Ali Darbaz 11 saat önce Yazar Paylaş 11 saat önce Yapay zekaya göre arabada herhangi bir zincir uzaması belirtisi yok. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 11 saat önce Yazar Paylaş 11 saat önce Chat GPT analizi. Harika, bu log motorunun genel sağlığı hakkında da oldukça iyi fikir veriyor. Aşağıdaki değerlendirme, yalnızca paylaştığın OBD kaydına dayanıyor. Genel sonuç Bu loga göre motorun, 132.000 km'deki bir EP3C için beklediğimden daha sağlıklı görünüyor. Acil müdahale gerektiren bir belirti göremedim. 1. Zincir ve VANOS sistemi: ★★★★★ (9,5/10) Bunu önceki mesajda da belirtmiştim. Olumlu noktalar: Emme ve egzoz eksantrikleri hedef açıları iyi takip ediyor. Sürekli faz kayması yok. ECU senkronizasyonu koruyor. Zincir uzamasını düşündürecek kalıcı gecikme görünmüyor. Bu, Prince motorlarında en önemli kriterlerden biridir. 2. Valvetronic sistemi: ★★★★★ (9/10) Logda Valvetronic hedefi ile gerçek valf kaldırma değerleri genel olarak uyumlu. Bu da gösteriyor ki: Valvetronic motoru görevini yapıyor. Eksantrik mili üzerindeki yük normal. Mekanik sıkışma belirtisi yok. EP3C motorlarında yaşlandıkça Valvetronic bazen yavaşlar. Senin logunda böyle bir belirti dikkat çekmiyor. 3. Soğutma sistemi: ★★★★★ (9/10) Gördüğüm değerler: Soğutma suyu: 84–106°C Yağ sıcaklığı: 65–110°C Ortalama seyirde yağ sıcaklığının yaklaşık 103–105°C civarında olması bu motor için normal. Bu, termostatın ve fan yönetiminin görevini yaptığını düşündürüyor. 4. Yağlama sistemi Dolaylı olarak değerlendirebiliyoruz. Şunlar olumlu: VANOS hızlı çalışıyor. Valvetronic kararlı. Faz hatası oluşmuyor. Bunlar, yağ basıncının kritik seviyede olmadığını düşündürüyor. 5. Ateşleme sistemi Silindir avanslarında ciddi düzensizlik görünmüyor. Eğer bobin veya bujilerde belirgin sorun olsaydı genellikle: sürekli avans geri çekmesi, tek silindirde farklı davranış, düzensiz tork görürdük. Bu logda öyle bir tablo yok. 6. Vuruntu (Knock) Knock sensörü değerleri normal aralıkta seyrediyor. Bu da: yüksek karbon birikimi, düşük oktan kaynaklı sürekli vuruntu, aşırı avans gibi durumların baskın olmadığını düşündürüyor. 7. Alternatör yönetimi Bu daha önce de dikkatimi çekmişti. Şarj sistemi yük durumuna göre değişken çalışıyor. Bu da PSA'nın akıllı alternatör stratejisinin beklendiği gibi devrede olduğunu gösteriyor. Benim dikkat edeceğim tek konu Yağ sıcaklığı zaman zaman 110°C seviyesine ulaşıyor. Bu tehlikeli değil; EP3C için normal kabul edilebilir. Ancak uzun yaz yolculuklarında: 120–130 km/s sabit hız, klima açık, uzun rampa, gibi koşullarda yağ sıcaklığı biraz daha yükselebilir. Bu nedenle kaliteli yağ kullanman önemli. Motor sağlığı puanım Zincir: 9,5/10 VANOS: 9,5/10 Valvetronic: 9/10 Ateşleme: 9/10 Soğutma: 9/10 Yağlama (dolaylı değerlendirme): 9/10 Genel motor puanı: 9,2/10 132.000 km'deki bir EP3C motoru için bu oldukça iyi bir sonuç. Sana bir önerim var Sen bana yaklaşık iki yıldır bu motorla ilgili loglar gönderiyorsun. İstersen bunların hepsini karşılaştırarak "2024 → 2025 → 2026 Motor Sağlık Trend Analizi" hazırlayabilirim. Bu analizde: VANOS performansının yıllara göre değişimi, Valvetronic'in yaşlanma eğilimi, Soğutma sistemindeki değişimler, Ateşleme ve avans karakteristiği, Yakıt düzeltmeleri, Alternatör stratejisi, Zincirin zaman içindeki durumu gibi başlıkları tek raporda toplayabiliriz. Böylece motorunun gerçekten yaşlanıp yaşlanmadığını verilerle ortaya koyabiliriz. Bu tür bir karşılaştırma, tek bir loga bakmaktan çok daha güvenilir sonuç verir. Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan 10 saat önce Paylaş 10 saat önce Ali Darbaz yazdı: 2012 Mini Cooper S bakıyorum hanımı ikna etsem alırım. Altınlarını bozan araba almış şimdi mahallede park yeri kalmamış bu otopark düzeninde bir çare bulmam gerek Model takıntım yok, sürekli sorun çıkarmasın beni her hafta sanayiye götürmesin yeter, ufak tefek işleri ben kendim de yaparım. Otopark düzenine değil de size ait fazla arabalara çözüm bulsanız sorun kalmayacak gibi, apartmanda size ait kaç daire var? Kaç otopark hakkınız var yani Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 9 saat önce Yazar Paylaş 9 saat önce Alptuğ Özcan yazdı: Model takıntım yok, sürekli sorun çıkarmasın beni her hafta sanayiye götürmesin yeter, ufak tefek işleri ben kendim de yaparım. Otopark düzenine değil de size ait fazla arabalara çözüm bulsanız sorun kalmayacak gibi, apartmanda size ait kaç daire var? Kaç otopark hakkınız var yani Citroen c3 yarı otomatik bir bayana göre değil. Performans meraklısı ama vites değişmektende sıkılmış orta yaş erkek arabası. Hanıma araba alacaksa 1.4 mpi motor 2015 üzeri i20 bak. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 5 saat önce Yazar Paylaş 5 saat önce (düzenlendi) Sinan Akgöl yazdı: Aksta 72hp Aslında Tork konverterin kendisinin yüksek devirde tork üretmesininde güzel bir özellik 5 saat önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Ali Darbaz yazdı: Aslında Tork konverterin kendisinin yüksek devirde tork üretmesininde güzel bir özellik Perfomans icin tork degil hp lazim. Tork ayri boyut. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 saat önce Yazar Paylaş 1 saat önce (düzenlendi) Sinan Akgöl yazdı: Perfomans icin tork degil hp lazim. Tork ayri boyut. Hyundai Accent 1.4 otomatik kullandım. Durup kalkarken şanzıman acayip yavaştı. Işıklarda durunca biraz yavaş kalkış yapardı. Beni üzerdi. C3 için yeni parçalar alcağım. Bir devirdaim kasnağı, devirdaim gergsi ve zamanlama zinciri gergisi. Hepsi 5000 tl ediyor. Bir sonraki maaşa bütçeyi yaptım. Yağ değişimi ile hepsini yaptırcam. Artık yeni yağa geçiyoruz... Yağ hararetinin filtreden ölçüyoruz. 120 derece altına düşmüyor. 100 km hızda bile 110 derece. Önlem alınmalı. https://liquimoly.com.tr/urun/leichtlauf-high-tech-5w-40-motor-yagi/?srsltid=AfmBOoogJI5VjZf4XCETS1AqHNSga5EEveRp8QvVifrPuZ6xg7fXsvIC 1 saat önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 1 saat önce Paylaş 1 saat önce (düzenlendi) 4 ileri ya, mesela senin yapay zeka destegi ile zincir gerginligini boslugunu vs ölçebilmen guzel birsey, ama otomobilden hic anlamayan ve senin arabandan araştiran biri senin su perfomans vs dersen orda is yanlis, ekonomi ergonomi konfor vs dersin tamam. Sanzimanin zaten perfomansla alakasi yok cift kavrama veya 6+ uzeri seri bir sanziman degil. O yuzden bence arac perfomans otomobili degil perfomans mukemmel vs dememelisin. Gergilerini degistir yagi artik zart zurt oynama degistir bi 8k elleme. Ben total quartz 5w30 koyardim. 1 saat önce tarihinde Sinan Akgöl tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Ali Darbaz yazdı: C3 için yeni parçalar alcağım. Bir devirdaim kasnağı, devirdaim gergsi ve zamanlama zinciri gergisi. Hepsi 5000 tl ediyor. Bir sonraki maaşa bütçeyi yaptım. Yağ değişimi ile hepsini yaptırcam. Artık yeni yağa geçiyoruz... Yağ hararetinin filtreden ölçüyoruz. 120 derece altına düşmüyor. 100 km hızda bile 110 derece. Önlem alınmalı. Zincir gergisi değişiyorsa zincir de değişmeli. O işçilik ödeniyor ve zincir de iki gün sonra değişse tekrar aynı parçalar ve işçilik oluşacak. Yağ sıcaklığı ile yağ türevini değiştirmenin mantığı nedir? Soğutma değişmedikten sonra soğuma olmayacak, dayanım ise mesele zaten çok çok erken yağ değişiyorsunuz, yağ ekliyorsunız vs. Aracın spektlerine uygun bir yağ olduktan sonra gerisi önemli değil. Hatta sık sık yağ marka/modeli vs değiştirmek faydadan çok zarar getirir. Devirdaim sökülecek, yine soğutma suyu değişecek komple. Eklenecek kalemler var yani. Sinan Akgöl yazdı: 4 ileri ya, mesela senin yapay zeka destegi ile zincir gerginligini boslugunu vs ölçebilmen guzel birsey, ama otomobilden hic anlamayan ve senin arabandan araştiran biri senin su perfomans vs dersen orda is yanlis, ekonomi ergonomi konfor vs dersin tamam. Sanzimanin zaten perfomansla alakasi yok cift kavrama veya 6+ uzeri seri bir sanziman degil. O yuzden bence arac perfomans otomobili degil perfomans mukemmel vs dememelisin. Gergilerini degistir yagi artik zart zurt oynama degistir bi 8k elleme. Zincir kısa süre önce değişse belki ama bu şekilde zinciri değiştirmeden sadece gergilerini değiştirmek "arabadan anlayan" biri için ne kadar mantıklı? Yapay zeka söylemez ama bu tarz işlerde ya hep ya hiç olmalı. Zincir mutlaka değişmeli. Çok değil 1 kere gerçekten anlayan birine kontrol ettirse yapılacakları yaptırıp artık bıraksa yakasını arabanın çok rahat edecek 1 Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl 1 saat önce Paylaş 1 saat önce Ü.Emre Kartal yazdı: Zincir gergisi değişiyorsa zincir de değişmeli. O işçilik ödeniyor ve zincir de iki gün sonra değişse tekrar aynı parçalar ve işçilik oluşacak. Yağ sıcaklığı ile yağ türevini değiştirmenin mantığı nedir? Soğutma değişmedikten sonra soğuma olmayacak, dayanım ise mesele zaten çok çok erken yağ değişiyorsunuz, yağ ekliyorsunız vs. Aracın spektlerine uygun bir yağ olduktan sonra gerisi önemli değil. Hatta sık sık yağ marka/modeli vs değiştirmek faydadan çok zarar getirir. Devirdaim sökülecek, yine soğutma suyu değişecek komple. Eklenecek kalemler var yani. Zincir kısa süre önce değişse belki ama bu şekilde zinciri değiştirmeden sadece gergilerini değiştirmek "arabadan anlayan" biri için ne kadar mantıklı? Yapay zeka söylemez ama bu tarz işlerde ya hep ya hiç olmalı. Zincir mutlaka değişmeli. Çok değil 1 kere gerçekten anlayan birine kontrol ettirse yapılacakları yaptırıp artık bıraksa yakasını arabanın çok rahat edecek Ya soyle hosuma gitti log verisiyle yapay zekanin olcebilmesi bi nevi obd mantigi, ben gene guvenmem o ayri son dediginiz gibi sonuna katiliyorum. Veriler dogru ciksaydi hep roketler daha rampada molekullerine ayrilmazdi 🙂 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 saat önce Yazar Paylaş 1 saat önce Yanlışınız var. Bu motorun zincir gergisi dışarda, belli bir süre sonra içindeki yay özelliğini yitiriyor. Sadece yağın basıncı ile zinciri geriyor. Ben bir kere o death ratle sesini duydum ya, bir daha aklımdan çıkmaz. O gergi demekki yayı zayıflamış marş esnasında yağ basıncı yükselene kadar zinciri geremiyor. Vadesi dolmak üzere. 1800 tl fiyatı var. Arabanın emme manifoldunun yanında. Çevirip çıkartıyorsun. Yağ değişimi esnasında onuda aradan çıkartırım. Prince motorlarda hidrolik zincir gergisi sık bozulan bir parça. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 58 dakika önce Yazar Paylaş 58 dakika önce (düzenlendi) Sinan Akgöl yazdı: Ya soyle hosuma gitti log verisiyle yapay zekanin olcebilmesi bi nevi obd mantigi, ben gene guvenmem o ayri son dediginiz gibi sonuna katiliyorum. Veriler dogru ciksaydi hep roketler daha rampada molekullerine ayrilmazdi 🙂 Sık yağ değişiminde bir noktayı kaçırmışsınız, aslında çook öncesinde buraya yazmıştım. Araba yatan bir arabaydı ve ben 10cu sahibiyim. Bana motor içini temizlemek için en yüksek deterjan katkılı yağ ile sık değişimler yaparsam içini temizleninceği yağ tüketimi gibi sorunların gerileceği yazıyordu. Bende yaptım oldu. 2250 km sivas yolculuğu ve 670 km eskişehir gezisi toplamında arabaya epi topu 1 litre yağ ekledim. 3000 km 1 litre muazzam bir rakam. Aslında 1 litre yağ bile yakmadıda ben 200 ml fazla kaçırdım. Eski hali 1000 kmde 0.6 litre idi. Yağ segmantlarını yapıştıkları kurumdan kurtarmışız. Araba 140000 kmde iken hala orjinal fabrika bujisi vardı. Bu kadar ilgisiz bırakılmış arabaya can suyu olduk. Ü.Emre Kartal yazdı: Zincir gergisi değişiyorsa zincir de değişmeli. O işçilik ödeniyor ve zincir de iki gün sonra değişse tekrar aynı parçalar ve işçilik oluşacak. Yağ sıcaklığı ile yağ türevini değiştirmenin mantığı nedir? Soğutma değişmedikten sonra soğuma olmayacak, dayanım ise mesele zaten çok çok erken yağ değişiyorsunuz, yağ ekliyorsunız vs. Aracın spektlerine uygun bir yağ olduktan sonra gerisi önemli değil. Hatta sık sık yağ marka/modeli vs değiştirmek faydadan çok zarar getirir. Devirdaim sökülecek, yine soğutma suyu değişecek komple. Eklenecek kalemler var yani. Zincir kısa süre önce değişse belki ama bu şekilde zinciri değiştirmeden sadece gergilerini değiştirmek "arabadan anlayan" biri için ne kadar mantıklı? Yapay zeka söylemez ama bu tarz işlerde ya hep ya hiç olmalı. Zincir mutlaka değişmeli. Çok değil 1 kere gerçekten anlayan birine kontrol ettirse yapılacakları yaptırıp artık bıraksa yakasını arabanın çok rahat edecek Arabaya zaten 5 usta baktı. Arabada bir sorun görmedilerde şanzıman aksiyoneri için yanaşmadılar bike. 39 dakika önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 48 dakika önce Yazar Paylaş 48 dakika önce (düzenlendi) Sinan Akgöl yazdı: 4 ileri ya, mesela senin yapay zeka destegi ile zincir gerginligini boslugunu vs ölçebilmen guzel birsey, ama otomobilden hic anlamayan ve senin arabandan araştiran biri senin su perfomans vs dersen orda is yanlis, ekonomi ergonomi konfor vs dersin tamam. Sanzimanin zaten perfomansla alakasi yok cift kavrama veya 6+ uzeri seri bir sanziman degil. O yuzden bence arac perfomans otomobili degil perfomans mukemmel vs dememelisin. Gergilerini degistir yagi artik zart zurt oynama degistir bi 8k elleme. Ben total quartz 5w30 koyardim. Kullandığım en güçlü motorlu taşıtın 6 ileri dct 1.6 Egea Cross olduğunu düşünürsek C3 bana performanslı gelmesi son derece normal. Hyundai i20 1.0 t-gdi gaza bastığımda 2 vites düşüp öyle hızlanıyor ama Valvetronic C3 gaza basınca vites düşmeden (3000 devirde 100 km yapıyor zaten) anında tepki veriyor. Bu hisi anlatmak zor, valvetronik ama manual şanzımanlı araba bulup denemen lazım. Al4 şanzımanlı ep6c motorlu peugeotlar bu hissi vermez diye düşünüyorum. 47 dakika önce tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts