İçeriğe Yönlendir

Ailenin Yeni Üyesi Zwei: 2012 Citroen C3 1.4 VTi EGS

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ümit Türk
Ali Darbaz yazdı:

Ya zincir kopartmış ya da servis geri çağırma zinciri değişimi

Bakım diye gittim devirdaim pompası su kaçırdığı farkedildi.( inceden su eksilmesi vardı). Aslında bu triger güncellemesi kontrolü için kontrol edildiğinde farkedildi. Eğer götürmeseydim yüzde 90 yolda kalacağım belirtildi. Tamamen büyük şans. Zaten devamlı şehir dışında olduğum için iyi oldu.Bayram öncesi bıraktığım için patladı. Yerine ikame corolla aldım.

Danışman bilgisine göre 30.000 TL proforma ile kapatılacak. Eğer devam edip yolda kalsaydım 200.000 TL ile başlayan fiyatlarla diye devam edince oh çektim 😀😀

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ümit Türk yazdı:

Bakım diye gittim devirdaim pompası su kaçırdığı farkedildi.( inceden su eksilmesi vardı). Aslında bu triger güncellemesi kontrolü için kontrol edildiğinde farkedildi. Eğer götürmeseydim yüzde 90 yolda kalacağım belirtildi. Tamamen büyük şans. Zaten devamlı şehir dışında olduğum için iyi oldu.Bayram öncesi bıraktığım için patladı. Yerine ikame corolla aldım.

Danışman bilgisine göre 30.000 TL proforma ile kapatılacak. Eğer devam edip yolda kalsaydım 200.000 TL ile başlayan fiyatlarla diye devam edince oh çektim 😀😀

bendeki sizin olsun, ikame bende kalsın da diyebilirdin :) 

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Ümit Türk yazdı:

Geçmiş olsun o zaman

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

bendeki sizin olsun, ikame bende kalsın da diyebilirdin :) 

Keşke.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Herkese günaydın

5.2 litre tüketimle 100 km geldik. 

İstikamet Eskişehir 

IMG_20260529_055857.jpg

IMG_20260529_060250.jpg

IMG_9491.jpeg

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

15000 adımı tamamladık. Odun pazarı bir anda kalabalıklaştı.. porsuk çayından ücretsiz tramwayla geldim. Arabam odun pazarında katlı otoparkında. 

IMG_9547.jpeg

IMG_9544.jpeg

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Trafik nedeniyle körfezi dolanacam.

😁

Screenshot_2026-05-29-19-07-00-620_com.google.android.apps.maps.jpg

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

trafik neden olunca sonuç köprü olmalı idi sanırım bir yerde hata var

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Çağlar Bayur yazdı:

trafik neden olunca sonuç köprü olmalı idi sanırım bir yerde hata var

Köprü seçilmemiş, kapatılmış gibi duruyor. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Hangi trafik nedeniyle daha fazla trafiği göze aldın?

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış
Köksal Yılmaz yazdı:

Hangi trafik nedeniyle daha fazla trafiği göze aldın?

Sivas'a gelmeyen sivaslilarin trafiği :crazy:

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

O seçtiğin iznik gölü’nde yukarı olan yoldan daha önce gittin mi? Köy yolu orası. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Bugün çok keyifli bir sürüş yaptım. Yolları tammen spontane seçtim. 5.2 litre tüketim ortalaması ile 700 km yol yaptım. Tamamen keyif odaklı sürdüm. Yemesi içmesi yakıtı derken 6500 türk lirası maliyet çıktı. 

Screenshot_2026-05-29-23-23-25-269_com.google.android.apps.maps.jpg

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

O seçtiğin iznik gölü’nde yukarı olan yoldan daha önce gittin mi? Köy yolu orası. 

Ben altınova kadar otoban yaptım. Sonra gölcük üzeri körfezi dolandım. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Ali şöyle van, ığdır bi rota çiz bee. Kısa kısa, sıkılmışsındır :) 

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Ali şöyle van, ığdır bi rota çiz bee. Kısa kısa, sıkılmışsındır :) 

Sırada İzmir Alaçatı var mış. Hanım belirliyor rotaları. 

Arabayla ilgili yeni tespitler.

Şanzıma vites düşerken debriyaja basmıyor. Ama vites yükseltirken basıyor. Bunu farkettiğimden beri çok keyif almya başladım. Ama 3000 devir ve üzerinde ise yapıyor. 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Negmar Tavşanlı limanından bildiriyorum, trafik yok. İndirimli bilet saati. 

17800871170232594820308135045857.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Darbaz yazdı:

Şanzıma vites düşerken debriyaja basmıyor. Ama vites yükseltirken basıyor.

arabasını tanıyan manuel şanzımanda da debriyaja basmayabilir atmosferik motorda yükseltirken de 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Vay be akşam 23:00 yatıp sabah 09:00 da uyanmışım. İyi gezmişim demekki :D

IMG_9605.jpeg

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Odunpazarı sonrası Hanımda yeni bir “Skill” açıldı. Kızım Ayten Usta restoranında Tutmaç çorbasına bayılınca, Gemlik ziyareti yaptık. Orda gerekli malzemeleri almış. Tutmaç çorbası yapmayı netten öğrenmiş. 

Her yolculuk yeni yetenenk puanları açılıyor ve skiller yükleniyor..

IMG_9606.jpeg

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

@Metin Uzunoğlu hocam tutmaç denmiş. Sürekli yiyoruz, ben de evlendikten sonra eşimden gördüm

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Ali Darbaz yazdı:

Tutmaç çorbası yapmayı netten öğrenmiş..

Yengenin ellerine sağlık. Afiyet olsun. Bu çorbanın yoğurtlusu da (aslı o şekilde diye biliyorum) çok lezzetlidir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

• Yolculuğa Başlangıç ve Rota Tercihi: Opet'ten 27-28 litre yakıt alarak depoyu fulleyip yola koyulduk [00:00]. Navigasyon paralı köprüyü gösterse de ekstra masraftan kaçınmak ve tasarruf etmek amacıyla rotamızı Sakarya üzerinden belirledik [02:08].

• Yakıt Tüketimi ve Ekonomi: Bu yolculuğun en güzel yanlarından biri aracın ekonomik yüzü oldu. Hızı genellikle 90-100 km/s (GPS ile 96 km/s) bandında sabitleyerek ilerledim. Ortalama tüketim 5.0 - 5.3 litre civarında dolaştı ve menzilimiz 780 km'lere kadar çıktı [01:37]. Kilometrede yaklaşık 3.3 TL gibi bir yakıt masrafımız oldu ki bu, kullandığım şirket aracına göre çok daha avantajlı [07:18].

• 1.4 VTi Prince Motorun Performansı: Araçta 95 beygirlik atmosferik, 5 ileri yarı otomatik bir şanzıman bulunuyor. BMW'nin Valvetronic sistemine sahip olan bu motor, gaza anında tepki veriyor [12:40]. 100 km/s hızda yaklaşık 3000 devir çeviriyor. Tork yönetimi sayesinde meşhur Bozüyük rampalarını çıkarken araç çoğu zaman vites küçültmeye bile ihtiyaç duymadı [19:30]. Yüksek devirli yapısına rağmen yakıt tüketimi oldukça makul kaldı.

• Yol Durumu ve Süspansiyonlar: Bilecik/Bozüyük taraflarına yaklaşırken yolların aşırı bozuk olmasından dolayı araba kelimenin tam anlamıyla "zıp zıp" sekti [16:24]. Hızımızı mecburen 70'lere kadar düşürdük. Ancak D200 (E90) karayoluna, yani Eskişehir yoluna bağlandıktan sonra zemin kaymak gibi oldu ve sürüş kalitesi anında arttı [22:47].

• Klima ve Konfor Taktiği: Dağ yollarında dış sıcaklık 12 derecelere kadar düşünce, klimanın A/C kompresörünü kapatıp sadece dışarıdan gelen doğal havayı kullanarak kabin sıcaklığını 22 derecede sabitledik [20:27]. Bu hem yakıt tasarrufu sağladı hem de konforumuzdan ödün vermemiş olduk.

• Varış ve Kapanış: Eskişehir'e sabahın erken saatlerinde ulaştık. Dükkanlar henüz açılmamış olsa da Odunpazarı'nın antika ve vintage Osmanlı evlerinin arasında kaybolmak, bu yolculuk için harcanan yakıta kesinlikle değecek [24:31].

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

• Rota Tercihi ve Yol Şartları: Eskişehir'den ayrılıp rotamızı İnegöl - Bursa üzerinden Yalova'ya doğru çevirdik [00:35]. Gidiş yolundaki o bozuk ve gürültülü yolların aksine, İnegöl'e inen kısımlar tam anlamıyla kaymak gibi asfalttı. Yol o kadar sessiz ve akıcıydı ki sürüş konforu anında arttı [04:48]. Özellikle Bursa il sınırına girdikten sonra yeşillikler içindeki rampalardan süzülerek inmek oldukça keyifliydi.

• EP3C Prince Motor ve %7'lik İnegöl Rampası: Dönüş yolunun en kritik anlarından biri %7 eğimli o meşhur rampalardı [09:41]. Burada motorun tork bandı kendini gerçekten gösterdi. 1.4 VTi (Valvetronic) motor, yüksek devir çevirme kapasitesiyle bu %7'lik rampayı 90 km/s hızla, vites düşürmeye bile gerek duymadan gayet kararlı bir şekilde tırmandı [09:52]. Motorun kompresyon dengesini korumak ve şanzımanı yormamak adına yer yer aracı manuel moda alarak devir yönetimini kendim sağladım [14:17]. Bu da motor yağının stabil kalmasına ve hararet riskinin önüne geçilmesine yardımcı oldu.

• Tasarruf ve "Hypermiling" Denemeleri: Bildiğiniz gibi Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretleri epey yüksek. Maliyeti optimize etmek adına köprüden geçmek yerine Altınova'dan çıkıp körfezi dolanmayı tercih ettim [17:21]. Maksat 1000 TL civarındaki geçiş ücretini cebe indirmekti (Gerçi bu bize biraz zaman kaybettirdi ama uzun yolda acelemiz yoktu).

• Akü ve Termal Yönetim: Yolculuk esnasında yine dikkatimi çeken bir nokta akünün şarj durumu oldu. Araç tam ekonomi moduna geçip akü iyice dolduktan sonra şarj 13.0 - 13.2 volt seviyelerinde sabitlendi [17:00]. Ayrıca havanın serinlemesiyle klimayı kapattık ve tamamen doğal havalandırmayla ilerledik, bu da yakıt ekonomisine büyük katkı sağladı.

• Toplam Tüketim ve Maliyet: 680 kilometrelik tüm bu gidiş-dönüş serüvenini 72 km/s ortalama hız ve sadece 5.1 Litre / 100 km ortalama tüketim ile tamamladık [23:22]. Yola çıkarken aldığım 1700 TL'lik yakıtla dönüş yolunun sonlarına kadar geldik. Eskişehir'deki yeme-içme (Çiğbörek, Balaban köfte vb.), kahve molaları ve yakıt dahil tüm bu seyahatin bize toplam maliyeti yaklaşık 6.600 TL oldu [17:56].

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Ankara yolcuğuluğu ile Eskişehir kıyaslayınca çıkan sonuç 

100 Km Maliyet Kıyaslaması

• Eskişehir Seyahati (Ekonomi Odaklı Ortalaması)

• Yakıt Tüketimi: 5.1 L / 100 km

• 100 km Maliyeti: Yaklaşık 326 TL (5.1 L x 64 TL)

• Sürüş Karakteri: 90-100 km/s bantlarında, manuel vites müdahaleleriyle motoru yormadan ve rampa eğimlerini kendi avantajına kullanarak yapılan hiper-mil sürüşü.

• Ankara Seyahati (Sadece Gidiş - Zamana Karşı)

• Yakıt Tüketimi: 6.57 L / 100 km (Ankara'ya varışta pompada ölçtüğünüz net değer)

• 100 km Maliyeti: Yaklaşık 420 TL (6.57 L x 64 TL)

• Sürüş Karakteri: 110-120 km/s hızlarla, Bolu Dağı ve Cankurtaran rampalarını 5. vitesten düşmeden, yüksek tork ve devir çevirerek agresif tırmanış.

Maliyet Farkı Özeti: Ankara'ya hızlı ve tempolu gitmek, Eskişehir'deki sakin sürüşe kıyasla 100 kilometrede fazladan 1.47 Litre yakıt tüketmenize neden olmuş. Bu da her 100 kilometrede cebinizden fazladan yaklaşık 94 TL çıkması demek.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...