Ayhan Onaran 30 Ağustos 2010 Paylaş 30 Ağustos 2010 Şimdi gittim denedim.Sürücü tarafındaki fan klima açar açmaz devreye giriyor.Klima kapandıktan 10-15 saniye sonra duruyor.Yolcu tarafındaki fan gauge test yaparak bekledim 87 C den yukarı çıkmadığı için devreye girmedi.Hararet sorunu hiç yaşamadığımı gözönüne alırsak demek ki en kötü 104 derecede falan devreye giriyor.. Yorum bağlantısı
Sedat Can 30 Ağustos 2010 Paylaş 30 Ağustos 2010 (düzenlendi) Ben de şimdi resimdeki yardımcı sigorta kutusundaki fan sigortası olan 1 Numara ile belirttiğim 65 nolu sigorta ile 2 numara ile belirttiğim 29 nolu sigortayı kontrol ettim, her ikisi de sağlam. Role olayından hiç anlamadığım için hiç bulaşmadım. Çalışmayan fana 12 volt vermeyi düşündüm ama, elektrik olayları hassas olduğundan ve kaş yapalım derken göz çıkartmayayım diye ona da dokunmadım, şimdilik herhangi bir sorun da yok zaten. Tek fanın yeterince soğutma sağladığını düşünüyorum, çünkü araç rampada ve 35-40 derece ortam sıcaklığında hiç 104 derecenin üzerine çıkmıyor. Yardımcı Sigorta kutusu ile ilgili de şöyle bir çalışma yaptım, ihtiyaç duyan arkadaş olabilir; 30 Ağustos 2010 tarihinde Sedat Can tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 4 Eylül 2010 Paylaş 4 Eylül 2010 Araç ister sıcak ister soğuk olsun, klima açınca yolcu tarafındaki fan çalışıyor, diğeri çalışmıyor. Sürücü tarafındaki fan, seyir halinde ve 104 dereceyi geçen sıcaklıkta devreye giriyor olabilir mi? bu gün araç fan açınca aklıma geldi ve gözlemledim durumu. sonra acaba bende de mi sorun var diye sanaiyde ustaya gidp teyit ettim. Makyajsız focuslarda çift fan var. Sürücü kısmındaki fan klima ve birinci seviye soğuttma fanı. yani araç soğutma sıvısını soğutmak için açılan ilk kademe fan ile klimanın ki aynı. yolcu kısmındaki hızlı devirli ikinci kademe soğutma fanı. yani aracınız harareti yükslince önce sürücü kısmı tarafı açılıyor. eğer yetersiz ise soğutma sıvısı ısısı yükseliyorsa hızlı devirli 2. kademe fanı ( yani yolcu kısmındaki) açılıyor.Yine ilk kademe fanı açılınca klima açınca yolcu fanındaki hızda bir değişme yok. , makyajlı kasada ise tek fan var ve bu çift kademe çalışıyor. ilk kademe soğutma fanı ve klima ile beraber açıyor( ikisi ortak açılıyor) soğutma sıvısı halen ısınmaya devam ediyorsa fan 2. kademeye geçiyor daha hızlı çalışıyor. Peki soru? Bu birinci kadme fan klima açınca neden açıyor. motor suyu ısındığı için mi ? (yük biniyor motora) yoksa araç içi soğutma ile bir işlevi mi var. Bu arada araçta klima açıkken gaza yüklenince klima kompresörü iptal oluyor. bunu biliyordum motor açıkken deneyeyim dedim. ve gördüm yine yolda seyir halinde klima açık kick down yaptım lpg de gerçekten klima çok farkediyor. iptal olunca sanki zincirlerini koparmış gibi atılıyor araç Yorum bağlantısı
Vural Sarı 4 Eylül 2010 Paylaş 4 Eylül 2010 bu gün araç fan açınca aklıma geldi ve gözlemledim durumu. sonra acaba bende de mi sorun var diye sanaiyde ustaya gidp teyit ettim.Makyajsız focuslarda çift fan var. Sürücü kısmındaki fan klima ve birinci seviye soğuttma fanı. yani araç soğutma sıvısını soğutmak için açılan ilk kademe fan ile klimanın ki aynı. yolcu kısmındaki hızlı devirli ikinci kademe soğutma fanı. yani aracınız harareti yükslince önce sürücü kısmı tarafı açılıyor. eğer yetersiz ise soğutma sıvısı ısısı yükseliyorsa hızlı devirli 2. kademe fanı ( yani yolcu kısmındaki) açılıyor.Yine ilk kademe fanı açılınca klima açınca yolcu fanındaki hızda bir değişme yok. , makyajlı kasada ise tek fan var ve bu çift kademe çalışıyor. ilk kademe soğutma fanı ve klima ile beraber açıyor( ikisi ortak açılıyor) soğutma sıvısı halen ısınmaya devam ediyorsa fan 2. kademeye geçiyor daha hızlı çalışıyor. Peki soru? Bu birinci kadme fan klima açınca neden açıyor. motor suyu ısındığı için mi ? (yük biniyor motora) yoksa araç içi soğutma ile bir işlevi mi var. Bu arada araçta klima açıkken gaza yüklenince klima kompresörü iptal oluyor. bunu biliyordum motor açıkken deneyeyim dedim. ve gördüm yine yolda seyir halinde klima açık kick down yaptım lpg de gerçekten klima çok farkediyor. iptal olunca sanki zincirlerini koparmış gibi atılıyor araç 2004 Focus Ghia Otm.Makyajlı.Bende niye çift fan var?Benim araç doğan görünümlü şahin mi? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Eylül 2010 Paylaş 4 Eylül 2010 Klima açılınca fan açar, zira su radyatörü önündeki klima radyatörünü soğutmak için. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 4 Eylül 2010 Paylaş 4 Eylül 2010 hımm genellemeyi değişelim o zaman zetec-s tipi motrlarda çift zetec-se tipi motorlarda tek fan var. senin motorla bizimi aynı abi. sende maf sensörü de vardır zaten Klima açılınca fan açar, zira su radyatörü önündeki klima radyatörünü soğutmak için. Bende öyle düşündüm ama yinede sorayım dedim Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 4 Eylül 2010 Paylaş 4 Eylül 2010 Sol fanı dönerken hiç görmedim, ancak sağ fan, yani sürücü tarafındaki fan klima açınca ve 102-104 derecede çalışıyor, sol fanda yine bir hareket yok. Aracı 1,5 yıldır kullanıyorum, aldığımdan beri fan olayı böyle ama hiç hararet problemi yaşamadım. Şimdi hatırladım.. Ortağımın 2001 Ghia'nın fanın biri klima açınca dönmüyordu.. Yaşar Usta bu arızalı diyerek ikisini birden değişmişti.. Çünkü ikisi tek parça satılıyordu.. Değiştikten sonra ikisi de dönmeye başlamıştı.. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 4 Eylül 2010 Paylaş 4 Eylül 2010 Ben de şimdi resimdeki yardımcı sigorta kutusundaki fan sigortası olan 1 Numara ile belirttiğim 65 nolu sigorta ile 2 numara ile belirttiğim 29 nolu sigortayı kontrol ettim, her ikisi de sağlam. Role olayından hiç anlamadığım için hiç bulaşmadım. Çalışmayan fana 12 volt vermeyi düşündüm ama, elektrik olayları hassas olduğundan ve kaş yapalım derken göz çıkartmayayım diye ona da dokunmadım, şimdilik herhangi bir sorun da yok zaten. Tek fanın yeterince soğutma sağladığını düşünüyorum, çünkü araç rampada ve 35-40 derece ortam sıcaklığında hiç 104 derecenin üzerine çıkmıyor. Siz yinede iki fanında sağlam olduğundan emin olun .. Gün gelir o fanda arızalanır olmadık bir yerde başınıza iş açar.. Yorum bağlantısı
Sedat Can 5 Eylül 2010 Paylaş 5 Eylül 2010 Dün burada bir elektrikçiye gösterdim aracı. Araç rolantide çalışırken klimayı açtı ve hemen yolcu tarafındaki fan devreye girdi, sürücü tarafındakinde hareket yok. 104 derecede de aynı sürücü tarafındaki fanının açtığını söyledim. Ustanın söylediği şu: abi bunlarda sistem böyle, yolcu tarafındaki fanın yetersiz kaldığı durumda ve hararet yükselince sürücü tarafındaki fan devreye girer ve sen bunu rolantide aracı çalıştırarak göremezsin, eğer fanlarında sorun olsaydı şimdiye çoktan conta yakardı araç dedi. Benim şimdiye kadar hiç hararet sorunum olmadı, 35-40 dereceyi bulan sıcaklarda şehir içi, şehirler arası ve rampalarda gösterge daima 12 pozisyonunda ve hararet sorunuyla karşılaşmadım. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 5 Eylül 2010 Paylaş 5 Eylül 2010 yerini ben yanlış mı söyledim acaba gündüz bir daha bakayım. benim dediğimin tam tersini yazmışsınız da düzelteyim yanlışsa üsteki yazımı Yorum bağlantısı
Sedat Can 5 Eylül 2010 Paylaş 5 Eylül 2010 yerini ben yanlış mı söyledim acaba gündüz bir daha bakayım. benim dediğimin tam tersini yazmışsınız da düzelteyim yanlışsa üsteki yazımı Olabilir Mustafa bey. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Eylül 2010 Paylaş 5 Eylül 2010 Dün burada bir elektrikçiye gösterdim aracı. Araç rolantide çalışırken klimayı açtı ve hemen yolcu tarafındaki fan devreye girdi, sürücü tarafındakinde hareket yok. 104 derecede de aynı sürücü tarafındaki fanının açtığını söyledim. Ustanın söylediği şu: abi bunlarda sistem böyle, yolcu tarafındaki fanın yetersiz kaldığı durumda ve hararet yükselince sürücü tarafındaki fan devreye girer ve sen bunu rolantide aracı çalıştırarak göremezsin, eğer fanlarında sorun olsaydı şimdiye çoktan conta yakardı araç dedi. Benim şimdiye kadar hiç hararet sorunum olmadı, 35-40 dereceyi bulan sıcaklarda şehir içi, şehirler arası ve rampalarda gösterge daima 12 pozisyonunda ve hararet sorunuyla karşılaşmadım. Bence fanın birisi bozuk... Elektrikçi yanlış biliyor.. Yorum bağlantısı
Vural Sarı 6 Eylül 2010 Paylaş 6 Eylül 2010 (düzenlendi) hımm genellemeyi değişelim o zaman zetec-s tipi motrlarda çift zetec-se tipi motorlarda tek fan var. senin motorla bizimi aynı abi. sende maf sensörü de vardır zaten Bende öyle düşündüm ama yinede sorayım dedim Benim Focus'ta zetec-se motor var.Çift fan var? Şimdi şüphelendim! Ya motor sahte,ya fan sahte. 6 Eylül 2010 tarihinde Vural Sar? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 7 Eylül 2010 Paylaş 7 Eylül 2010 Arkadaşlar bu fan işi karışık gibi duruyor.Belkide forumda yıllardır çözülemeyen tek sorun Çünkü herkesin fanı kafasına göre hareket ediyor.Benimkiler klima açınca sürücü tarafı devreye giriyor.Kapatınca 10 sn sonra duruyor.Yolcu tarafının döndüğünü hiç görmedim ama sanırım 104 derece olunca da o dönüyor veya ikisi birden dönüyor...Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.Ancak tamamen fanlar da sağlam diyemiyorum Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Eylül 2010 Paylaş 7 Eylül 2010 Arkadaşlar bu fan işi karışık gibi duruyor.Belkide forumda yıllardır çözülemeyen tek sorun Çünkü herkesin fanı kafasına göre hareket ediyor.Benimkiler klima açınca sürücü tarafı devreye giriyor.Kapatınca 10 sn sonra duruyor.Yolcu tarafının döndüğünü hiç görmedim ama sanırım 104 derece olunca da o dönüyor veya ikisi birden dönüyor...Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.Ancak tamamen fanlar da sağlam diyemiyorum Bence en doğru çalışan otomobil sizinki. Yorum bağlantısı
Umut Karataş 9 Eylül 2010 Paylaş 9 Eylül 2010 Arkadaşlar bu fan işi karışık gibi duruyor.Belkide forumda yıllardır çözülemeyen tek sorun Çünkü herkesin fanı kafasına göre hareket ediyor.Benimkiler klima açınca sürücü tarafı devreye giriyor.Kapatınca 10 sn sonra duruyor.Yolcu tarafının döndüğünü hiç görmedim ama sanırım 104 derece olunca da o dönüyor veya ikisi birden dönüyor...Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.Ancak tamamen fanlar da sağlam diyemiyorum Ben de bugün kontrol ettim, klima açınca 2 fan da devreye giriyor, klimayı kapatınca belli bir süre sonra 2 fan da duruyor. Sıcaklık 94 dereceden yukarı çıkmadı, klima kapalıyken fanlar hiç çalışmadı. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 9 Eylül 2010 Paylaş 9 Eylül 2010 Bende 2003 model makyajlı comfort var.İki tane fan var. Ya fan sahte ya da araba Tek fan Ben de bugün kontrol ettim, klima açınca 2 fan da devreye giriyor, klimayı kapatınca belli bir süre sonra 2 fan da duruyor. Sıcaklık 94 dereceden yukarı çıkmadı, klima kapalıyken fanlar hiç çalışmadı. En doğru çalışan bu.. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 9 Eylül 2010 Paylaş 9 Eylül 2010 2 fan birden devreyemi giriyor Bence en doğrusu benim yazdığım. Makyajsız focuslarda çift fan var. Sürücü kısmındaki fan klima ve birinci seviye soğuttma fanı. yani araç soğutma sıvısını soğutmak için açılan ilk kademe fan ile klimanın ki aynı. yolcu kısmındaki hızlı devirli ikinci kademe soğutma fanı. yani aracınız harareti yükslince önce sürücü kısmı tarafı açılıyor. eğer yetersiz ise soğutma sıvısı ısısı yükseliyorsa hızlı devirli 2. kademe fanı ( yani yolcu kısmındaki) açılıyor.Yine ilk kademe fanı açılınca klima açınca yolcu fanındaki hızda bir değişme yok. , Yorum bağlantısı
Umut Karataş 10 Eylül 2010 Paylaş 10 Eylül 2010 2 fan birden devreyemi giriyor Bence en doğrusu benim yazdığım. Mehmet abi doğrusu 2 fanın çalışması demiş ve bu düşünceye göre benimkinin çalışması doğru olmasına rağmen bana da sanki ayrı olarak çalışmaları gerekiyormuş gibi geliyor. En iyisi bayramdan sonra ustalara bir sormak bu işi. Gerçi onlardan da farklı görüşler çıkacağı kesin ama... Yorum bağlantısı
Mazhar Uzun 14 Eylül 2010 Paylaş 14 Eylül 2010 aracım 2005 focus 1 comfort bu fanların yerini sürücü ,yolcu tarafı işini anlamadım bendeki fanın konumu motor kaputunu açınca iç tarafa bakan fan radyatör soğutma fanı diğeri dış kısımda olanda klimanın kondenser fanı, klimanın fanı klima açıldığında klimanın ısı yüküne göre girer çıkar radyatör ısısıyla bir organik bağlantısı yoktur.radyatör fanı ise motor sogutma sistemi sıvısının ısınmasıyla ilgli olup ilgili ısı hissedici elemanın sayesinde girer çıkar klima kapalı iken her iki fanın aynı anda girdiğini hiç görmedim radyatör ve klima dizaynı bütün araçlarda aynı olduğunu tahmin ediyorum yani her ünite kendine ait fanı çalıştırır acaba yanılıyormuyum cevaplar için teşekkürler Yorum bağlantısı
Özay Uçar 14 Eylül 2010 Paylaş 14 Eylül 2010 aracım 2005 focus 1 comfort bu fanların yerini sürücü ,yolcu tarafı işini anlamadım bendeki fanın konumu motor kaputunu açınca iç tarafa bakan fan radyatör soğutma fanı diğeri dış kısımda olanda klimanın kondenser fanı, klimanın fanı klima açıldığında klimanın ısı yüküne göre girer çıkar radyatör ısısıyla bir organik bağlantısı yoktur.radyatör fanı ise motor sogutma sistemi sıvısının ısınmasıyla ilgli olup ilgili ısı hissedici elemanın sayesinde girer çıkar klima kapalı iken her iki fanın aynı anda girdiğini hiç görmedim radyatör ve klima dizaynı bütün araçlarda aynı olduğunu tahmin ediyorum yani her ünite kendine ait fanı çalıştırır acaba yanılıyormuyum cevaplar için teşekkürler f1 makyajsız modellerde sistem farklı mazhar bey, radyatörün arkasında iki tane fan var, işleyişleri de yukarıda açıklandığı gibi.... Yorum bağlantısı
Sedat Can 15 Eylül 2010 Paylaş 15 Eylül 2010 (düzenlendi) Bu animasyon klimanın açık olduğu durumda fanların pozisyonunu gösteriyor: http://rapidshare.com/files/419177234/klima_fan.rar (Flashı izlemek için Geovid flash player yükleyin) 15 Eylül 2010 tarihinde Sedat Can tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Umut Karataş 20 Eylül 2010 Paylaş 20 Eylül 2010 Konuyu hafta sonu kendi ustama da sordum, verdiği cevap; "makyajsız focus 1 lerde 2 fanda da bir yavaş bir de hızlı devre var, ikisi birden yavaş ya da ikisi birden hızlı çalışıyor, klima açınca ikisi birden çalışıyor" oldu. Benim fanlar da aynen böyle çalışıyor zaten. Yorum bağlantısı
Vural Sarı 20 Eylül 2010 Paylaş 20 Eylül 2010 (düzenlendi) hımm genellemeyi değişelim o zaman zetec-s tipi motrlarda çift zetec-se tipi motorlarda tek fan var. senin motorla bizimi aynı abi. sende maf sensörü de vardır zaten TIS 2004 ten alıntıdır. 20 Eylül 2010 tarihinde Vural Sar? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 20 Eylül 2010 Paylaş 20 Eylül 2010 Yok o potansiyemetre hepsinde var. Fan işi beni aştı herkes farklı diyor evet ford kişiye özel üretmiş Yorum bağlantısı
Recommended Posts