İçeriğe Yönlendir

Ailenin Yeni Üyesi Zwei: 2012 Citroen C3 1.4 VTi EGS

Ali Darbaz

Recommended Posts

Çağlar Bayur
Ü.Emre Kartal yazdı:

Şirket 5.5 liradan km başı kullanım ücreti kesiyormuş, o sebeple öyle hesaplıyor i20 yi :)

Kendi aracında ise diğer hiçbir bakım maliyetini eklemiyor. 

fark ettim , kuantum matematiği gibi 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Ü.Emre Kartal yazdı:

Şirket 5.5 liradan km başı kullanım ücreti kesiyormuş, o sebeple öyle hesaplıyor i20 yi :)

Simdi oturdu sirketsel durumlar 🙂

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sinan Akgöl yazdı:

Simdi oturdu sirketsel durumlar 🙂

Bakımı araba yatarkende yapıyorum, sigorta ve kasko her sene yenileniyor. Bunlar benim tasarruf edebildiğim şeyler değil. Arabayı kullanarak maaş kesintilerinin önüne gecebilir ve yaptığım tasarrufla aracın kasko sigorta vs ücretinide aradan çıkarabilirim. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Ü.Emre Kartal yazdı:

Ben bu ödemeleri araç haretsiz parkta yatarkende zaten yapıyorum. Şimdi çalıştırarak kendi masrafını kendisi çıkarıcak. Geçen sene şirket aracı ile 12000 km şahsi kullanım sonucu 36000 tl maaş kesintisi yaşdım. Şimdi yükselen yakıt giderleri nedeniyle aynı km maliyeti 66000 tl tutar. Benim citroenin bir yıllık mtv ve yakıt 60000 bin zor tutar. 

İ20 12000 km kullanımı ve aracımın masrafları 80000 tl geçer.

İ20 kullanmayıp c3 devam etsem tüm masrafını ve yakıtını karşılar üstüne para kalır. Artanıda Cruze bakım yaparız.

Siz diyorsunuz ki C3 sat sadece i20 ile devam et. O araba alındığında süreç bitmiştir. Araç alınması eşimin talebiydi oldu bitti. 

Evin otoparkı boş mu kalsın.

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Şirket sana nasıl maaş kesintisi yapıyor yani ne sebepten? Hani sınırsız kullanım ?

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ümit Türk yazdı:

Şirket sana nasıl maaş kesintisi yapıyor yani ne sebepten? Hani sınırsız kullanım ?

Kullanımı bedeli karşılığında sınırsız. Eskiden ilk 200 bedava idi. Arabaları otomatik benzine çevirince 200 km kalktı. Km 3.2 liradan başladık. Akabinde benzin 45 tl den 60 tl çıkınca tasarruf tedbirleri başladı. Geçici bir süre böyle. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Megane 3 1.6 atmosferik kullandım şimdi. Lokum gibi vitesler geçiyor , manual 5 ileri. Arkadaş 10-12 litre lpg tüketimi yapıyor. Bana çok geldi. Zaten 5 nci vitese taka bilmesi için en az 70 km hız yapmam lazım diyince tork verisine baktım. Tork çok hacme göre az. 1.6 motor olmasına rağmen düşük devirde 1.4 vti motoru en erken 3000 devirde yakalıyor. 

1774855277307.png

1774855277307.png

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

tork verisine baktım. Tork çok hacme göre az. 1.6 motor olmasına rağmen

iki moroun diferansyel tahvil oran farkı neidr 

Ali Darbaz yazdı:

Kullanımı bedeli karşılığında sınırsız. Eskiden ilk 200 bedava idi. Arabaları otomatik benzine çevirince 200 km kalktı. Km 3.2 liradan başladık. Akabinde benzin 45 tl den 60 tl çıkınca tasarruf tedbirleri başladı. Geçici bir süre böyle. 

sağlam bir avukat ile geri alınır ödenenler yıllık %24 le

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Çağlar Bayur yazdı:

iki moroun diferansyel tahvil oran farkı neidr 

Yapay zekaya sordum aşağıdaki grafiği çıkardı 

1774856579493.png

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

işte bu yüzden tek tork grafiği herşeyi anlatmaz

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Çağlar Bayur yazdı:

işte bu yüzden tek tork grafiği herşeyi anlatmaz

Turbo motoru motoru olan arkadaşlar da bu durumu bir anlasa keşke

IMG_20260330_110043.jpg

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

1.4 vti tork eğirisi nasıl bu kadar düz? eğer gerçekten böyle ise çok iyi. Kaynak ne burada. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Evren Erakçora yazdı:

1.4 vti tork eğirisi nasıl bu kadar düz? eğer gerçekten böyle ise çok iyi. Kaynak ne burada. 

1500 devirde 110 newtonla başlar. Üstün alman teknolojisi. Psa arşiv belgesini attım.

Screenshot_2026-03-30-11-31-35-489_com.anthropic.claude.jpg

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Son koyduğun grafik mantıklı ,tepe yapıyor, ilk grafik hatalı o zaman. 2000 devirde tork 1.6 motorlarda fazla olması zor zaten. Yapay zeka hatalı çizmiş. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

t5.jpg

2015 te filmi yapılmıştı vesile ile dünyada üniversiteler eski matbaa zamanı kitaplara geri dönüyorlar. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Evren Erakçora yazdı:

Son koyduğun grafik mantıklı ,tepe yapıyor, ilk grafik hatalı o zaman. 2000 devirde tork 1.6 motorlarda fazla olması zor zaten. Yapay zeka hatalı çizmiş. 

Çağlar Bayur yazdı:

turbo tekniği koymuşlar motora

biraz da ekran ayarı 16:9 olunca grafikler yayvan olur

https://www.automobile-catalog.com/curve/2008/1213430/citroen_c3_picasso_vti_95_sx.html

https://www.automobile-catalog.com/wykres_power.php

Psa grafiği türkçesi

Elbette, görseldeki EP3C motoruna ait performans eğrilerini (Güç, Tork ve Özgül Yakıt Tüketimi - CSE) grafiğin alt ekseninde verilen devir (rpm) noktalarına göre okuyarak bir tablo haline getirdim.

Değerler grafik çizgilerinden görsel olarak tahmin edildiği için küsuratlarda çok ufak sapmalar olabilir, ancak motorun genel karakteristiğini tam olarak yansıtmaktadır.

EP3C Motor Performans Verileri

| Devir (rpm) | Güç (kW) | Tork (Nm) | CSE [g/(kW.h)] |

|---|---|---|---|

| 1500 | ~18 | ~113 | ~276 |

| 2160 | ~27 | ~118 | ~263 |

| 2820 | ~36 | ~126 | ~266 |

| 3480 | ~47 | ~133 | ~268 |

| 4140 | ~57 | ~135 | ~270 |

| 4800 | ~64 | ~128 | ~280 |

| 5460 | ~69 | ~119 | ~300 |

| 6120 | ~70 | ~111 | ~326 |

Notlar:

* Maksimum Tork: Grafikteki kırmızı eğriye göre maksimum tork noktası yaklaşık 4000 devir civarında (~136 Nm) zirve yapıyor.

* En Verimli Bölge: Yeşil renkle gösterilen Özgül Yakıt Tüketimi (CSE) eğrisinin en düşük (yani en verimli) olduğu aralık yaklaşık 2000 - 2200 devir aralığına denk geliyor.

Bu değerler üzerinden özellikle odaklanmak istediğin bir devir aralığı veya yakıt tüketimi/performans analizi yapm

amı ister misin?

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

2000 devirdeki tork 115NM civarı , doğal olarak bu epey düşük ,bir tork 1.6 motordan düşük. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

tork zaten belli bir  devirde ölçülen motor gücünün formüle konarak hesaplanmasıdır

kopya zekanın grafiği hatalı tabii kozmetiği güzel ama , veride 2160 devirde 118 yazmış grafilte 2000 de 140 tan geçirmiş çizgiyi. janjanlı ama 

matematiksel doğru değil, üniverstiler boşa karar almazlar dünyada

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Ep3c ve k4m motoru  power curve yanyana koydım. Yapay zeka yanlış veri çekmiş. 

Chatgpt ye sordum bu sefer.

Screenshot_2026-03-30-11-31-35-489_com.anthropic.claude.jpg

Screenshot_2026-03-30-11-57-41-703_com.android.chrome.jpg

file_00000000b104720a9702637db40f2c42.png

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Çağlar Bayur yazdı:

biz bilioz da kopya zekaya öğret bunu, eğitim şart

Kendi  arabalarımın motorlarını obd çıktılarını ve mühendislik evrakları ile hazırlıyorum. 

Bu sefer sadece k4m motor için yapay zekaya güvendim. 

Öğle arası yemek yerken de bu kadar oluyo

Tasarruf tedbirleri nedeniyle 280 liralık köfte menu en ucuz burda.

IMG_20260330_122659.jpg

IMG_20260330_122645.jpg

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Ali Darbaz yazdı:

O zaman şirket aracı hiç mantıklı değil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   2 kullanıcı

• Ali Darbaz
    • Osman Ünal
  • Yeni Oluştur...