İçeriğe Yönlendir

C-Max ve Fusion Kapı Fitilleri Gıcırtı Sesi


Mehmet Mercan

Recommended Posts

Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Bildiğiniz gibi CMAX ve Fusion'larda kapı fitilleri forumdanda edindiğim bilgiler ve servislere gidiş gelişlerimde CMAX ve Fusion sahipleri ile yaptığım değerlendirmelerde (Fitil sesini ilk otosana'a tebliğ edende ben olmuşumdur - 06.06.2004) %90 bu sesten şikayetci olduğu ortada ne bizlerin çözümleri nede otosanın çözümleri bu fitil seslerini ortadan kaldıramdı. Şeffaf bandlar,Fitil silikonlanması, pudralanması, vazelinlemesi, sprey gress ile yağlanması ve hatta orjinal fitil değişimleri hep geçici çözümler oldu. Dün sesin fitillerden gelen sesin aslında sadece sesin %5'ini oluşturduğunu keşfettim. Ses Kapı camlarını Kapı çerçevelerinden ayıran koruyucu bandlardan geliyor. Yani CAM kapalı iken cam koruyucu bandları baskı yapıyor ve gıcırtı ortaya çıkıyor. Pazartesi hem servisimle hemde Otosan ile bu konuda görüşeceğim hemen sonuç çıkarmı bilmem ancak teşhisim doğru çünkü camı tam olarak açtığınızda (özellikle ön camlar) ses yok denilecek kadar az. Aracımı yıkattıktan sonra bu ses zaten ortadan kalkıyordu ama fitiller kuruyunca ses tekrar ortaya çıkıyordu. bunu fark ettikten sonra ilk işim camları sonun akadar indirmek oldu ve Cam koruyucu fitillerdeki pislikleri yağmur çamur yağ benzeri çamurumsu kalıntılarını temizlemek oldu. Ses müthiş derecede kesildi. Birde gerçek şuki oraya bakmak aklıma hiç gelmemişti. Gördümkü orda kullanılan bazı koruyucu bandlar CMAX kapılarını en üstünde kullanılan kadifemsi bandlara benziyor. Sesi çıkaranda o bandlar. İnşallah teşhisim doğru çıkarda bu sesden kurtuluruz. Yorumlarınızı bekliyorum.

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan

Teşekkürler..

Ancak şöyle bir durum bir kaç defa yıkansın toz toprak aralara bir girsin başlayacaktır. Kaçarı yok. en çok üzüldüğüm nokta şu aslında fitillerin kalitesi bence çok iyi soğuk gördü yaz gördü fitillerin yapısında bir bozukluk görmedim. Bugüne kadar fitillerden şüphelenmiştik. Bence ordan değil. Biraz evvel yine araca bindim ses gerçekten yoktu. Temizlik bile işe yaramış. Otosan mühendisleri el atsa çözecek duruma geldi konu bence :)

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Valla bir deneyelim bakalım, benim kapılardan da bayağı ses geliyor. Eğer başka çözüm varsa da paylaşalım Mehmet Bey.

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan

Ön camlardan birini tam indirin. Cam tamamen indikten sonra camın görünen kısmından iki parmağınızla tutun ve baştan sona doğru eliniz sürükleyin zaten göreceksiniz eliniz çamuurmsu kirlenecek. Yarın sabah çekerim bir resim.

Ön torpidodanda sesler geliyor mesela onları silikon spreyle çözdüm çok memnunum. Tek çözemediğim on torpido gösterge panali üzerindeki ek parçadan gelen ses. genelde yol üzerinde kazılmış ve sonra kapatılmış yerlerden geçerken duyduğum çatlama sesi. O bölümü söktüm ve ne gördüm biliyormusunuz yine kadifemsi ses izolasyonu ama yarım kullanılmış. kendim bir kaç izole band ekledim ama tamamen kesemedim henüz. birde torpido üstü saklama bölümüde ses yapıyor onda ses izolasyonu olarak lastik var ama bağlantı yerleri ses yapıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan

Geçen Cumartesi gününden beri yaptığım ufak çalışma işe yaramış gibi görünüyor. Halen ufak benim erişemediğim noktalardan ses geliyor olabilir ama sesin %98 kesildi diyebilirim Ben rahatsız olmuyorsam kimse olmaz diye düşünüyorum. Şimdi işin kötüsü esas koltuk altında gelen torpidodan gelen arka bagaj kapısından gelen sesler daha da ortaya çıktı. Aslında bir yandan iyi oldu onların üzerine gitme şansım arttı. :). Bu arada Yetkili servis ile konuştum. Otosanla sıkı fkı olan bir yekilimizle. Bir haftalık deneyim geçirelim sonuçları halen etkili ise Otosan'a durumu bildiririm dedi. Ancak diy ekledi. Cam fitilleri gibi diye ek bir parça yok dedi. Sanırım bu işlem bizlere kalacak. Otosan'a maliyeti daha yüksek. fitil değiştirmek daha ucuz bir işlem. Ama olmayan ses'den çok memnunum şimdi. okadar para vereceksin sözüm ona Ford'un en lüks sınıflarından bir araca bineceksin aracın kapı bölümlerinden sandal gibi tahta gıcırtısına benzer gıcırtı sesi çıkacak çok komik oluyor.

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Bu ses olayından ben de çok rahatsızım,arka kapılar ve koltuklar gerçekten bazen insanı delirtecek düzeyde rahatsız ediyor. Gerçi Fusionun arka koltukları C-max'den çok farklı ama sonuçta ses aynı...:):)

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan

Teknolojinin adı çok fonsiyonlu koltuk sistemi olunca. Seside eklemişler işte. Dün ffoc.co.uk sitesinde bu konu ile ilgil bir yazı gördüm. Detaylı incelem şansım olmadı. Sanırım bir çözüm önerileri vardı. Müsait olduğumda bir bakarım. Benim bildiğim Otosan bu konuda çözüm bulamamış. Biz bulup artık bildireceğiz. Bu iş için sanırım döşemenin sökülmesi lazım (CMAX ön koltuk sesleri için). Eğer Galeri bölümünde yüklemiş olduğum CMAX resimlerine dikkat ederseniz orda CMAX'in döşemesiz resimleri mevcut. Döşemenin sökülüp bazı yerlerin yağlanması gerektiği varsayımım biraz kuvvetli bir ihtimal olduğunu göreceksiniz. Ama arka koltuklar için bu işlem biraz zor gibi. Yağlanma ile ilgili değil açıkcsı raylı sistemden kaynaklanan boşluklar var.

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Ah ülen ah, bir ay farkla kaçırmışız :) . Benimkisi nisan 2005 üretimi. Mertol ve Aykut yırttı :alkis: . Neyse bu sorun için en azından bir TSB olduğunu biliyoruz artıkın, servise de bu noktayı ref. gösterebiliriz. B)

Öyle deme Turgay, bizimkilerde de çıkar birşeyler Otosan mantalitesinden nasiplenmişizdir en azından... B)

Ben de bu aralar rüzgar sesine takmış durumdayım. Doğru dürüst vakit bulabilirsem inceleyeceğim bakalım. Ön cam mı,yan cam mı, kapı fitilleri mi tam teşhis koyamadım açıkçası.

Yorum bağlantısı
Tolga Erdal

Turgay bence o kadar da şanssız değilsin zira 28/02/2005'e kadar üretilenlerde o bahsedilen sorun. Aşağıda konu ile ilgili TSB'nin scan edilmiş hali ile var sanırım FFOC'den almıştım servistekilere gösteririm diye

Gönderilen Resim

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Biraz geç oldu ama bahsettigim cam fitili resimdeki göstermeye çalistigim bölge

Gönderilen Resim

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Ben benim arabada denedim. Gürültüde azalma olmadı. Gerçi benm fusionda gürültü cam fitili kaynaklı değil. Kapının içinden ses geliyor gibi...

Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan
(düzenlendi)

Yok benim dediğim ses içden gelen ses değil. 15 gün oldu neredeyse halen ses yok gibi. Geçen artacak şekilde oldu yine temizledim ses yok şaunda. Haftaya bakıma girecek aracım. Ozaman tekrar görüşüp Otosan'a bildireceğiz durumu. Çünkü şikayetçi olduğum ses yok gibi az. Fusion için tabi dediğiniz gibi bu işlem bir çözüm olmayabilir. Mutlaka Kapı Fitili değişmesi gerekiyor olabilir. Peki camları tam açarak deneyebildiniz mi ?

tarihinde Mehmet Mercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Evet denedim 4 kapı için de. Gerçi arka kapılar malum. Tam olarak camları aşağı inmiyor.

Yorum bağlantısı
  • 6 ay sonra...
Serhat Süngü
(düzenlendi)

MErhaba,

Benim aracımın sol arka kapısından müzik açıkken garip bir ses geliyor..her müzikte yapmıyor ama bazılarından özellikle bas'lı olanlarda çok rahatsız ediyor.Hatta kapının dışından bu sesi duyabiliyorz.

Ama gel gelelimki servis bunlar böyle diyor.

Benim anlamadığım bunlar böyleyse niye sağ tarafataki kapı bunu yapmıyor anlamadım .sordugumda cevap veremiyorlar..

Servis kapıyı söktü ses hala geliodu .içerdeki vidalarını sıktı ama işe yaramadı..en sonunda tanıdık vasıtasıyla zorla hoparlörü değiştirme sözü aldım..yeni hoparlör gelince arıcaklar gidip değiştircem inşlah sorun o zaman çözülür..

Ama ondan önce benim yapabilcegim bir sey var mı ?sizlere sormak istedim..

birde şunu eklemek istiyorum. bu ses daha önceden yoktu ve sesten belirlli bir zaman sonra o kapnın camı kapanırken ve inerken zorlanmaya başladı.

tarihinde Serhat S tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Burak Balıkçı

Cam kaldırma mekanizmasının bir parçası kopmuş veya yerinden çıkmak üzere olabilir mi acaba...

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Ama gel gelelimki servis bunlar böyle diyor.

Gene şanslıymışsınız, fader'dan sesi önlere vermeyi de önerebilirlerdi :kafa:

Kapı döşemesi sökülük iken sesin nereden geldiği anlaşılmıyormu?

Yorum bağlantısı
Can Karacaer

Ama gel gelelimki servis bunlar böyle diyor.

En doğru cevabı vermişler...
Yorum bağlantısı
Serhat Süngü
(düzenlendi)

Gene şanslıymışsınız, fader'dan sesi önlere vermeyi de önerebilirlerdi :rolleyes:

Kapı döşemesi sökülük iken sesin nereden geldiği anlaşılmıyormu?

ya anlayamadılar hrlde.. kolonun üstüne bastırdı bastırınca hoparlöre diyaframı titremedi o zaman ses kesildi.. ama zaten sesin hoparlörle bir baglantısı var..hoparlörün verdigi hava akımı yüzünden böyle bişi oluo yada hoparlör bozuk.. anlamadım gitti :kafa:

tarihinde Serhat S tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bozuk bir hoparlör buna sebep olabilir, ama FII'lerde de F1'lerdeki gibi sağlam hoparlörler varsaa, Hatayı başka yerlerde de aramak lazım derim..

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

Erdemlerin F2'nin müzik sistemiyle bugün güzel denemeler yaptık,standart donanım için gayet sağlam bi sistem kurmuşlar bu sefer. Özellikle baslardaki titreşim ciddi ilgimi çekti.(tabi daha iyisini yapmak hiç zor değil :kafa: ama standart olmazkine)

Yorum bağlantısı
Serhat Süngü

ses sistemi gerçekten güzell..yalnız ön kapılardaki hoparlörler arkadakilerden daha güçlü sanırım..bas açık olduğunda arkadakiler biraz boğuluo.. bunun yüzünden sanırım arka kapılarda bir zırıltı oluo..ama benim sol arka kapı bi başka zırıldıo..servistende hala aramadılar bakalım önümüzdeki hafta gelicek mi hoparlör..inşlh sorun çözülür ama hiç ümitli deilim:(

Yorum bağlantısı
İbrahim Sarp Doğan

hoparlör değişince düzelecek gibi sanki.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Aykut Gürkan

Devir 800-900 iken ve bir de örneğin 2. viteste yokuş aşağı gaza basmadan giderken ince bir zırıltı sesi peydahlandı. Aslında 15K bakımdan sonra başladı desem yeridir. Önceleri önemsemedim ama şimdi takıntı haline geldi. Sanki egzos manifoltundan geliyor gibi. Tabii sesi tarif etmek zor ama belki fikir yürütebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Guest Mehmet Koca

eksoz baglantı braketinden geliyordur. bi servise göster istersen

egsoz bağlantısından olsa gaza bastığın zaman ses ince bir zırıltı yerine daha fazla bir şekilde gelmez mi ?

gaza bastığınız zaman ince zırıltı sesi kesiliyor mu ?yada daha yüksek devirlerde gaza basmadığınız zaman ses yok mu ?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...