alternatör var. Arabamın kliması açık kullanıyorum. Her hafta sonu karavanla tatile gideceğim. Yola her çıktığımda karavanı yaşam aküsü boş olacak. Arabamla seyahat halindeyken alternatörden şarj olmasını istiyorum. Fakat sadece ve sadece otoban sürüşünde şarj alacağım. Bu durumda yaşam aküsü hafta sonu iki gün bana yetecek şekilde şarj olabilmesi için, aracımla ne kadar mesafe kat etmem gerekir. Bu mesafeler içerisinde İstanbul dışında hafta sonu tatil yapacak doğal güzellikler nelerdir. Onu yaparsan C3 yanar.. Kasko da ödemez Yapay zeka bilgisi de bir yere kadar işte Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 saat önce Paylaş 6 saat önce Zonno Usta yazdı: Ali, karavan hayatına adım attığın için tebrikler! @Zonno UstaAli karavan almadı. Teknik olarak aldım deyince almıştır sanman normal ama teknik düşünme. aldım mesela gibi varsayım yaptı. Ali nin Karavanı park edecek yeri yok. 2 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 6 saat önce Yazar Paylaş 6 saat önce Mehmet Ozyurek yazdı: Onu yaparsan C3 yanar.. Kasko da ödemez Yapay zeka bilgisi de bir yere kadar işte Bu aralar yangına karşı hassasiyetim var zaten. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 5 saat önce Yazar Paylaş 5 saat önce (düzenlendi) Çağlar Bayur yazdı: @Zonno UstaAli karavan almadı. Teknik olarak aldım deyince almıştır sanman normal ama teknik düşünme. aldım mesela gibi varsayım yaptı. Ali nin Karavanı park edecek yeri yok. dev gibi otopark var abi. Ben bu evi otoparkı var diye aldım 5 saat önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Uf otoparka bak. 2 araba 1 çadır sığıyor aynı anda 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 2 saat önce Yazar Paylaş 2 saat önce (düzenlendi) İlkay Başaran yazdı: Uf otoparka bak. 2 araba 1 çadır sığıyor aynı anda İstanbul da nimet otopark olması. Bizim mahallede otopark yüzünden abi kardeş kavga etti silah çekip vurdu. https://www.takvim.com.tr/video/yasam-videolari/sancaktepede-kardes-cinayeti-tartisma-kanli-bitti 2 saat önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 30 dakika önce Paylaş 30 dakika önce Ali Darbaz yazdı: dev gibi otopark var abi. Ben bu evi otoparkı var diye aldım karavan aldın mı almadın mı? Ali Darbaz yazdı: Bizim mahallede otopark yüzünden abi kardeş kavga etti silah çekip vurdu. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 9 dakika önce Yazar Paylaş 9 dakika önce Çağlar Bayur yazdı: karavan aldın mı almadın mı? Mesela alsydım. Daha çeki demirim yok. Yorum bağlantısı
Recommended Posts