İçeriğe Yönlendir

Otomatik Şanzımanın Sürücüye Etkisi

Selçuk Keleş

Recommended Posts

Mehmet Göktürk
Oyunlarda bile ayarları otomatik vitese çevirip bir pisti manuel bitirdiğimden daha kıs a sürede bitiremem. Test Drive Unlimitedta debriyajlımanuel ve debriyajsız manuel sürelerim bile farkeder, debriyajlı daha kısadır.

eski tipler için geçerli sadece. dsg powershitf vs ile kapışamıyor yarışçılar bile.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

o kadar sert kullanırsan basmaya devam edeceksin 5500 devirde atar.

adam gibi de deneseydin keşke ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

arada emmolunun 1.4 tsi passat ı kullanıyorum DSG gerçekden çok iyi, ilk gazda hemen tepki alamayabiliyorsunuz ama, şanzıman süper. :good1:

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Kullandım sürekli kick-down halindeydi. Sdeymiş Dye aldık yine vites atmıyor, adam gaza çok basıyorsunuz dedi bir türlü 2.000 devirde kendi kendine vites değiştirdiğini görmedim hep kulakçıktan değiştirdim, ben manuelde o devirde değiştiririm.

Murat ben bizim tırt şanzımanda bile 2 bin devirde vites artırıyorum. :D

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Henüz otomatik vites kavramını öğrenememiş bazılarımız,F1,tiptronik,dsg,powershift vb. bunların hepsi otomatiktir,yeni nesil otomatiklere elle müdahale seçeneği eklenerek yarı otomatik denmiştir,f1 vites ise buna ilaveten vitesi manuel olarak direksiyondan ellerimizi kaldırmadan değiştirebilme seçeneğidir,ismini Formula araçlarında kullanıldığı için buradan almıştır,bir vites çeşidi değildir.Sonuçde hepsi otomatikdir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Yani diyorsunuzki formula-1 araçları da otomatiktir :) Hiç kick-down yapan formüla aracı gördünüz mü ? :)

Evet otomatiktir,kick-down yazılımsal bir davranıştır,formula araçlarında yazılımsal olarak kick-down yoktur,otomatik vites kullanılmasının amacı manuelden çok daha hızlı vites değiştirebilmesidir,fakat yine yazılımsal olarak formula araçlarında kurallar gereği vites otomatik olarak değil manuel olarak sürücü tarafından değiştirilmek zorundadır.

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz
(düzenlendi)

Siz araçlarda kullanılan tiptronik ve f1 tarz vitesi farklı algılıyorsunuz,vitesin kendisi otomatikdir,fakat manuel mod kullanımına izin veriliyor.

tarihinde Tansel Yavuz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Ama formula araçları otomatikkullanıma izin vermiyor.O halde nasıl otomatik oluyor?Tork konvertörü olmayan aksine debriyaj balatası olan bir şanzıman nasıl otomatik olabilir? Aslına bakarsanız günümüzde herşey b.sayar kontrollü bildiğimiz manada(mekanik) otomatik vites diye birşey kalmadı.Bu manada örneğin tiptronik ve dsg şanzıman otomatik değildir.Tiptronik ve dsg dir.Durum bu kadar karışık olunca geriye tek çare kalıyor müdahale edilebilene manuel;edilemeyene otomatik demek.Yoksa bilmemekle alakası yok.40 yıllık otomatik vitesi çocuklar bile biliyor.

otomatik kendi kendine demek sadece...bildiğiniz mana diye bir mana yok.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Nephan Bey bilgileri sunarken "öğrenmek lazım", "bilmek lazım" gibi ifadeler kullanmamaya çalışalım. Ters algılanabiliyor. Ben de aynı hatayı arada bir yaptığım için uyarma gereğini duydum. Bimiyor isek öğretin ama birçoğumuz da biliyoruz bunları laf aramızda.

204 doğru evet. birkaç mesaja beraber yanıt verdim orda.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

bir kez kabul et hocam :) hep itiraz hep itiraz. Bak pozitif mesajını bile yanlış algılıyoruz. Ondan söyledim yani.

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Ama formula araçları otomatikkullanıma izin vermiyor.

Evet önceki mesajımda da belirttiğim gibi fia otomatik kullanımına izin vermiyor,şanzıman otomatik fakat pilot manuel olarak değiştirmek zorunda.

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Dediğim gibi sizinle "otomatik"kelimesinin anlamı konusunda anlaşamıyoruz.Benimle aynı tanımı benimle (bilemediğim) başka bir konuda hemfikir olmayan Mehmet bey de yapmış.Ama karar sizin tabi.

Neptün bey karar benim değil,bu şanzımanları ben yapmadım,adamlar yapmış,dişlileri mekanik olarak el yordamıyla geçen şanzımana manuel demişler,yazılım yardımı ile geçene otomatik demişler,f1,dsg,diptronik sadece el ile komut vermeyi sağlıyor,buna otomatik deniyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Vites değişmek için başka bir pedala basmam gerekmiyorsa otomatiktir. Gerisi teferruattir :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Öncelikle ismim Neptün değil Nephan.Dikkatinizden kaçtığını varsayıyorum.Saydığınız hiçbir vites otomatik değil yarı otomatik ve manumatik dir.Heleki formula araçlarının otomatik vitesle uzaktan yakından alakası yoktur.Otomatik viteste belirleyici debriyaj balatasının varlığı ya da yokluğudur.Sizin "deniyor" dediklerinizi kim diyorsa yanlış diyor.

Nephan Bey, Tanju arkadaşımız deniyor demiş yanlış olmuş. Onlar zaten elle değişmiyor.

Tork konvertörlü diye ayırmak lazım muhtemelen. elektronik , yazılım konularına ise hiç girmemek lazım çünkü hepsi elektronik.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Amerikalılar daha 40lı yıllarda otomatik vites kullanmaya başlamışlar, 1960 olmadan otomatik vites neredeyse standart olmuş. Hamallık olarak görmüşler vites değiştirmeyi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Vites değişmek için başka bir pedala basmam gerekmiyorsa otomatiktir. Gerisi teferruattir :)

Furkan, otomatik, düz ayrımını ne güzel yapmışsın:)

2-3 sayfa boyunca düz ve otomatiği demek birbirinden ayıramıyormuşum diye düşünürken mesajın imdadıma yetişti. EN basit tanımı bu olmalı galiba otomatiğin.

Aralarda konu geçmiş tüm kullanım tarzındaki araçların otomatik olması ile ilgili. Sanırım ki, her araç otomatik tasarlanabilir ya da üretilebilir. Ancak üretim kadar önemli hatta daha önemlisi kullanım ömrü. Ford TDCI-CVT arasındaki uyumsuzluğu düşünürsek, ani tork değişiminin dilinden anlayacak otomatikler üretilmediği sürece hayatımızda düz vites olmaya devam edecektir. Otobüsler, kamyonlar otomatik vitesi kullanıyorlar. Hatta CVT'nin ilk kullanımı DAF kamyonlardadır ZF olarak. Ancak sorun büyük motorla kullanımda değil, turbo ile ani tork değişimi gösteren motorlarda otomatik kullanımında.

91-92 yıllarında Ankara'ya yeni Ikaruslar alınmıştı belediye otobüsü olarak. Macar üretimidir halis. Komünizm döneminden kalan bir marka. İlk bindiğimde anlamadım, daha sonra bakıyorum vites yok araçta. Sadece düğmeler var. Günümüzdeki araçlardan çok daha modern ve gösterişli hatta. 99 yılında ise Mercedesler geldi 0345. SOn derece konforlu, güçlü, intercooler etkisi ile tabri caizse uçuyorlar. 2-3 sene sonra Mercedeslere bir haller oldu. Vites atarken vuruntulu otobüsler çoğaldı, öyle ki; nerdeyse genelde ilk viteslerde ayaktaki yolcular oryantel kalça hareketi yapacak duruma geldiler. Yeni otobüsler MAN ve otomatik olarak 2007'den itibaren hayatımıza girdi. Şimdi Mercedeslerin bir bölümü, hayvanat bahçesinde üstü kesilmiş gezi otobüsüne döndüler. Ikaruslar'a ne mi oldu? Onlar hala seferdeler, İçlerine yeni kaplamalar yaptılar, koltuklarını değiştirdiler(istanbulda ön panjurlarını da yenilediler ama onlar genelde düz vites) hatta karda kışta özellikle onları veriyorlar, MAN'lardan bile iyiler diye:) Kıssa'dan hisse; Mercedes'e başta ben kötü dedirtmem ama tork konusunda son derece güçlü olan motorda otomatik dayanmıyor. MAN'larda özellikle doğal gaz yüzünden gaz yememe sorunları var ama vites konusunda çok sorunları yok çünki çoğu 70km hızla limilenmiş durumdalar ilk alındıklarından beri.

Saygılarımla.

tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Konunun farklı bir noktasından tutayım.

Formula 1 Otomobillerinde Otomatik Şanzıman mı Vardır?

Teknik kurallar tarafından otomatik şanzıman yasaklanmıştır. Ancak, tüm otomobillerde yarı otomatik şanzıman vardır. Vites değiştirmek için, pilot vitesi geçirirken aynı zamanda bir debriyaja veya gaz pedalına basmak zorunda değildir. Sadece direksiyonun yan tarafındaki bir düğmeye basması yeterlidir. Her iki tarafta birer düğme vardır: Birisi vites büyütme diğeri ise vites küçültme içindir. Netice olarak, pilotun bu işlem için elini direksiyondan çekmesi gerekmez. Elektronik olarak çalışan hidrolik sistem sürücünün saniyenin bir veya iki yüzde biri kadar kısa bir zamanda vites değiştirmesine olanak sağlar ve bu da geleneksel sistemleri göre son derece hızlıdır.

Formula 1 Otomobillerinde Kaç Vites Vardır?

Yarı otomatik şanzıman ile hızlı vites değiştirme bir çok şanzımanda yedi vites olduğu anlamına gelir. Bu ise Teknik Kurallar tarafından izin verilen azami vites adedidir. Geri vites zorunludur ancak bu vites pit şeridinde kullanılmamalıdır.

Bu durumda formula1 de kullanılan yarıotomatik denilen sistem oluyor.f1 de bana kalırsa tamotomatik kullanılmaz izleyici açısından da kötü.Bana kalırsa maliyetleride çok fazla yukarı çeker gibi geliyor.Milyar dolarlık sektör yapamaz mı illa ki yapar tam otamatik.Ancak bence arıza riski fazlalaşır gibi geliyor.Ortalama tur başına 60 vites değişimi yapılıyor f1 de.Birbuçuk dakikada hemde :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Akan,

F1'de araçda vites kullanımı olmazsa, pilotun üzerine düşen en büyük sorumluluklardan biri olan doğru hızı, doğru noktada yakalama eylemi, elektronik bir robota teslim edilecek. Bu durumda pilot değil, teknoloji yarışı kazanacak, pilot sadece direksiyon hareketi ile becerisini ortaya koyacak. F1 teknoloji üreten ve sonrasında bu teknolojileri otomotiv sektörüne kazandıran bir branştır. Ancak ürettiği her teknolojinin amacı sürücüye yardımcı olmaktır, sücünün kabiliyetini elektroniğe devretmek değil.

Otomobil sporlarında seyirciyi çeken en büyük aktivite hızdır. Ancak bu hıza ulaşabilmek için manuel vitesin handikapları var. Oldukça geliştirilmiş otomatik ya da yarı otomatik sistemler, sürücünün kısa sürede daha yüksek hızlara çıkabilmesi için tasarlanmış.

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Akan,

F1'de araçda vites kullanımı olmazsa, pilotun üzerine düşen en büyük sorumluluklardan biri olan doğru hızı, doğru noktada yakalama eylemi, elektronik bir robota teslim edilecek. Bu durumda pilot değil, teknoloji yarışı kazanacak, pilot sadece direksiyon hareketi ile becerisini ortaya koyacak. F1 teknoloji üreten ve sonrasında bu teknolojileri otomotiv sektörüne kazandıran bir branştır. Ancak ürettiği her teknolojinin amacı sürücüye yardımcı olmaktır, sücünün kabiliyetini elektroniğe devretmek değil.

Otomobil sporlarında seyirciyi çeken en büyük aktivite hızdır. Ancak bu hıza ulaşabilmek için manuel vitesin handikapları var. Oldukça geliştirilmiş otomatik ya da yarı otomatik sistemler, sürücünün kısa sürede daha yüksek hızlara çıkabilmesi için tasarlanmış.

F1 zaten pilotu max seviyede yarışın içinde tutmak istiyor.Otomobil sektörünün en gelişmiş ürünlerini kullanan f1 sonuçta.Ancak ne abs var nede tcs araçlarda.Teknolojiyi görselliğin dışındaki alanlarda kullanıyorlar zaten.Olması gerekende bu.dediğin gibi bütün teknolojik gelişmeler bire bir uygulansa pilotların anlamı yok.İnsanlar mekaniğin yanında canlı bir varlık da istiyorlar bu sporun içinde.Bu yüzden efsaneler diye adı tarihe geçmiş kişiler var.Ayrıca pilotların bu kadar etkisi olmasa Alonso gibi pilotlara yıllık 30 milyon dolar ödemezler :D

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Ikaruslar'ın Ankara'ya gelişi Murat Karayalçın dönemidir. Hatta bu araçların sayısı ile ilgili gümrükte bazı sıkıntılar olduğundan bu araçlar geçici plakadır:) Macaristan, yönetim biçimi, Karayalçın arasında hep bir bağ kurulmaya da çalışılmıştır. Sonrasında Mercedesler de gösteriş için alındı biraz. Doğan Taşdelen de eleştirmişti, 1 Mercedes fiyatına 3 Ikarus alınıyor diye. Gel zaman git zaman sonra, belediye emniyetin suyunu kesti galiba ANkara'da borç var diye. Emniyet ne yaptı peki bu durumda? Borcu ödedi tabi derseniz yanılırsınız. Hani geçici plakalı otobülser var demiştim ya başta; işte onları trafikten men ederiz ona göre dedi. İki gün sonra herşey normale döndü :)

İzmirdeki Volvo otobüsler İsveç malı mıydı bilmiyorum ama Ulusoy'un uzun yolda sefere koyduğu Volvo'ların (Neoplan'ların yerine reklamı yapılan araçlardı bir dönem) Bursa üretimi olduğu ortaya çıkmıştı :fiuw:

Nerden nereye geldi konu ama burası Türkiye. Hep enteresan hikayeler bulunur:)

Saygılarımla.

tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Yerli otobüs kötü mü ki?

Kötü değil, desteklenmeli hatta. Bir ara Bursa'da Scania'dan, Daf'a, Volvo'dan Man'a kadar çift katlı tek katlı, 1,5 katlı otobüsler yapıldı. Fabrikadan çok giydirme şeklinde yapılan otobüsler bunlar.

Neoplan ise Almanya'dan ithal, Mercedes Motorlu, lüksü zamanın ötesinde olan ve 302S'ler dönemi düşünüldüğünde meraktan dahi, Ulusoy'la seyahat ettirecek kadar güzel araçlardı. Yerine lanse edilen araçlar Volvo'nun gerçek modelleri ise sorun yok. Hatta lisansı ile yapılırsa yine sorun yok ama söylenti çıktı mı, yalanlayan da olmayınca maliyette ucuza kaçılmış gibi bir algı oluşuyor.

Nephan Bey, Ikarus Macardır, Macar kalacak:)

Vikipedia'dan aldım bilgiyi ama merdivenin yanındaki Made in Hungary yazısını asla unutmam.

Ikarus, merkezi Budapeşte, Macaristan olan bir otobüs üreticisi. 1895 yılında Uhri Imre Kovács-és Kocsigyártó Üzeme adıyla kurulmuştur.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...