İçeriğe Yönlendir

Dizel Araçların Kullanımı / Devir

Murat Cerit

Recommended Posts

Ruhan Sorgun

ah hocam ah zamanında ekonomi yapacam diye gaza basmayı unutmasa idin bizim gibi yan maddelere gerek duymadan ekonomi yapabilirdin :):D

yok ben böyle iyiyim, 25000 km boyunca tapa gaz kullansaydım en az 500-600 liralık fazla yakardım, atıyorum senede bir 30 liralık ilaç bakıyorum keyfime :D hem arada kesiciye sokarak atıyorum birikenleri, yada rampa gördüm mü dayıyorum 3-4 bin devirlere söküyorum ciğerlerini :biggrin:

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

yok ben böyle iyiyim, 25000 km boyunca tapa gaz kullansaydım en az 500-600 liralık fazla yakardım, atıyorum senede bir 30 liralık ilaç bakıyorum keyfime :D hem arada kesiciye sokarak atıyorum birikenleri, yada rampa gördüm mü dayıyorum 3-4 bin devirlere söküyorum ciğerlerini :biggrin:

Manifold + dpf + kat temizliği bedeli :D

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

keyif katsayısı ile çarpılacak :mangal: Tem güney çıkışı ne yapacağız?

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

keyif katsayısı ile çarpılacak :mangal:Tem güney çıkışı ne yapacağız?

o zamanlar F1 pistinin tadını almamış bir apaçi idik :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

1- bir araç 25000 km den beri(bir önce ki tdci aracım da 65000 km) bu stil kullanılıp hala gaza basıldığında asfaltı yırtarak sağa sola kafa sallıyorsa,

2- samsun-kavak çakallı rampasını en baştan en sona kadar hiç zorlanmadan 160 ile çıkıyorsa,

3- güncel ş.içinde 29 km ort. hızla 4,8 litre yakıyorsa

4- rampalı uzun yolda rampalar 100-160 arası çıkılmasına rağmen gidiş-dönüş 4,5 litre yakıyorsa

bu aracın her yeri ayna gibidir :yes:

Yorum bağlantısı

1- bir araç 25000 km den beri(bir önce ki tdci aracım da 65000 km) bu stil kullanılıp hala gaza basıldığında asfaltı yırtarak sağa sola kafa sallıyorsa,

2- samsun-kavak çakallı rampasını en baştan en sona kadar hiç zorlanmadan 160 ile çıkıyorsa,

4- rampalı uzun yolda rampalar 100-160 arası çıkılmasına rağmen gidiş-dönüş 4,5 litre yakıyorsa

Arka tamponda eksozun üzerine gelen kısım batıktır :crazy:

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Hocam her yeri ayna gibi olan araca tunap fayda etmezdi ;)

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun
(düzenlendi)

Hocam her yeri ayna gibi olan araca tunap fayda etmezdi ;)

iyi de ben tunap ı araç fazla yaktığı için koymadım ki, biliyorsun, zaten az yakıyorum, ş.içi 30 km ort. hızla yazın 5,1 kışın 5,3-5,4 yakıyordum zaten...sırf merakımdan attım bunu depoya, bu da tüy dikti... :D ne kadar devirli kullanırsak kullanalım az bir miktarda olsa kurum olur. bana göre bu tunap aracı ilk üretildiği haline geri döndürdü :crazy:

tarihinde Ruhan Sorgun tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Düz yolda, 2.000'i biraz geçince vites değiştiriyorum. Fazla üzmeden, sakin sakin kullanıyorum. Diğer türlü yakıt dayanmıyor.

Ayrıca, rölantide bekleyen araç kurum mu bağlar sizin bu mantığa göre?

tavsiyem odur ki, trafik durumuna bağlı olarak olabilir ama, sürekli olmaz ise daha iyi olur. bazen mecbur kalırız 2000 i az geçince değiştiririz. ama bu sürekli olmasa daha iyi olur...biraz performanslı kullanınca araç daha atak hale geliyor, kurumları atınca daha az gaza basarak daha az yakıyorsunuz.

trafik izin vermediğinde 2250 de, normalde 2500 de, yol uygun olduğunda 2750 de, gün içinde bir kaç kere 3000 de, uzun yola çıkıldığında bir süre 3500-4000 de değiştirmekte fayda var(sıcak motor-düz yol)

rölanti, her motor tasarımcısının kabusudur alsında. En verimsiz devir

sabah 30-45 saniye bekledikten sonra evin otoparkında geri geri geldiğim devir :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Burak Koca

tavsiyem odur ki, trafik durumuna bağlı olarak olabilir ama, sürekli olmaz ise daha iyi olur. bazen mecbur kalırız 2000 i az geçince değiştiririz. ama bu sürekli olmasa daha iyi olur...biraz performanslı kullanınca araç daha atak hale geliyor, kurumları atınca daha az gaza basarak daha az yakıyorsunuz.

trafik izin vermediğinde 2250 de, normalde 2500 de, yol uygun olduğunda 2750 de, gün içinde bir kaç kere 3000 de, uzun yola çıkıldığında bir süre 3500-4000 de değiştirmekte fayda var(sıcak motor-düz yol)

sabah 30-45 saniye bekledikten sonra evin otoparkında geri geri geldiğim devir :biggrin:

Bende Ruhan hocam şehir içinde 2750 devirde vites değiştiriyorum. Eskiden 3000 devirde değiştiyordum, baktım yakıt biraz arttı, hemen 2750 devire döndüm. Şuanda optimum tüketimi (Performans / Yakıt olarak) bu devirde yakaladım :) Bir sonraki viteste en az 1750-1800 devirde kalmaya özen gösteriyorum :) Mümkün olsa 2000 devir üzerinde kalıcam fakat, yakıt tüketimi farkedilebilir derecede artıyor :)

Zaman zaman 4500 devir çeviriyorum, fakat zaman zaman :) Kalkışta şanzımana yük binmesin diye erken atıyorum vitesi, fakat 2. ve 3. viteste 4500 devir çevirsemde zevk almıyorum bu sefer kalkışta, diğer araçların yanına geç yaklaşıyorum :biggrin: İllaki 1. viteste devir çevirmek lazım, fakat bu da zarar ne yazıkki :)

Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun
(düzenlendi)

Bende Ruhan hocam şehir içinde 2750 devirde vites değiştiriyorum. Eskiden 3000 devirde değiştiyordum, baktım yakıt biraz arttı, hemen 2750 devire döndüm. Şuanda optimum tüketimi (Performans / Yakıt olarak) bu devirde yakaladım :) Bir sonraki viteste en az 1750-1800 devirde kalmaya özen gösteriyorum :) Mümkün olsa 2000 devir üzerinde kalıcam fakat, yakıt tüketimi farkedilebilir derecede artıyor :)

Zaman zaman 4500 devir çeviriyorum, fakat zaman zaman :) Kalkışta şanzımana yük binmesin diye erken atıyorum vitesi, fakat 2. ve 3. viteste 4500 devir çevirsemde zevk almıyorum bu sefer kalkışta, diğer araçların yanına geç yaklaşıyorum :biggrin: İllaki 1. viteste devir çevirmek lazım, fakat bu da zarar ne yazıkki :)

yazdıklarının hepsine bire bir katılıyorum burak, sürekli bana ait boş bir yolda kullansa idim, 2750 den başka devirde vites değiştirmezdim. zorunlu olarak bazen 2000-2250-2500 devirde vites attığımız için arada da 4500 de çeviriyoruz ki tolere etsin...

tarihinde Ruhan Sorgun tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

her ne kadar forumda çok düşük devir kullanıyormuşum gibi bir etiketim olsa da,(hiç de öyle değil) birisi tehlikeli olarak önüme kırıp tamponumun tozunu aldığında ya da araçta yalnız olup, güneşli bir havada, önümde kimse yoksa, öğlende dersten çıkmış eve sürüyorsam, cd çalarda da gentleman dönüyorsa, nasıl araç kullandığımı görseniz inanmazsınız, 5100 devir ve direk kesici :biggrin: çok hoş oluyor, bir sonraki ışıkları yakalayıp direk geçiyorum, 600-700 metrelik iki ışıklı kavşak arası 140 km yi buluyorum :fiuw:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Burak Koca

yazdıklarının hepsine bire bir katılıyorum burak, sürekli bana ait boş bir yolda kullansa idim, 2750 den başka devirde vites değiştirmezdim. zorunlu olarak bazen 2000-2250-2500 devirde vites attığımız için arada da 4500 de çeviriyoruz ki tolere etsin...

Evet Ruhan hocam, bir şekilde tolere etmek lazım söylediğiniz gibi :) Yoksa az yakalım derken motora da zarar vermeyelim :)

Ben Kesiciye girmemeye önem gösteriyorum hocam, malum Chip Tuningde olunca fazla yüklenmeyelim diye :biggrin: Siz daha atak kullanıyormuşsunuz bana göre :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Evet Ruhan hocam, bir şekilde tolere etmek lazım söylediğiniz gibi :) Yoksa az yakalım derken motora da zarar vermeyelim :)

Ben Kesiciye girmemeye önem gösteriyorum hocam, malum Chip Tuningde olunca fazla yüklenmeyelim diye :biggrin: Siz daha atak kullanıyormuşsunuz bana göre :biggrin:

evet, tasarruf edelim derken motorun sağlığını da düşünmek gerek, zaten bunun için fordun 15 binde değiştirin dediği yağı ve filtreleri 7500 de değiştiriyorum.

benim kesiciye girdiğim gün sayısı aracı aldığımdan beri 5 i 6 yı geçmez, o 5 günde de 10 ar defa girmişimdir. genelde hep konvoy trafiğinde kullanıp çoğunlukla konvoyun sonunda olup devri kısıtlı ayarlayabiliyorum, punduna getirdim mi de telafi ediyorum...

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

iyi de ben tunap ı araç fazla yaktığı için koymadım ki, biliyorsun, zaten az yakıyorum, ş.içi 30 km ort. hızla yazın 5,1 kışın 5,3-5,4 yakıyordum zaten...sırf merakımdan attım bunu depoya, bu da tüy dikti... :D ne kadar devirli kullanırsak kullanalım az bir miktarda olsa kurum olur. bana göre bu tunap aracı ilk üretildiği haline geri döndürdü :crazy:

Benim söylediklerimi yazmışsınız hocam yani etken maddelerin veya cc nin yapacağı şey aracı ilk günkü haline yaklaştırmak buda demek ki değişim hissediliyorsa aracın durumu iyi değil ;) ben focusta 2 defa tunap 2 defa da cc uyguladım hiç fark görmedim ama babamın mondeo da cc yi uyguladığım anda değişimi hissettim zaten hissetmemek mümkün değil 10.5 olan konpresyon basıncı 15bara çıkmıştı ;)

5. Vites dışında diğer tüm viteslerde 4000 deviri üzeri çevirmek hem gereksiz hemde zaman kaybı, heleki yazılım lı araçta tamamen gereksiz bence yapma ;) bu arada yazılımı kim yaptı aracına

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Benim söylediklerimi yazmışsınız hocam yani etken maddelerin veya cc nin yapacağı şey aracı ilk günkü haline yaklaştırmak buda demek ki değişim hissediliyorsa aracın durumu iyi değil ;) ben focusta 2 defa tunap 2 defa da cc uyguladım hiç fark görmedim ama babamın mondeo da cc yi uyguladığım anda değişimi hissettim zaten hissetmemek mümkün değil 10.5 olan konpresyon basıncı 15bara çıkmıştı ;)

zaten araçtan araca fark eder, demek istediğim würth o kadar etkili değildi, temizledi ama tam değil, devirli kullanmak tabi ki aracı temiz tutar, ama emin ol bir tunap kadar değil, bu sıvı inanamayacağın bir şekilde atak yaptı aracı, gaza basmaya korkuyorum, ne kadar devirli kullanırsan kullan bir miktar kurum olması normaldir...ama bu sıvı resmen aracı ilk güne döndürdü. ben daha önceki tüm araçlarıma cc yaptırdım, ama bu sonucu göremedim, devirli kullanmanın nimetleri konusunda ise senin görüşlerine itibar ederim. :flowers:

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Burak Koca

5. Vites dışında diğer tüm viteslerde 4000 deviri üzeri çevirmek hem gereksiz hemde zaman kaybı, heleki yazılım lı araçta tamamen gereksiz bence yapma ;) bu arada yazılımı kim yaptı aracına

Süha Hocam 29.000 km'de cc uygulandı araca, fakat bir fark göremedim motorda. Yine aynı şekilde gidiyor araç :biggrin:

Mehmet Gazihan uyguladı hocam :) 4500 devirde vites değiştirince, bir üst viteste daha performanslı devir aralığına düştüğünü düşünüyorum Motor'un. Tabi bu sadece hissiyatta olabilir, gerçekte durum farklı olabilir :) Fakat siz 4000 devirde değiştirmeyi tavsiye ediyorsunuz yani :)

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

zaten araçtan araca fark eder, demek istediğim würth o kadar etkili değildi, temizledi ama tam değil, devirli kullanmak tabi ki aracı temiz tutar, ama emin ol bir tunap kadar değil, bu sıvı inanamayacağın bir şekilde atak yaptı aracı, gaza basmaya korkuyorum, ne kadar devirli kullanırsan kullan bir miktar kurum olması normaldir...ama bu sıvı resmen aracı ilk güne döndürdü. ben daha önceki tüm araçlarıma cc yaptırdım, ama bu sonucu göremedim, devirli kullanmanın nimetleri konusunda ise senin görüşlerine itibar ederim. :flowers:

Bizim itibarımız sonsuz hocam sizden bilgi almak mutluluk. Bu arada nacîzane egr iptali iyidir sizin için derim ;)

Süha Hocam 29.000 km'de cc uygulandı araca, fakat bir fark göremedim motorda. Yine aynı şekilde gidiyor araç :biggrin:

Mehmet Gazihan uyguladı hocam :) 4500 devirde vites değiştirince, bir üst viteste daha performanslı devir aralığına düştüğünü düşünüyorum Motor'un. Tabi bu sadece hissiyatta olabilir, gerçekte durum farklı olabilir :) Fakat siz 4000 devirde değiştirmeyi tavsiye ediyorsunuz yani :)

Yapılan yazılımda yol bilgisayarı yanıltma olabilir, ayrıca yakıt gücüne gereğinden fazla yüklenmiş olunabilinir bilginiz olsun. Makina tdci 4000 devir üzeri strok yüzünden verimsiz kullanmak gereksiz ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun

Bu arada nacîzane egr iptali iyidir sizin için derim ;)

biz de galip takımın kadrosu bozulmaz :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

biz de galip takımın kadrosu bozulmaz :D

Süper süper süper :D bizde ise 1-2-3 gol yetmez 4-5-6 olsun :)))

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Güvenç Terzierol

3500den yukarı çıkıldığı anda zaten bariz bir çekiş düşüklüğü hissediliyor. Ben sportif sürüşlerinde 3500-3750 devirden sonra genelde atiyorum. Araç bir üst viteste 2500 devir bandının üstüne oturuyor zaten oyle olunca ki sanirim 2500ddda devir/beygir egrileri birbirine yakın olduğundan aracının en atik en hareketli devri 2500den itibaren çıkıyor. Bende her vitesimi 2500 üstüne konumlandirmaya çalışıyorum. Sakin kullanımda da yol durumuna göre degissede 2000devrin altında veya 2000-2200 gibi tutuyorum genelde.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

2000-2250 devir, az gürültü, düşük tüketim, yeterli hızlanma, daha ne olsun? Ben onu tercih ediyorum.

Yorum bağlantısı
Yücel Metin

dizel aracın benzinli araçtan ayıran farkı zaten düşük devir yüksek tork dur. yüksek devirde kullanmak yüksek yakıt tüketimi demektir. aracımı ortalama 2000 2500 devir arası tutuyorum. 5.5 ş.içi 4.5 ş.dışı.

c c yaptırdığımda egr valfini söktürmüştüm serviste hiç bir tortu birikinti çıkmadı yani bu şekilde kullanıma devam.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yücel Metin
Süha Hocam 29.000 km'de cc uygulandı araca, fakat bir fark göremedim motorda. Yine aynı şekilde gidiyor araç :biggrin: Mehmet Gazihan uyguladı hocam :) 4500 devirde vites değiştirince, bir üst viteste daha performanslı devir aralığına düştüğünü düşünüyorum Motor'un. Tabi bu sadece hissiyatta olabilir, gerçekte durum farklı olabilir :) Fakat siz 4000 devirde değiştirmeyi tavsiye ediyorsunuz yani :)

4000 devir yakıt tüketimini artırır başkada bişey vermez zaten fabrikanın verdiği motor performans değerlerinde 3700 4000 devir den sonra performansta düşüş görülür. aracının km si zaten düşük bu km de c c aracının performansının aynen korunmasını ve motorunun iç aksamlarının temiz kalmasını sağlar. nasıl artış saglar anlayamadım. zaten düşmez ki 30 bin deki bir dizel bir aracın performansı

her araç beygir kaybeder yıllar geçtikçe yıl veya iki yıl başına 1 beygir kaybedersin.ne yaparsan yap.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...