İçeriğe Yönlendir

Dizel Araçların Kullanımı / Devir

Murat Cerit

Recommended Posts

Erol Özhan
Merhaba arkadaşlar , Belki bilginiz vardır ama bu bilgileri sizinle paylaşmak istedim, forumda bulamadım.Yalnışım varsa yada daha kolayı varsa düzeltirseniz sevinirim. 1-)Anahtar üzerindeki kumandadan kapı açma tuşuna uzun bastığınızda camlar otomatik olarak açılıyor,kapatma tuşuna bastığınızda kapatıyor.Diyelimki arabanızın camları açık indiniz arabdan kumandadan kapatırken uzun basın camlarınızda kapansın. 2-)Kontağı 2 kere çevirince(arabayı çalıştırmadan) sinyal üzerindeki set/reset tuşuna uzun süre basılı tuttuğumuzda araç test moduna geçiyor ve tekrar set/reset tuşuna bastığınızda arabanın genel bir test göstergesi çıkıyor. burda kadranların testini yapabiliyorsunuz hatta dijital hız göstergesi çıkıyor.arabayı çalıştırp test edebiliyorsunuz. 3-)Cam sıkıştırma kontrolünü aktif yapmak için cam yukarı kalkarken camı 2-3 kere aşağı itmeye çalışınca cam sıkıştırma kontrolü aktif oluyor. bunun başka yöntemi vardır hrlde :D 4-)Kumandadan açma ve kapama tuşuna aynı anda 4sn bastığımızda kapıların kumandadan açılış şekli değişiyor.Tek dokonusta ister 4 kapı birden ister önce sadece sürücü koltuğu birdaha bastıınzda hepsi birden açılıyor. Benim bulamadığım bir sey var, oda yol bilgisayarın menüsünden direksiyonla ilgili olan konu.. bu menüden sport,standart ve konfor seçenekleri seçiliyormus ve direksiyon hafiflik ayarları yapılabiliyormus. bunu bilen varsa yardımcı olabilir mi?Ben yapamadım.Servis bilgisayara gitmesi gerekiyor falan dedi ama anlamadım.. not:bu bahsettiklerim trend modellerde olmayabilir. Başka bu tarz bilgileri olanlarda paylaşırsa sevinirim iyi günler

slm araç haraket halindeyken direksiyon menüsüne girmiyor rolantide çalışınca menüden gire biliyorsun benim bildiğim

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Burak Güngör

Alıntıdır...

turbo diesel araçların hangı devırde kullanılması gerektıgının pek fazla bilinmemesınden dolayı acma ihtiyacı duydum.yazımda tecrübelerim ve forumumuzun değerli üyeleri vezir ve obk'dan daha önce öğrendığım ve disiplınlı bır şekılde uyguladığım hususlara da değinerek derli toplu bir yazı olmasına gayret ettım.

Turbo dızel araçların yanlış kullanımı bu araçların ekonomık bır ürün olmaktan çıkıp aksıne durmadan masraf açan ürünler halıne gelmesıne neden olabılıyor.işte bunun önüne geçmek ve dizel aracı ekonomık kullanmak için doğru sürüş yontemlerının bılınmesı gerek.

ARACI ÇALIŞTIRMA SAFHASI

Öncelıkler aracı çalıştırmadan önce stop yazısının ve dığer uyarı ışıklarının(özellıkle ön ısıtma lambasının) sönmesını bekleyın çünkü soğuk havalarda mazot jelımsı bır hale gelır ve patlaması güçleşir.bunun için mazota ön ısıtma işlemı uygulanır ve mazot normal sıcaklıklara getırılır.bu işlem sadece bırkac sanıye ıcınde gerçekleşir.daha sonra araç çalıştırılır.

ARACI ÇALIŞTIRDIKTAN SONRAKI 5 DAKIKA

Araç çalıştırıldıktan sonra eğer hava soğuksa bir 30-40 sanıye kadar rolantıde aracı bekletmek yararlı olur ancak bunun bır kesınlıgı yoktur.dıkkat edılecek en buyuk husus yola cıktıktan sonra 5 dakıka kadar 2500 devırı geçmeden sakın bır bıçımde aracı kullanmaktır.Çünkü araç yenı çalıştıgında turbo mılı henuz tam olarak yaglanmamıstır ve eğer hava soguksa motor yagı tam olarak gorevını yapamaz(jelımsı formlara yaklaşabılır hava sıcaklıgına gore)bu sebeple ilk 5 dakıka yuksek devırlere cıkmaktan kacınmak turbo omru ve motor omru açısından onemlıdır.

ARACI EKONOMIK KULLANMAK ICIN HANGI DEVIRLERDE KULLANMALIYIZ
Öncelıkle aracın maksımum torku verdığı devır bılınmelıdır.ben bırcok emsal dızel aracla benzer özellıklere sahıp olan 1.6hdi aracımdan kullanım örneklerı vereceğım ancak 1.6 turbo dıesel sahıbı arkadaşların hemen hepsı bunu kullanabılır ve ya dığer hacımlerdekı motor sahıbı arkadaşlar da kendıne uyarlayabılır.
Halkımızdakı yaygın dizel araç devirli kullanılır inanışının aksıne turbo diesel araçlar ekonomı ve uzun omurlu kullanım maksadıyla devırsıze yakın kullanılmalıdır.1500 ila 2500 devır/dakıka aralıgında bır kullanım saglıklı olacaktır.1.6hdi maksımum torkunu 1750 devırde verıyor.bu sebeple ben 1500~2000 devır dakıka aralıgında aracı kullanıyorum(EKONOMIK KULLANIM ISTEYENLER BU CIVARLARDA KULLANMALI) ve vıtes değişimi için 2500devıre cıktıgımda bır sonrakı vıtese geçıyorum.2500 devırde vır sonrakı vıtese geçtıgımde 1600~1700 devırlere gelıyor araç bir sonrakı vıteste ve boylece saglıklı değer diebıleceğimiz sınırlarda aracı tutuyorum.

1500d/dk ALTINDA ARACI KULLANIRSAM NE OLUR?
1500 devır dakıkanın altındakı kullanımlarda turbonun verimi tam olarak alınamaz ama 1500 devırın altına ınılmemesını gerektıren en onemlı sorun ıse 1500 devırın altında yakıt pompasının zorlanması ve enjektorlerde kurum oluşumuna sebebıyet vermesıdır.(yokuş aşşağı ınılıyorsa ve hızlanma gereksınımı cok fazla yoksa 1500 devırın altına ınılebılır.)

2500d/dk ÜZERİNDE ARACI KULLANIRSAM NE OLUR?
yakıt ekonomısı ıcın tavsıyem 2000 devırın uzerıne vıtes değişimi harıç çıkılmamasıdır.ancak özellıkle 2500 devırden sonra aracın yakıt sarfıyatında cıddı artışlar oluşmaya başlamaktadır.anı bır hızlanma gereksınımı duyuldugunda maksımum beygir gücü alınan devıre kadar cıkılabılır(kendı aracımda 4000 devır ve bırcok dızel araçta benzer devırlerde)maksımum beygır gucu alınan devır gecıldıkten sonra gaza basmanın bır anlamı yoktur çünkü 1750 d/dk da zırve yapan ve 4000 devıre kadar %90 ı korunan tork eğrisi buradan sonra sert bır ınışe geçecek (arac pek fazla ıvmelenemeyecek)ve yakıtı boşa harcamış olacağız.

ARABAYI DURDURMADAN ÖNCE
aracı durdurmadan once en az 40-50 sanıye kadar beklemelıyız çünkü aracımızla yol alırken yuksek hızlarla donen turbo pervanelerını bırbırne bağlayan mıl motor tarafından yaglanır ve motoru kapattıgımız anda yaglama durur ancak motor kapandıgında bu mıl donmeye devam eder yağsız kalmak suretıyle turbo mılı zarar gorebılır.ama aracı 40-50 sanıye kadar bekletırsek turbo düşük devırlere düşer ve motoru kapattıgımızda kısa sürede durmak suretıyle zarar gormez.

TURBO DIZEL ARAÇ SAHIPLERINE BIRKAÇ UYARI
*Aracınız bır rallı aracı değildir bu sebeple yuksek torkunun keyfıne kapılıp hızlanıp yavaşlayıp durmayın.aracınız sabıt hızlarda uzun süre kullanım için tasarlanmıştır.
*turbonun korunması maksadıyla aracı çalıştırdıgınızda ve durdurmadan once 40-50 sanıye rolantıde bekleyın.
*ekonomık kullanım için aracı maksımum torkun alındığı devıre yakın kullanın.
*kalıtelı mazot kullanın zıra enjeksıyonlu dızel araçlar enjeksıyonlu benzınlı araçlardan daha buyuk tehlıke altında bu yakıt hususunda.
*soğuk havalarda aracı çalıştırmadan once kesınlıkle on ısıtmanın yapılmasını bekleyın.
*aracınızı 1-2 km mesafe gıtmek için kullanmayın çunku yeterı kadar ısınmayan motor fazla yakıt sarfıyatına neden olur

• Beğen 13
Yorum bağlantısı

ön ısıtmadan kasıt nedir zaten lambalar sönmeden çalıştırmıyoruz. bu arada yazı güzel olmuş.

kızdırma bujileri

Yorum bağlantısı
Cihangir Elbasan

Yazınızdaki bilgilerden az çok haberdar olmamla beraber son zamanlarda düzensiz kullanmaya başlamıştım.Benim için bir uyarı ve hatırlatma yazısı oldu.Teşekkürler. :good1:

Yorum bağlantısı
Burak Güngör

1. benimde bilmediğim araştırıp öğrendiğim şeyleri paylaşmaya çalışıyorum.

Yorum bağlantısı
Turgut Bakar

peki araçta start stop varsa örneğin;golf tdi gibi? aşırı ısınan motor ani durunca yaptığmız tasarruf motora ve turboya verdiğmiz zarardan daha mı fazla?

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Ekonomik kullanım için hangi devirde vites değiştirdiğimizin önemi yok, istenilen devire yol durumuna göre ne kadar surede çıktığımızdır..

Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce
(düzenlendi)

ön ısıtmadan kasıt nedir zaten lambalar sönmeden çalıştırmıyoruz. bu arada yazı güzel olmuş.

Antalyaya nazaran daha soğuk olan İstanbul da Bir kış sabahı 1 kerecik ( 7 senede 1 kere ) değişik bir uyarı lambası yanmıştı. Hemen kitapçığa baktım ve kızdırma bujisi olduğunu o zaman öğrenmiştim. Dizellerde sanırım Ege ve Akdeniz bölgesinde bu uyarı ışığını görmeniz imkansız gibi...

Bence aracı stop etmeden önceki 40-50 saniye çok fazla turbo çok hızlı devirlendiği gibi çokta hızlı devirden düşmektedir. Park edip el freni çekerken bu süre zaten geçtiğinden beklemeye gerek yoktur. Keleki çoğu forumda 2-3 dakika gibi abul bir süreden bahsedilmektedirki bu zaten çok abartılı bir zamandır. Start stop'lu araçlarda ışıklarda durdurduğunuz vakit motorun durumuna göre 3-4 saniye içinde en geç 10 saniye sonra stop etmektedir

tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal

peki araçta start stop varsa örneğin;golf tdi gibi? aşırı ısınan motor ani durunca yaptığmız tasarruf motora ve turboya verdiğmiz zarardan daha mı fazla?

Her zaman durmuyor. Durunca da herşey durmuyor. Bazı parçalar çalışmaya devam ediyor motorda. Devir daim falan elektrikli mi falan daha bilmiyorum ama çalışan bir pompa var kesin start stop aktif oldugunda çok sessiz oldugunda duyuyorum sesini.

Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal

+1

çokta kafaya takacak bie problem olursa on-off düğmesi var. :)

motor aşırı hızlı marş alıp çalışıyor zaten değişik bir sistem. Tiguan bu kadar hızlı çalışmıyordu :D Sadece start/stop olarak da değil yanlışlıkla stop ettirirsen debriyaja bastığın an tekrar çalışıyor anahtarla kurcalamadan falan güzel düşünülen detayları var. Tüketimi uzun vadede ne kadar etkiler bilemiyorum.

Yorum bağlantısı
Mustafa Şahin2

Nette cok arastırdım TDCİ kullanımını.Tüm bu kurallara uyarak Benzin ışığı yandıktan sonra 100 tllik mazot aldım şehiriçi 500 km yol yaptım.500 Km sonra ışıkta yanmadı içinde hala yakıt vardı

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Nette cok arastırdım TDCİ kullanımını.Tüm bu kurallara uyarak Benzin ışığı yandıktan sonra 100 tllik mazot aldım şehiriçi 500 km yol yaptım.500 Km sonra ışıkta yanmadı içinde hala yakıt vardı

istanbulda bu degeri yakalamak malesef zor 

Yorum bağlantısı
İbrahim Can

Yazınızdaki bilgilerden az çok haberdar olmamla beraber son zamanlarda düzensiz kullanmaya başlamıştım.Benim için bir uyarı ve hatırlatma yazısı oldu.Teşekkürler. :good1:

+1

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Stop ederken bekleme süresi 20-30 saniye kadar da olabilir, çok uzun yoldan gelmediyseniz.

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

Benim aracım Polo 1.6 TDI DSG. Normal modda benim aracım 1500 devri hemen hiç geçmez. Düz yolda gaz vermezsem 1100-1300 devirde gider. CC ile 1100 devirde düz ya da hafif yukarı eğimli yolda araç vites düşürmez. CC açıkken ben bu devirle 7. viteste 3 litre ve altında yakıt tüketiyorum. Diğer yandan genel kanı dizel araçların 1500-2500 devir aralığında verimli olduğu şeklinde.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

1100 devir, 7. vites ve rampa yukarı, torkun korkunç olması gerekir, yoksa nerdeyse rolantide giden motor nasıl sağlıklı kalır, sizin motorun maksimum torku verdiği devir nedir acaba, merak ettim?

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

1100 devir, 7. vites ve rampa yukarı, torkun korkunç olması gerekir, yoksa nerdeyse rolantide giden motor nasıl sağlıklı kalır, sizin motorun maksimum torku verdiği devir nedir acaba, merak ettim?

Resmi maksimum tork aralığı 1500-2500 devir. Maksimum tork 270 Nm. Rölanti devri 850.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

peki 270 nm torku 1500 devirden başlayıp 2500 arasındamı veriyor, 1500 de 270 nm veriyorsa tamam, vermiyorsa iş değişir...

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

1500-2500 aralığı sürekli 270 Nm.

Orijinal tork grafiğine göre 1000 devirde maksimum torkun %50'sini, 1100 devirde ise %60'ını veriyor. Benim araç için 1100 devirde yaklaşık 160 Nm eder.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

1500-2500 aralığı sürekli 270 Nm.

Orijinal tork grafiğine göre 1000 devirde maksimum torkun %50'sini, 1100 devirde ise %60'ını veriyor. Benim araç için 1100 devirde yaklaşık 160 Nm eder.

160 nm ise son viteste 90 la gider evet, sıkıntı olmaz sanırım.

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

160 nm ise son viteste 90 la gider evet, sıkıntı olmaz sanırım.

7. viteste 1100 devirde aracın hızı 65-70 km/s. Anadolu yakasında TEM'in az inişli-çıkışlı yollarında CC ile araç bu hızda hiç vites düşürmüyor.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...