İçeriğe Yönlendir

Ehliyetler Değişiyor.


Emre Gülşen

Recommended Posts

Emre Gülşen

Dikkat! Ehliyetler değişiyor...

AB'ne uyum çalışmaları çerçevesinde İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ilgili bakanlıkların da görüşüne sunulan taslak ile 2009 yılı sonuna kadar tüm sürücü belgeleri değiştirilecek.

2009 sonuna kadar tüm ehliyetlerde T.C. kimlik numarası olması gerekiyor. 1 Nisan tarihinde başlayan uygulama ile trafik kazasına karışanlar artık Trafik Kaza Tespit Tutanağı'nı kendileri tutuyor. Bu iş için de üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan yeni ehliyet gerekiyor.

Yeni uygulama ile sürücü belgelerinin sınıflarının AB ülkelerine uygun olarak yeniden sınıflandırılması öngörülüyor. Bundan böyle halen yürürlükte olan belgelerdeki ehliyet sınıfı arka yüzde AB ülkelerindekine uygun şekilde yer alacak. Ehliyet sahibinin kullanmaya yetkili olduğu araçların sembolleri de belgelerde bulunacak. Eski ehliyetlerin değiştirilmesi için bir yıllık süre tanınması öngörülürken, yeni sürücü belgelerinde T.C. kimlik numarası da yer alacak.

Belli bir geçiş süresi tanındığı ve şu anda uygulama hakkında pek çok kişinin bilgisi olmadığı için kuyruklara takılmadan ehliyetinizi değiştirebilirsiniz.

Ehliyet değişikliği için gereken evraklar;

6 tane vesikalık fotoğraf,

Herhangi bir hastaneden sağlık raporu (Tam teşekküllü devlet hastanesinden almaya gerek yoktur. Özel hastaneler de bu belgeyi göz ve el titremesini kontrol ettikten sonra vermektedir. Hastaneyi gitmeden önce yanınıza 4 resim almayı unutmayın.),

Nüfus kağıdının önlü arkalı fotokopisi (2 nüsha),

Ehliyetin fotokopisi ve aslı.

Önce hastane raporunu alıp, diğer belgelerle beraber İlçe Emniyet Müdürlüğüne şahsen gitmeniz ve ilk gün yeni ehliyetinizin boş haline imza atmanız gerekiyor. Emniyet Müdürlüğü bir hafta sonra eski ehliyetinizi alıp yenisini veriyor.

Ehliyet uygulamasının dışında yeni düzenlemeyle bundan böyle trafik zabıtası yalnızca suç veya ceza tutanağı düzenleyebilecek. Tutanağın bir sureti ilgili cezayı alan kişiye, diğer sureti ise cezanın tahsil edilebilmesi için ''yetkili tahsil merkezleri''ne gönderilecek. Para cezasının takibi ve tahsilini Maliye Bakanlığı yapacak.

Artık yaşamımızda her şey AB normlarına uygun hale getiriliyor. Araç muayenesi, maddi hasarlı kazalarda trafik polisi beklemeden tutanağın kazaya karışan sürücüler tarafından tutulması, ehliyetlerin yenilenmesi v.s.gibi... Siz siz olun mutlaka emniyet kemerinizi takın, aracınızın bakımını ve rutin muayenelerini zamanında yaptırın. Trafik poliçeniz olmadan trafiğe çıkmayın. Kaskonuzu yaptırın, olası bir hasarda maddi külfet altına girmeyin...

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar
(düzenlendi)

gerçekten iyi olur 20 yıllık ehliyetim parçalanmıştı resimde bayağı değişti haliyle . polisler tanıyamıyodu. yalnız bu işlemler kaç ytl ye patlıyacak. devleti ne kadar zengin edicez. rapordu, kağıttı imzaydı . merak ettim.bide hayat standartlarını da ab ye uydurmaları gerektiğini birilerinin söylemesi lazım sanırım.

tarihinde Hasan Basri Bayraktar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Son 10 yıldır ekliyetim kırık...

10 yıldır değişecek diyorlar.. Bekliyorum.. :)

Ama yeni ruhsat gibi falan yapacaklarsa hiç değiştirmesinler..

Yorum bağlantısı
Melih Uyar

valla ya o ne biçim ruhsat öyle ne kadar adi bir kağıdı var ya bizim ruhsatlar ab nin kine 10 basar ya gerçekten saçmalıyorlar

Yorum bağlantısı
Malik Altındiş

ehliyet kayboldu diyerek başvursak hastane raporundan falan yırtabilir miyiz acaba :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Akarslan

Emniyet Genel Müdürlüğü, T.C. kimlik numarası bulunmayan sürücü belgelerinin değiştirilmesi gerektiği iddialarıyla ilgili olarak, sürücü belgelerinin değiştirilme zorunluluğunun bulunmadığını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nden dün yapılan açıklamada, son günlerde bazı internet sitelerinde, 2009 sonuna kadar sürücü belgeleri üzerinde T.C. kimlik numarası olmasının zorunlu olduğu, bu nedenle tüm sürücü belgelerinin zorunlu olarak değiştirileceği yönünde haberler görüldüğü belirtildi.

‘Zorunlu değil’

Zayi ve yıpranma gibi nedenlerle ehliyetini değiştirenlere üzerinde kimlik numarası olan yeni sürücü belgesi verildiği belirtilen açıklamada, “İddia edildiği gibi kimlik numarası bulunmayan sürücü belgelerinin belli süre içinde değiştirilme zorunluluğu bulunmamakta olup gerek trafik denetimlerinde, gerekse diğer trafik işlemlerinde (trafik kazaları gibi) vatandaşlarımız mevcut sürücü belgelerini değiştirmeksizin kullanabileceklerdir” denildi

Yorum bağlantısı
Beyhan Yılmaz

40 sağlık raporu 12 resim 10 ytl 30 ytl ehliyet yenilenmesi için o boş ehliyete imza attığınız kağıt 80 lira en az tutar..

Yorum bağlantısı
Sertaç Selim Sarıca

yaklaşık 1 ay önce hanımın ehliyetini değiştirdik, yenilik olarak sadece tc kimlik no eklendi başka bir değişiklik yok. Bu işlemler için sadece 2 fotograf ve 35 ytl istendi başka bir belge istenmedi. ehliyette gorsel olarak bir değişiklik yok, tc kimlik no ad yazan kısmın yanına yazılmış o kadar.

Yorum bağlantısı
Can Karacaer
Ben sadece nüfus cüzdanlarınında ehliyet boyutuna getirilmesini istiyorum başka birşey değil ...

Ben zaten ehliyet aldığımdan beri nüfus kağıdımı hiç taşımadım. Koyacak yer yok...

Yorum bağlantısı
Çağdaş Yalman

Çift kimliksiz dışarı çıkmam... Ehliyet + Nufus cuzdanı

Yorum bağlantısı
Guest Bilal Sar?iz
Çift kimliksiz dışarı çıkmam... Ehliyet + Nufus cuzdanı

saat 23 suları denizli,

jandarma: gençler kimlikleri görelim

biz: abi öğrenci kimliği olur mu?

j: olmaz

b: ehliyet olur mu?

j: olmaz

b: e verelim o zaman nüfus cüzdanını

j: dalga mı geçiyonuz lan?

arkadaş: askeri kimlik de var istersen

j: iyi akşamlar

Yorum bağlantısı
Çağdaş Yalman

ehliyeti nasıl kabul etmezler yahu . Turkiye Cumhuriyeti' nin saydığı benim bildiğim 4 kimlikten biri

Nüfus Cuzdanı

Ehliyet

Pasaport

Evlilik Cüzdanı

Bunlar kimlik yerine ibraz edilebilecek geçerli evraklar dır diye biliyorum..

Yorum bağlantısı
Fikret Karaca

ehliyetlerin değişmesi yönünde yaklaşık bir hafta önce Emniyet Genel Müdürlüğünden açıklama geldi. Ehliyetlerin değişmesi gibi bir durumun olmadığını söylüyorlar. telaş etmeyin.

Yorum bağlantısı
İlk Özdilek
Kimliği hiç yanımda taşımam ama kredi kartı gibi olsa düşünülebilir ...

+1

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
İbrahim Orhan

bazı kurumlar kimlik fotokopisi isterken ehliyeti kabul etmiyor nüfüs cüzdanı olacak nedenini anlamış değilim o nedenle çarşaf gibi nüfüs cüzdanı gezdireceğinize yanınıza bir adet fotokopisini alın yeter

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Yurdaer Elay

Geçenlerde pasaport için ilçe emniyet müdürlüğüne gitmiştim. Hazır gitmişken ehliyetimi de değiştireyim dedim ve ilgili polis memuruna danıştım. Gün alacaksınız dedi ve geçen çarşamba gününe ismimi yazdı. İlgili evrakları toparlayıp sabahtan gittim. Oldukça uzun bir bekleyişten sonra sıra bana geldi. Ben ehliyetimi ilk Ankara Kızılcahamam'dan almıştım. Benim durumumun farklı olduğunu, Kızılcahamam'la yazışacaklarını ve pazartesi bi uğrayıp sormamı söyledi... buraya kadar gayet normal. Peki dedim şimdi siz benim eski ehliyetimi alacaksınız ve yaklaşık 5-6 gün ben ehliyetsiz kalacağım. Geçici bir belge veya tastikli ehliyet fotokopisi gibi bir şey veremez misiniz diye sordum. I ıh, vermiyorlarmış. Araba sürmeyin dedi yenisini alana kadar :rolleyes:

İşim gereği arabayı sık kullanıyorum ve cebimde sadece eski ehliyetin fotokopisi var. Bi çevirme durumunda durum nasıl izah edilir bilemiyorum.

Var mı bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sürücü belgesi yanında olmadan araç kullanmak suç...

Yakalayanın insafına kalmış durumdasın...

Yorum bağlantısı
Ersin Karaca
(düzenlendi)

5-6 gün içinde çevirmemeleri için dua etmekten başka çareniz yok :rolleyes:

tarihinde Ersin Karaca tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Sürücü belgesi yanında olmadan araç kullanmak suç...

Yakalayanın insafına kalmış durumdasın...

5-6 gün içinde çevirmemeleri için dua etmekten başka çareniz yok :rolleyes:

Artık bütün şirinliğimle "şeyyy, şimdi, şöyle izah edeyim memur bey..." diye başlarım söze :D

Yorum bağlantısı
Can Karacaer

Abi durduk yere ehliyet değiştirerek sen kaşınmışsın :rolleyes:

Mecbur kalmadıkça devlet sana sen devlete uzak ol...

Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Abi durduk yere ehliyet değiştirerek sen kaşınmışsın ;)

Mecbur kalmadıkça devlet sana sen devlete uzak ol...

Doğru diyorsun da Can, eski ehliyeti 18 yıl önce aldım ve epey yıpranmıştı.. Artı eski fotoğraftaki sırma saçlı, yağız delikanlıyla uzaktan yakından ilgim bile yok şu an :) Bir iki defa "değiştirseniz iyi olur :D " uyarısı almıştım :rolleyes:

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Uğur Aksoy

benim ehliyette defter gibi olanlardandı 86'da yeniledim , kartvizit halinde olandan aldım

o zamanlar saçlar tarak girmemecesine gür ve inek yalamış gibiydi :kutlama:

gören polisler abi sen bu ehliyeti değiştirsen diyoruz,oğlunun ehliyetini almış kullanıyorsun muamelesi yaparız haberin ola diyorlar :D

devletteki bürokrasi ayaklarımı o yöne götürmeye zorluyor,ne zaman el koyacaklar o zaman mecburen gidecez artık

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...