İçeriğe Yönlendir

4+4+4,Artık Resmen Hayatımızda


Halis Parlak

Recommended Posts

Halis Parlak
(düzenlendi)

Az önce Resmi Gazetede yayımlandı.Hayırlısı olsun...Her ne kadar altyapısı hazır olmasa da ilkokul ve ortaokul ayrımını destekliyorum,şahsen.Desteklemediğim ve bir öğretmen olarak uygun bulmadığım ise 5 yaş çocuğunun 1.sınıfa kaydolabilecek olmasıdır.Her formasyon açısından hem işleyiş açısından büyük sıkıntı olacak büyük...

11 Nisan 2012 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 28261

İLKÖĞRETİM VE EĞİTİM KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 6287 Kabul Tarihi: 30/3/2012

MADDE 1 – 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3 – Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.”

MADDE 2 – 222 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – İlköğretim; 1 inci maddede belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumudur.”

MADDE 3 – 222 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.”

MADDE 4 – 222 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “büyüklüğüne” ibaresi “İlkokullar ve ortaokullar birlikte veya ayrı oluşlarına, büyüklüğüne” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – 222 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 4 – Bu Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre elde edilen gelirler, il özel idarelerince, ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılır.”

MADDE 6 – 222 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 11 – Bu maddenin yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında eğitim görenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlar.

Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir; Bakanlık bu maddenin uygulanmasıyla ilgili düzenlemeleri il, ilçe ve okul bazında yapmaya yetkilidir.”

MADDE 7 – 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 22 – Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.”

MADDE 8 – 1739 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24 – İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.”

MADDE 9 – 1739 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin mülga birinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokul ve liselerde, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 10 – 1739 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 26 – Ortaöğretim, ilköğretime dayalı, dört yıllık zorunlu, örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarının tümünü kapsar. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilir.”

MADDE 11 – 1739 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3 – Zorunlu ortaöğretim 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı ertelemeye yetkilidir.”

tarihinde Halis Parlak tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Bu sene 4. sınıfa giden, seneye 5e geçemeyecek mi?

Vesile ile bence bir sorunumuz da bu, ne oylandığını bilmeden birçok şeye oy atmışlığımız var, o kadar yüksek sesle çığırtkanlık yapılıyor ki tv de vs. işin özünü, tekniğini anlamak isteyen bile anlamıyor, sıkılıp işin ucunu bırakıyor, ancakkkkk konu çocuğunun eğitimi oldu mu, ben milletime güveniyorum, yanlış hesap varsa bile, Bağdat tan döner.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Halis Parlak
(düzenlendi)

Bu sene 4. sınıfa giden, seneye 5e geçemeyecek mi?

“GEÇİCİ MADDE 11 – Bu maddenin yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında eğitim görenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlar.

Bence 5.sınıfa geçecek ama ortaokula başlamış olacak.Yani 4.sınıfın sınıf öğretmeni 5.sınıfa devam etmeyecek.Dersine branş öğretmenleri girecek.Okulun fiziki durumu müsaitse 5.sınıfa geçse bile aynı okulda eğitime devam edebilecekler.İstanbul'da müfettişler okulları gezip hangi okullar müstakil ilkokul veya ortaokul olacak onları belirleyecekler.

Kendi okulumdan örnek vereyim geçiş süreci tamamlandıktan sonra muhtemelen sadece ilkokul olacağız.Sadece anasınıfı,1-4.sınıflar olacaklar.

tarihinde Halis Parlak tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bugün biz de evde tartıştık bu konuyu...

Seneye 5-6 ve 7 yaşındakiler okula başlayacak.. Arda ve Merve 7 yaşında olacaklar.. 5 yaşındakilerle aynı sınıfta mı olacaklar.. Eğer öyle ise, mecburen Arda ve Merve 5 yaş seviyesine inmiş olacak... Çünkü 5 yaşındaki çocuğun 7 yaş seviyesine çıkması mümkün değil.. :(

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Halis Parlak

Sıkıntı burada olacak işte abiciğim.Bu sene okula başlayacak öğrenciler bu sistemin ilk kurbanı olacaklar.Ailelere ve okul idarelerine Allah kolaylık versin.

Bu sene 2007 ve 2006 doğumlu çocuklar 1.sınıfta beraber olabilecekler.Bence felaket bir durum.

Şunu da söyleyim vatandaş bir zorunluluk var sanıyor,böyle birşey yok.Zaten aklı başında bir aile 2007 li çocuğunu çok özel bir çocuk değilse 1.sınıfa göndermez.Ben ne kendi çocuğumu gönderirim ne de kimseye tavsiye ederim.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Yani , bu sene, 5 ay sonra, muazzam yeni bina ve derslik ihtiyacı doğar? 2 nesil birden ilk sınıfa başlayacak, 2 nesil birden (eski) ortaokul 1 e başlayacak, hem de 5 ay sonra, 5 ayda, 1 adet üst geçit yapamadılar 50mt lik yola?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
(düzenlendi)

Şimdi milli eğitim bina kiralama yetkisine sahip olacak. Bu durumda çok proaktif bir biçimde yeni meslek ortaokulları açılabilir. 5e geçen ortaokula gidecektir muhtemelen. Yani çocuk ilkokulu bitirdi !!!!!

Meslek Lisesi diye birşey olmayacağını bakan 32. günde açıkladı. Çocuklar 5-8 arasıında mesleğe yönlendirilmeyecek sadece imamhatiplerin orta bölümü açılacak dedi. 5-8. sınıflarda ilgi alanlarına göre müzik resim güzelsanatlar alanında seçmeli dersle olacak dedi.

Bugün biz de evde tartıştık bu konuyu...

Seneye 5-6 ve 7 yaşındakiler okula başlayacak.. Arda ve Merve 7 yaşında olacaklar.. 5 yaşındakilerle aynı sınıfta mı olacaklar.. Eğer öyle ise, mecburen Arda ve Merve 5 yaş seviyesine inmiş olacak... Çünkü 5 yaşındaki çocuğun 7 yaş seviyesine çıkması mümkün değil.. :(

Abi en büyük sıkıntı burd. 5 yaşındaki çocuk tek başına okulda merdiven çıkmıyor. Tuvalet ihtiyacını gideremeyen öğrenciler var. Kalem tutmak için küçük kasları gelişmemiş durumda bunlara bakan 32. günde açıklamaya çalıştı ancak çok bocaladı.

Hiç kimse şu soruyu sormuyor. Maraş için konuşuyorum 200den fazla ilköğretim var. Lise sayısı 30-35 arası çoğu anadolu lisesi. İlk öğretimde şehir merkezindeki 80 okulda mevcut ortalaması 45 (eşimin okulunda 55-60 arası) yani 200 ilköğretim X 40 öğrenci = 8000 lise öğrenci demek 8000/ 40 lise olsa = 200 öğrenci (sınıf başı) bunu kimse konuşmuyor.

Saygılarımla.

tarihinde Mehmet Kaya tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

2008 mayıs doğumlu bir çocuk ne zaman ilk okula başlayacak şimdi.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
(düzenlendi)

Yasa geçerse (uygulanırsa ) bu sene değil gelecek sene anasınıfına alınacak yaşta 1. sınıfa başlayabilir. Ben kendi çocuğumu 6 yaşında başlatma kararındayım benim oğlumda 2008 temmuz doğumlu.

Düzeltme: Geçerse değil uygulanırsa.

tarihinde Adnan Çakır tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Keskin

Kizim 2007 mart doğumlu daha cogu isini kendi goremiyor.ŞImdi den düşünmeye basladim.Peki göndermesek ne olur.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Valla çok şey geçiyor içimden de yazamıyorum Abi teknik kalsın konu istiyorum. Sana mesaj atayım en iyisi.

Mesai arkadaşımın oğlu sabah sabah kafamız karıştı :D Teşekkür ederim Abi ama çocuk çok ufak ya bence ciddi sıkıntılar çıkar sadece seviye olarak değil yapı olarakta el kadar çocukları okullara göndereceğiz peki ya okullar hazır mı bunun için tuvaletler merdivenler kantinlerin bankosu bile hazırlanmalı.

Bakan bunun için ilkokul binası ile orta okul binasını ayıracak tuvaletler ve sıralar için. Ancak şu anda birinci sınıf öğretmenlerin açıklaması şu aynı yıl içerisinde olup ocak-şubat doğumlu ile eylül- ekim doğumlu arasında bile çok büyük farklar olduğunu dile getirirlerken bu şekilde 5 ve 6 yaş çocuklarının aynı sınıfta okuması gerçekten çok büyük sıkıntı olacak diyorlar.

Yorum bağlantısı

benim oglan 2006 lı ana sınıfına gidiyor, ögretmenin dedigi; bu çocuk okumak üzere siz evde bişey göstermeyin bende yavaşdan alıyorum, seneye zorlanmasın dedi, şimdi seneye 5 - 6 yaşlarla nasıl uyum saglıyacak? o zaman 2. sınıfdan başlatalım oldu olacak...

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Hayırlı olsun! Benşm anlayamadığım konuların başında 5 yaşında okula başlatabilmenin amacı nedir acaba.Ne kadar sağlıklı olacak.BU değişim için okulların alt yapısı derslik sayısı,öğretmen sayısı yeterlimi.Ha derslikler ve öğretmen yeterli olsa 20 kişilik sınıflar olsa belki diyeceğim.40-50 kişilik sınıflar da acaba nasıl bir kargaşa curcuna olacak.Bu sadece eğitim ile de ilgili değil ki fiziki yaşantısını 5-6 yaşındaki çocuk nasıl yerine getirecek koca okullarda.

Bana amaç sanki eğitimi iyileştirmenin yanında farklı amaçlar varmış gibi geliyor.Birileri İmamhatipleri kapatmak için 8 yıllık eğitim çıkardı.Bende İmamhatipleri açmak için bu şekilde yeni bir sistem kurdum mantığı varsa.O zaman amaç eğitim falan olmuyor.Ve görünüşte onu gösteriyor.Başka bir amaçta uzun vade de erken mezun verip üniversitede bu duruma dahil.Zaten işsizlik olan bir ülkede bekleme süresini daha da fazla uzatmak da olabilir.Şu anda atıyorum 22 yaşında üniversite mezunu olan biri bu sistemde 19-20 yaşında mezun olacak.İş bulmak için oldukça bekleme süresi uzayacak.Psikolojik olarak yaşın daha genç bulursun daha mantığı hakim olacak gibi geliyor.Çoğu konuda olduğu gibi buda alt yapısı işleyişi tam olarak hazırlanmadan çıktı.Yaşadıkça altını eksiklikleri doldurmaya çalışacaklar.Kimse neyin ne olduğunu daha tam olarak bilmiyor.

Öğretmenlere yeterlilik sınavına gelince oda ayrı bir komedi bence.Yine göz boyama mantığı.Resmen 5 yaşındaki çoçuklara bakıcılık yaptırmak birnevi amaç.O zaman sağlık sektöründe de,Polisede,çalışan herkesime yeterlilik sınavı koymak gerekiyor belirli dönemlerde sadece öğretmenlere olmasının mantığı nedir ki.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Arkadaşlar şu anda 5 yaşındaki çocuklar zaten okula gidiyor. Anasınıfına gidiyor. Burada sorun yok. Ancak anasınıfında çocuğun gördüğü müfredat farklı orada yardımcı anneler hatta 12 kişilik sınıflar var. Ama ilk öğretim öyle değil arkadaşlar. Sınıf mevcutları 40 kişilik ortalamaya sahip ve kesinlikle yardımcı anne olayı yok zaten :)

Hala şu soruma kimse cevap vermedi 200 küsür ilköğretimden mezun olan öğrencileri 35-40 liseye nasıl yerleştirecekler.?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ramazan Akkaya

Yeni yasanın eğitim sistemize artılar katacağı ümidiyle hayırlı olmasını dilerim.

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Orta sonda sınıfta kalmıştım. Sınıf tekrarı yapıyordum ki Mesut Yılmaz 8 yıllık kesintisiz eğitimi çıkardı ve ben liseye sevk edildim :) Vay be bir devir kapanıyor yani öyle mi şimdi.

Birde tablet işi varmış konun derinliğini bilen var mı acaba ?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Konuyu açıyorum arkadaşlar..

Konuşulması gereken bir konudur.. Forumun hassasiyetleri bellidir..

Bu kanun yanlıştır demeyi bile suç sayarım.. Yazanın foruma girişini engellerim..

Bu konuyu konuşmamız gerekiyor..

Özen göstermenizi rica ediyorum..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan

5 yaşında çocuk okula başlarsa anaokuluna ne zaman gidecek? Gitmeyecekse okul öncesi öğretmenlerine ne olacak?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

4+4+4=12 zorunlu mudur?

Her bir 4 yıllık eğitim kapsamı nedir? Yani bu 4'leri ilkokul, ortaokul ve lise gibi düşünebilir miyiz?

4 yılların bitiminde ara verilebilir mi?

Mesleki eğitim nasıl olacak?

Süper lise, anadolu lisesi, fen lisesi gibi ayrımlar devam edecek mi?

Her 4 yıl sonunda bir sonraki okula geçmek için yine seviye belirleme sınavı gibi sınavlar yapılacak mı?

Benim aklımda bu gibi sorular var? Konuya hakim arkadaşlar cevap verebilir mi?

Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik

Benim aklıma takılan Andaç özel statülü etütlü beslemeli devlet okuluna gidiyor.

Bu sene ikinci sınıfı bitirecek.

Eski sisteme göre 8 sene bu okulda okuma hakkı vardı.

Şimdi 4 ncü sınıftan sonra Ortaokul statüsü olan bir okula mı geçecek yoksa yine aynı okulda aynı sistemle OrtaOkul Bölümü kurulup burada okumaya devem mı edecek.

Çünkü Andaç'ın okulu çalışan ana-bablar için statüsü değiştirilmiş bir okul olarak geçiyor.

Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Müfredat ne zaman hazırlanır ve öğretmenlere ulaşır.

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Ben Nisan 74 doğumluyum.

Eylül 1980'de ilkokula başladım.

Yani 77 aylıktım.

Benim sınıfımda 1975 doğumlu bir çok çocuk vardı. Çok iyi hatırlıyorum.

Yani yaklaşık 60-69 aylık civarı.

Şimdi bu kanunla çocuğun okula başladığı ilk sene bizim 1.sınıfta gördüğümüz müfredat mı verilecek yoksa ana sınıfı öğretimi mi?

Ben 14 Eylül 1979 doğumluyum, 15 Eylül 1986'da okula başladım. Yani 84 aylıkken.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Sorular için hükümmeten birini üye yapıp buraya yönlendirmek gerek.

Bu soruların cevabı şu an için kimsede yok.. :excl:

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Arkadaşlar dünyadan 3 önemli ülkenin bazı eğitim süreçleri hakkında bilgiler veren linklker bunlar.

http://www.turkishne...php/t-5092.html

http://www.simply-le...lmanyadaegitim/

http://www.ogretmeni...temler/ing4.htm

Kısaca şununla destegimi izah edeyim.5 yaşında oglum var tam bir pc canavarı bilmediği yeri yok.Tam bir c.n hastası ne yaptıysam engel olamıyorum.Kısaca bu pc alışkanlıgını bu yaşlardaki büyük boşluga sahip beyin gücünü erkenden bilğilerle dolması harika olur.En önemli etken ise günümüz çocuklarının unutulan sosyal arkadaşlık vesaire gibi degerleri erken yaşta benimseyim kendilerine öz güven vermeleri, açısından çok önemli.Ben c.n izleyip o saçma konularda büyümesi yerine okula gidip sosyalligin içinde olmasını tercih ederim.Şurası gerçek ki bu ilk aşama cidden yaş konusunda oldukca sıkıntılı bunun çözümü mecburen bu evreyi farklı yaş gruplarında aynı sınıflada egitim görmelerinden geçecek.Küük yaş akılsız bişi yapamaz kavramlarını kabul etmiyorum.Evde ana kuzusu olmasından daha iyidir.

En önemli unsurda avrupa birligi uyum yasaları düzenlemesi sürecinde bunların yapılacagı yıllar öncesinden belirtilmiştir.

Kaldıki bu yasa harkulade deneyimli egitim uzmanlarının kalemlerinden çıkmıştır.Ve dünya düzeyinde olması gereken bir çalışma örnegidir.Kişisel görüşler halka mal edilemez gelecegimiz en ideal yaşlarda egitime başlamak ile üst boyutlara çıkar.Geçmişin karanlıga zorla gömülen zamanını şimdi 2 günde düze çıkarmak nerde görülmüş.Dini egitim olmasıda şart.Met edilen ülkelerde yapılıyorsa biz neden karşı çıkıyoruz.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Müfredat değişimi ile ilgili bir yazı yok benim bildiğim.Biraz kargaşa olacağı kesin.Yani seviyeler aynı olmayacak doğal olarak biri m7 yaşında biri 5 yaşında olabilecek sıkıntı burda çıkar sanırım.Göndermemek de çözüm değil.Hadi sen bekledin 7 yaşında gönderdin diyelim ki ama 5-6 yaşlarında çocuklarda olacak o sınıfta.Alıglama farklı olacak.5-6 yaşa göre davransa öğretmen büyükler sıkılacak.Diğerlerine göre davransa küçükler anlamayacak. :unsure2::s

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...