İçeriğe Yönlendir

"Sağlıklı Diye Yediğiniz Tavuklar Tavuk Değil"


Fahrettin Karakoç

Recommended Posts

Şehit Mustafa Yaman

Bir de tavukların tüylerinden temizlenme sürecinde mındar olup olmadığı konusuda var.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bir de tavukların tüylerinden temizlenme sürecinde mındar olup olmadığı konusuda var.

Mındar nedir? O bir inanç meselesi. Tavuk ise gerçek. Mındar ilan edeceklerse eziyet altında yetişen tavuklara mındar desinler.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Bildiğim kadarıyla Fransa bizden tavuk da almıyor, 45 günde kesiyoruz diye. 45 günde kesime gelen tavuktan ne bekliyeceksin.

İnanç meselesi mi? Tüylerini yolmak için kaynar suya sokulunca bütün iç pislikleri ete karışır. Neresi inanç meselesi. Bariz hijyen meselesi. Elin gevurlarında köy tavuklarının üstünde halen tüyler olur. Tüyü yakarak alırlar.

Mındarlık meselesinin temelinde zaten temizlik ve etin sağlığı vardır.

Bildiğim kadarıyla Fransa bizden tavuk da almıyor, 45 günde kesiyoruz diye. 45 günde kesime gelen tavuktan ne bekliyeceksin.

İnanç meselesi mi? Tüylerini yolmak için kaynar suya sokulunca bütün iç pislikleri ete karışır. Neresi inanç meselesi. Bariz hijyen meselesi. Elin gevurlarında köy tavuklarının üstünde halen tüyler olur. Tüyü yakarak alırlar.

Mındarlık meselesinin temelinde zaten temizlik ve etin sağlığı vardır.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

İnanç meselesi mi? Tüylerini yolmak için kaynar suya sokulunca bütün iç pislikleri ete karışır. Neresi inanç meselesi. Bariz hijyen meselesi. Elin gevurlarında köy tavuklarının üstünde halen tüyler olur. Tüyü yakarak alırlar.

Hakan olayı biliyorum. Ancak karşı çıkmanın kökeninde inançsal neden var. İç pislikleri ete karışınca geri nasıl temizliyorlar? O kadar süre sıcakta kalıyor mu acaba?

Öte yandna organik tavukta da bir sürü tüy oluyor.

Tüysüz tavuk üretmişti çinliler galiba bir kere.

http://www.sagliklitavuk.org/announces.php/announces_id/9

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Aşağıda ikinci bölümün dördüncü kısmına göre fabrika tavuğu yenemez:

* Etinin yenmesi helâl olan hayvanlar şunlardır:

a Tab`an çirkin, iğrenç ve kötü olmayan ehlî hayvanların etleri, şer`î usule uygun olarak kesilirlerse, dînen helâldir, yenebilir Koyun, keçi, sığır, manda, deve, geyik, tavuk, hindi, kaz, ördek, devekuşu, bıldırcın, güvercin, keklik ve avlandığını bildiğimiz diğer kuş ve hayvanlar, bu kısma girer

b Suda yaşayan balık cinsinden bütün hayvanların da etleri helâldir, yenebilir Kalkan, sazan, yılan balıkları da bu kısımdandır Balık sınıfına giren hayvanların kanları akıcı olmadığı için boğazlama işlemi yapılmaz Bu hayvanlar, denizde kendi başlarına ölmüşlerse etleri yenmez Dış te`sirlerden ölmüşlerse (fırtına, sıcaklık, soğukluk, vs) etleri helâldir, yenebilir

* Etlerinin yenmesi helâl olmayan hayvanlar ise şunlardır:

1 Azı dişleri ve pençesiyle avını tutup parçalayan ve dövüşen vahşî ve yırtıcı hayvanların etleri haramdır, yenmez Kurt, ayı, aslan, kaplan, sırtlan, pars, sansar, sincap, fil, maymun, tilki, gelincik, kedi, köpek gibi

2 Tırnaklarıyla avını kapıp avlayan ve tab`an kerih görülen kuşların da etleri haramdır veya tahrimen mekruhtur Bunlar; çaylak, kuzgun, kartal, akbaba, yarasa, atmaca, şahin, alacakarga gibi hayvanlardır

3 Tab`an habis ve iğrenç olan hayvanların etleri de yenmez Fare, köstebek, kirpi, kertenkele, akrep, yılan, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, solucan, arı, sinek, kurt, böcek, vs

4 Temiz olmayan şeyleri yemiş olan tavuk, koyun, sığır gibi hayvanların etleri de, bir temizlik süresi geçmeden yenilemezler Bunun için böyle necasetle gıdalanan hayvanlar hapsedilir, temiz gıda ile beslenirler Bu hapis süresi tavukta üç gün, sığır ve deve için 10 gün, koyun için de 4 gündürDomuz sütüyle beslenen hayvanların etleri helâldir

5 Atlar, cihada yarayan hayvanlar olduğundan İmam-ı A`zam`a göre etleri yenmesi mekruhtur İmam-ı Şâfiî ve Ahmed bin Hanbel`e göre ise yenebilir

tarihinde Mehmet G&#246ktürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

For example?

3 harfli ortası o :)

Arkadaşlar tavuğun beslenme durumundan dolayı tavuk yemeyi midesi kaldırmayan, ve hatta yumurta dahi yiyemeyen bir sürü insan var. Tavuk önüne ne gelse yer. yukarıda bahsettiğim şeyi bile yiyor.

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

O zaman hijyen gereği de inanç gereği de yememek lazım bunları.

inanç gereği "yasak" veya "haram" olarak nitelendirilen şeylerin altında muhakkakki bir zararının olduğu içindir. Tavuk horoz vs gibi kanatlıların 3 gün temiz gıda ile beslendikten sonra yenilebilecğeini başka bir kaynaktan daha okumuştum.

Uygun bir ortamda yetiştirilen çiftlik tavuklarını yemekte bence bir sakınca yok.

Zaten istanbulda tavuk yerken tavuk değilde martı niyetine yiyorduk biz :D

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Eminönünde genelde balık yiyip eski galatada rakı içtim :D

martıyı okulun yemekhanesinde yiyiordum :D

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Annemde bir hastalık var, civciv alır, babamın başına bela eder, sonra da afiyetle yeriz. Yazları kasabaya giderler, giderken mayıs sonunda civcivleri alır. Biraz da et için yem alırlar. Sonra kasabada beslerler. Ağustos sonunda da teker teker kesilmeye başlanır. Bir kısmı yavaş yavaş kesilirken yenilir, bir kısmı da derin dondurucuya girer. Bizim elimizden gelen en sağlıklısı bu.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

İyiymiş. Aslında biz de bahçede mi yapsak? Ama sebze falan var.

Telle çevrili bir alanları var. Bu alanın arka kısmında da kümesleri. Gündüz tellerin arkasında gezerler, arada da bahçeye salarız. Babam sağolsun, bakar, besler, keser. Sonra biz mangalla yetişiriz. Sırf bu yüzden arabaya babam sağolsun yazacam. Martta gider, ekimde gelir. Yetiştiği, büyüğü yerleri seviyor. Biz burada rahatız, şehir hayatı yaşıyoruz diyoruz ama işin doğrusunu o yapıyor. Emekli olduğundan beri yaklaşık 10 yıldır böyle yapar.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Tavuk işi zordur pistir. Üç tavuk bile zorlar adamı.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Allah uzun ömür versin.

Bizim kayınpeder bunu şehrin içinde yapmaya çalışıyor.

Amin. Eski adamlar internet neslinden çok farklı.

Yorum bağlantısı
Sercan Eskin

Dedem anlatırdı önceleri önemli misafirleri geldiklerinde kendi besledikleri tavuklardan birini kesip yerlermiş.. Şimdi ise marketlerde satılanlara muhtacız..

Ülkemizin koşullarını da göz önünde bulunduracak olursak halkımız genelde ucuz ürüne yöneliyorlar..Bunun sonucunda da kalitesiz ve haberde örnek verilmiş tavuklardan alıyorlar..

Aslında bunun önüne geçmek biraz da olsa bize bağlı marketten aldığımız tavuğun fiyatı az da olsa bize fikir verebilir.. Örneğin biz 96 yılından beri bakkal dükkanı işletiyoruz.. Belirli markaların dışında başka tavuk satmadık.. Hatta mahalle bakkalı diye tavuklar neden bu kadar pahalı diyenlerde olmadı değil..

Vesile ile ucuz ve markası belli olmayan ne olduğu bellirsiz tavuklardan ve bilimum ürünlerden uzak durmamız gerek..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
(düzenlendi)

Çakmayız biz çakmaaa... Emmi dahil.

Bizler yine iyiyiz, yapamasak da biliyoruz. Bahçeyle ilgilenmeyi farmville sanan kişiler var. Emmi'yi sayma ayrıca. O da eski adamlardan, yoksa seni beni nasıl idare eder.

Düzeltme: eksik kelime

tarihinde Mahmut Yıldız tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

kötünün iyisi o tavuklar da ama yoktan iyidir.

Benim sevmediğim, tüm marketlerde her yerde bir reklam yapılırken, kampanya varken hep fiyat üzerinden yapılıyor. Oysa ki "özel geldi kısıtlı miktarda felanca bal" dese de alınabilir. Medya ve ekonomi bebişleri (şu kafayı dazlak yapıp siyah takım giyen, ellerinde blackberry olup yarı tarzanca ingilizce kelime kullanan, teorik bilgisi de pek olmayan ama firmada yönetimden sorumlu grup) hep parasal indirimle tüketiciye hitap etmeye çalışıyorlar. Oysa ki ben "ucuz" değil "kaliteli ve tatminkar" mal arıyorum.

Öyle olmasa herkes çin arabalarına hücum ederdi. Ama ne yazık ki gıdada iyi ile kötüyü ayıramıyoruz.

Organik dediğimde cevap olarak "nerden biliyorsunn ki organik olduğunu" diyorlar. Bi kere ye be bilader. Sonra konuş.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Aslında yeni bir sektör var bu alanda. Kaliteli mal satan kazık şarküteriler. Hem eskinin bilindik markaları hem de pahalı diğer ürünler. Tabii denk gelince organik mal da düşüyor.

Ben gebzedeyim :)

Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Kars ın köylerinde bir adet vardır. Kışa kadar kazları beslerler daha sonra güzün o kazları kesip tuzlayıp koca koca sandıklara koyarlar, taa ki kar yağana kadar. kar yağar karın altında kalan sandıklardan kesilmiş kazlar birer birer çıkar soğuk kış gecelerinde ve afiyetle yenilir.

Ancak şehirde, apartmanda veya 200-300 m² lik alanlarda bu işi yapmak Mehmet Bey in de dediği gibi zor. 3 tavuğun bile pisliği derya deniz oluyor. açıyorsun bahçedeki sebzeleri yiyorlar, kapatıyorsun oldukları yeri berbat ediyorlar :D

En güzeli geniş bir arazide dolaşmaları. Bende şu anda iki tavuk iki de horoz var. Tavuklardan biri hariç diğer hayvanatı yumurtadan gurk ile çıkartıp besledim. Hatta bugün olmuş hala elimden yem yer sahtekarlar :D ama 4 hayvan bile baya bir yoruyor insanı. Haa bir de işin içine tilki ve sansar girince.... (iki defa kaptırdım sansara tavuk ve horozlarımı)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Arkadaşlar bu arada ''Mındar'' değil doğrusu ''Murdar'' olacak..

Halk dilinde mundar olarak kullanılır..

murdar

sıfat Farsça murd¥r 1. sıfat Kirli, pis

"Bu murdar kümeste nasıl oturuyorsun bilmem?" - A. Midhat 2. Cinsel birleşmeden sonra yıkanmamış (kimse) 3. Dinî kurallara uygun olarak kesilmemiş olan (hayvan)

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Pazar günü mangal yakacaktım vazgeçtim sayenizde...:( Artık peynir ekmek falan yeriz...:)

Eskiden tavuk tencerede pişince sarı ren bir yağ tabakası oluşurdu, jöle kıvamında sağında solunda yağ birikintileri oluşurdu piştikten sonra.....Akabinde tavuk suyu çorba...Hakan hatırlar mı bilmem, beraber tavuk suyu çorba içmiştik...:) Nerede o tavuklar diye soruyorum bazen kendime

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Pazar günü mangal yakacaktım vazgeçtim sayenizde... :( Artık peynir ekmek falan yeriz... :)

Eskiden tavuk tencerede pişince sarı ren bir yağ tabakası oluşurdu, jöle kıvamında sağında solunda yağ birikintileri oluşurdu piştikten sonra.....Akabinde tavuk suyu çorba...Hakan hatırlar mı bilmem, beraber tavuk suyu çorba içmiştik... :) Nerede o tavuklar diye soruyorum bazen kendime

Abi sen bunları hatırlayacak kadar eskimisin ? :p

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Pazar günü mangal yakacaktım vazgeçtim sayenizde... :( Artık peynir ekmek falan yeriz... :)

Eskiden tavuk tencerede pişince sarı ren bir yağ tabakası oluşurdu, jöle kıvamında sağında solunda yağ birikintileri oluşurdu piştikten sonra.....Akabinde tavuk suyu çorba...Hakan hatırlar mı bilmem, beraber tavuk suyu çorba içmiştik... :) Nerede o tavuklar diye soruyorum bazen kendime

Bizsiz? cık cık cık... :p

Yorum bağlantısı
Şehit Mustafa Yaman

Mındar nedir? O bir inanç meselesi. Tavuk ise gerçek. Mındar ilan edeceklerse eziyet altında yetişen tavuklara mındar desinler.

Haklısınız.

Haklısınız.

Ayrıca tavuk yolma konusuna hassasiyet gösterilmeyen tavukların yenilmesi haramdır inananlar için.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...