İçeriğe Yönlendir

Dizel Araçların Kullanımı / Devir

Murat Cerit

Recommended Posts

Mert Can Üzger

Connect in yakıtı ile corsa ve palio yu bir tutma. Connect onların hepsinden kat kat fazla yakar. Ayrıca polo yü yeni aldın, biraz kullanırsan arabanın doğru devirlerini çözersin. Zamanla alışacaksın, umutsuzluğa kapılma :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Kubilay Evis

2 yıl olacak Focus'umla beraber olalı ancak ben halen alışamadım dizele. Dediklerinizin hepsi harfine kadar bende de geçerli. Babam çok şikayetçi. Bu sebepten ötürü Focus'tan sonra kesinlikle dizel otomatik tercih edeceğim. Yoksa sürüş konforunu benzinli araçlarda ki gibi sağlayamıyorum.

Yorum bağlantısı
Sercan Eskin

Hayatımda sadece 2003-2007 arasında 230E Mercedes'imiz vardı köy yollarında falan kullanırdım arada, onun dışında araba sürmeyi ve daha da ilerisini hep dizel araçarda öğrendim..

Dizel araçta en keyiflisi düz yolda 5. vites 2000 devir de gaza dokunmadan gitmek.. Çok rahat oluyor :)

Yakıt konusunda 5 yıl Connect kullandım(110 ps), ilk aldığımızda depoyla 1000 km zar zor bulurken geçen sene sattığımızda 800 kmyi görürsem dua ediyordum..

Haddim olmayarak tavsiye edeceğim durum dizel araçta 2000 devir altına düşmeyin ve 2750-3000 devir üzerine çıkmayın.. Vites değiştirirken 3000 devirde değiştirmenizin hiç bir sakıncası yoktur.. Kafa atma olayıda alışma süresinde kendiliğinden kaybolacaktır.. :yes:

Aracınızın keyfini çıkarmanız dileğiyle :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Hocam bende yeni aracım focus 2010 tdci titanium ile yakıt tuketimini sabit bir sekilde 7 litre olarak görüyorum. Bunun sebebi sürekli olarak sehir ici kullanmamdan kaynaklanıyor olabilirmi? Sehir icinde ( Çanakkale ) küçük mesafeler icinde kullanıyorum.İnanirmisiniz bilmiyorum ama evden ise giderken 3.vitese bile nadir atıyorum. Işıklar arası mesafeler en fazla 400 metre. 3.vitese atınca düşük devir kullanmak zorunda kalıyorum. İkinci viteste ancak devirli kullanabiliyorum. Böyle olunca yakıt tüketimi kaçınılmaz bir sekilde artıyor sanırım. Eğer sürüş tekniği konusunda önerileriniz olursa zevkle okuyacağım.

Benim iPhone ile Tapatalk 2 kullanılarak gönderildi

tarihinde Oğuz Temülken tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Çok uzun süreler eski nesil, benzin veyahut benzin+lpg araçlar kullandım. İlk dizel aracım Connect oldu. Hadi o eski diye pek acımıyor öyle böyle yardırıp gidiyordum. Şimdi Polo'yu aldım, çok hassas davranmamdan mıdır nedir, sol bacağım ağrıyor artık.

Gaza yüklenmeden kalkıyorum millet diyor dizel araba böyle kullanılmaz, bas gaza. Basıyorum, çok yakarsın yüklenme. Zaten kalkışlarda az dokunsam fırlıyor zaptedemiyorum. :)

Neyse, vites geçişlerim sarsıntılı oluyor hep. Eski arabalarımda şehirler arası otobüs şoförü gibiydim. Mİllet imrenirdi. Yok bunda olmuyor.

Sert kalkışlar, vites geçişleri olmasın diye debriyaja hassas davranıyorum, bu sefer de bacağım ağrıyor artık. Bunun ortalaması nedir? Ben alışamadım bu dizel araca. Mesela araç devirden düşüyor, gitmemeye başlıyor, vites küçültüyorsun bu sefer de devir fazla geliyor kafa atıyor araç ileriye doğru. Vites küçültsen devir fazla, küçültmeen düşük. Sadece kendi aracımda olsa diyeceğim ki arabalarımda sorun var. Yok tüm dizellerde bunu yaşıyorum. 

Babam diyor ki, ayağını hızlı çekiyorsun baskı balataya zarar vermemek için ama ya uzuyorsun, ya da kafa attırıyorsun işte. Korkma ayağın biraz dursun debriyajda, baskı balataya birşey olmaz öyle alıştığın Tofaş değil bu diyor.

Dur kalklarda da, araba aksın istiyorum yavaştan, gaza dokununca kafa atıyor, dokunmazsam çok yavaşlıyor. Devamlı debriyaja bas çek yapmak zorunda bırakıyor trafiğin akış şekli. O zaman da baskı balataya üzülüyorum.

Kullandığım her dizel araca fabrika verisinin 2 katına yaktırmam da cabası. :) Arkadaşımda 2012 Dizel Corsa var. 100 liraya 450 km gidiyorum diyor. Dedemde Palio var, 100 liraya 400 km gidiyorum diyor. Ben Connect'te ancak 100 liraya 230 km gidiyordum. Bunda da 300 km falan. Bu da demek oluyor ki ben dizel araba kullanmasını beceremiyorum. :)

Tavsiyelerinizi alabilir miyim? :)

Konunuzu birleştirdim.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Güvenç Terzierol

Hocam bende yeni aracım focus 2010 tdci titanium ile yakıt tuketimini sabit bir sekilde 7 litre olarak görüyorum. Bunun sebebi sürekli olarak sehir ici kullanmamdan kaynaklanıyor olabilirmi? Sehir icinde ( Çanakkale ) küçük mesafeler icinde kullanıyorum.İnanirmisiniz bilmiyorum ama evden ise giderken 3.vitese bile nadir atıyorum. Işıklar arası mesafeler en fazla 400 metre. 3.vitese atınca düşük devir kullanmak zorunda kalıyorum. İkinci viteste ancak devirli kullanabiliyorum. Böyle olunca yakıt tüketimi kaçınılmaz bir sekilde artıyor sanırım. Eğer sürüş tekniği konusunda önerileriniz olursa zevkle okuyacağım. Benim iPhone ile Tapatalk 2 kullanılarak gönderildi

Heleki troya caddesinde bir ışığa denk geldik mi tamamdir merkeze demirciogluna gidene kadar daimi kirmizi ışık :)

HTC One V cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

Hocam bende yeni aracım focus 2010 tdci titanium ile yakıt tuketimini sabit bir sekilde 7 litre olarak görüyorum. Bunun sebebi sürekli olarak sehir ici kullanmamdan kaynaklanıyor olabilirmi? Sehir icinde ( Çanakkale ) küçük mesafeler icinde kullanıyorum.İnanirmisiniz bilmiyorum ama evden ise giderken 3.vitese bile nadir atıyorum. Işıklar arası mesafeler en fazla 400 metre. 3.vitese atınca düşük devir kullanmak zorunda kalıyorum. İkinci viteste ancak devirli kullanabiliyorum. Böyle olunca yakıt tüketimi kaçınılmaz bir sekilde artıyor sanırım. Eğer sürüş tekniği konusunda önerileriniz olursa zevkle okuyacağım. Benim iPhone ile Tapatalk 2 kullanılarak gönderildi

bahsettıgın yakıt tuketımı bende de var suan sehır ıcınde bol dur kalk dusuk vıtes kullanımı rampa klıma vs ortalama 7,5 altı gormedım ki yumusak suruste ustune.200 tl yakıtla 750 km zor yapıyorum..uzun yola cıkmak nasıp olmadı merak edıyorum ne yakacak uzun yolda...

Yorum bağlantısı

bahsettıgın yakıt tuketımı bende de var suan sehır ıcınde bol dur kalk dusuk vıtes kullanımı rampa klıma vs ortalama 7,5 altı gormedım ki yumusak suruste ustune.200 tl yakıtla 750 km zor yapıyorum..uzun yola cıkmak nasıp olmadı merak edıyorum ne yakacak uzun yolda...

uzun yol deneyimim olmadı. Ay sonunda ortalama 1400 km bir yol gidecem. Sifirlayip tekrar denerim. Sonucları paylaşırım
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Guest Mustafa Çongur

109 beygirlik Focus'ta 2400 2600 devirler arasında motordan bir uğultu gelmekte. Bu uğultuyu özellikle 4. ve 5. viteslerde daha bariz hissediyorum.

Yakıt ve performans olarak aracımdan memnunum ama diğer Focus sahibi arkadaşlarda da bu ses var mı merak ediyorum.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

zaten 70 olan hız sınırı tüm markaların viteslerini şaşırtır bu normal 70 olan hız sınır anormal. motoru tdci mı bunu sorannın?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

tdi motorda zaten 3000 devirlerin üstü boşa verimsiz kayıp. 70 sınırında mantıklı vites pek bulunmaz. tork un max. olduğu an çekişin en güçlü olduğu andır, 1.2 tdi n gücünün yettiği kadar. fazla akıcı ve hızlı bir sürüş beklenmezse çekişi iyidir. 

Yorum bağlantısı
Muhammet Ergün

1500 ile 2200 devir arası kullanıyorum genellikle.

geçen hafta marmaris gittim geldim uzun bir süre uzun yol 

yapmamıştım. ortalama yalıtım 5.5 e düştü.

sakar geçidinde tek araba geçti oda sanırım audi idi.

diğerlerine el salladım o zaman deviri bakmadım.

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Clio 1.5dci 1800 devirde 5. vites 70 ile normal şekilde gidiyor ; gaza basıldığında da normal yürüyor..

Yorum bağlantısı
Hakan Yavaş

Benim 7 ileri dsg tdi 75 le giderken alıyor direkt 7. vitese:) Vites değiştirmesi yaklaşık 1300-1500 devir aralığı gaza yüklenmediyseniz. Pek de bayılmıyo araba...

Yorum bağlantısı
Guest Mustafa Çongur
(düzenlendi)

3000de daha sessiz çalışır gibi mi?

Evet, daha sessiz. Bahsettiğim uğultu 2600 devirden sonra kesiliyor.

tarihinde Mustafa Çongur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş
(düzenlendi)

Haydi şu soruma cevaplar arayalım. :D Başka bir foruma yazdığımı aynen kopyaladım:

Aracın performansını, çekişini çok beğeniyorum. Ancak kafama takılan birşey var. 

Eğer ki deviri 4 bine kadar dayamadıysam vites yükselttikten sonra aracın devri çok düşüyor. Yani tamam 4 bine çekeyim de bu sefer de şehir içinde hızım artıyor böylece. Yani araç sakin kullanıma izin vermiyor. Mesela 110 ile gitmek istiyorsam 4. vites 2000 devirde gırgır yapmadan, rahat gidiyor. Yani 5'e atmama ihtiyaç yok. Bu normalde iyi birşey değil mi? Tamam uzun yolda dert değil. Ama şehir içinde her vites yükseltişimde araç bayılıyor, 2.500-3000 arası sese göre değişiyorum. Daha iyi tarif etmek için şunu söyleyeyim. 

Mesela Dolmabahçe tünelindeyim. Hız limiti 70 km saatte. Ok 70 ile gideyim. 70 ile gitmem için vitesi 3'te bırakırsam araba bağırıyor vites yükselt diyor adeta, 3500 civarı oluyor devir. Ok 4'e atalım vitesi diyorum. Bu sefer de 1.800 civarına kadar düşüyor devir, gırgırgır bayılıyor. Yani küçük viteste bağırıyor, bir üst viteste ise bayılıyor. Vitesi küçükte tutsam dert, yükseltsem dert. Küçükte gidersem de yakıt artacak. 

Hayır aşırı bayılmıyor araç aslında ama çok hafiften bir gır gır gır sesi oluyor. E motorun ömründen yiyeceğiz böyle de? Orta yolu nedir bu işin? Benim araçta mı sorun var?

ortalama vites büyültmede kaybedilen devir 500-600 oluyor bu hacimdeki araçlarda emin misin bu kadar kayıp olduğuna ? Tek çözüm o acaip motor için chip tuning ;)

100ps ve 250nm torka ulaşabiliyorsun ;) Ben bir ara kullanıyordum  1.2 tdi 5. vites 2000 devir 100km olması lazım 

tarihinde Süha Demirtaş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Guest Mustafa Çongur

109 beygirlik Focus'ta 2400 2600 devirler arasında motordan bir uğultu gelmekte. Bu uğultuyu özellikle 4. ve 5. viteslerde daha bariz hissediyorum.

Yakıt ve performans olarak aracımdan memnunum ama diğer Focus sahibi arkadaşlarda da bu ses var mı merak ediyorum.

Kendi kendimi upladığım için kusura bakmayın.

Forumda çok sayıda dizel Focus kullanıcısı var. Kimsenin bir fikri yok mu acaba?

Yorum bağlantısı
Serdar Göktaş

Kendi kendimi upladığım için kusura bakmayın.

Forumda çok sayıda dizel Focus kullanıcısı var. Kimsenin bir fikri yok mu acaba?

aynı aracı kullanıyorum ama o devirlerde dediğiniz gibi bir uğultu duymadım. video çekip koyma şansınız varsa üstadlar daha sağlıklı yorumlar yapabilir. 

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

5c9nL38.jpg

1200 devir, 72 km/s.

TEM otoyolu, 2 kişi, CC açık, klima kapalı, farkedilir eğim yok, standart yaz lastikleri, lastik basınçları fabrika değerlerinde.

Yorum bağlantısı
Serdar Göktaş

1200 devir, 72 km/s.

TEM otoyolu, 2 kişi, CC açık, klima kapalı, farkedilir eğim yok, standart yaz lastikleri, lastik basınçları fabrika değerlerinde.

peki bütün yolu bu hu hız da mı bitirdiniz? :shok:

Yorum bağlantısı
Ali Özgen
(düzenlendi)

1200 devir, 72 km/s.

peki bütün yolu bu hu hız da mı bitirdiniz? :shok:

Bu sadece hız-devir ilişkisi için çekilmiş bir fotoğraf. Araç TEM'in hemen her yerinde bu hızı vites düşürmeden koruyabiliyor.

tarihinde Ali Özgen tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Serdar Göktaş

Bu sadece hız-devir ilişkisi için çekilmiş bir fotoğraf. Araç TEM'in hemen her yerinde bu hızı vites düşürmeden koruyabiliyor.

tdı ile dsg nın uyumu. peki böyle gittiği durumlarda araç çok fazla kurum bağlamayacak mı? motor ömrü açısından sağlıklı mı?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...