Mehmet Ozyurek 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Zeytinler Balıkesir Ayvalık yöresinin. Bugün elime ulaştı. 12 kg Çizik zeytin olacak Bilen arkadaşlardan tarif istiyorum. 2 1 Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Dün pazardan aldık Mut'tan gelmiş yeşil zeytin kırma yapacaklar bizimkini... 1 Yorum bağlantısı
Emre Şimşek 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Abi öncelikle tavsiyem 1 -2 kilosunu kırma yapmandır. Kesinlikle daha çabuk tatlanıyorlar ve bir kere alışınca çok seviyorsunuz. Ama bozulmaması için kısa sürede bitirmek gerekiyor. Çizik zeytin yapımı aslında basittir. İlk yapman gereken zeytinleri bıçakla çizmek, makine pek iyi olmuyor denedim. Tam yeşil olanlara boydan boya 3 çizik, biraz olgun olanlara 2 çizik atmak, çizik atarken çekirdeğe değdirmeden en derin çiziği atmak en doğrusu. Çizilen zeytin su dolu bir şişede karanlık ve serin ortamda 10-15 gün arası bekleyecek. Suyu 2 günde bir değişecek. Kullandığın su arıtılmış su olursa daha iyi olur.. İkinvi etapta ise salamura yapımı var işte o konu tam bir sanat, o yüzden o konuda ben nasıl yaptığımı yazacağım sadece.. 3 Yorum bağlantısı
Derin Acar 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Salamura işi zahmetli. Ağız tadınıza göre ayarlamanız falan derken... Yapa yapa ideal kıvamı bulursunuz ama... 1 Yorum bağlantısı
Alpay Sumer 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Adam gibi bi zeytin yiyemedik gitti. Her seferinde bir markaya tamam bulduk bundan sonra budur diyoruz. ikinci urun degisik cikiyor. boyle yapma imkanimizda yok... of off... Yorum bağlantısı
Emre Şimşek 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Zeytinimi sürekli kendim yaparım. İlk yaptığım zeytinin tadını hala unutamıyorum. Şundan eminim ki zeytinin nasıl kurulduğundan çok cinsi çok önemli.. Aynı gün farklı yerlerden aşdığım zeytin aynı şekilde kurduğum halde farklı oldu.. Suda bekletirken yapılması gereken şey: 10. gün zeytinin acılığına bir bakmaktır. Acılık gittiyse salamurası hemen yapılabilir. Gitmediyse devam. 12. gün bir daha bakılır. Hala olmadıysa 14. gün artık tatlansa iyi olur çünkü suda bekledikçe erimeye başlıyorlar. Erimesini engelleyen şeylerden biri de o acı su derler. Mesela bir kere hiç çizmeden bir dağ zeytinini salamura yaptım yani suda hiç bekletmedim. Yaklaşık 1 yılda anca tatlandı ve asitten dolayı kapak patlattı ama sonuç olarak yedik zeytini. Neyse diyelim ki 12. gün oldu ve 2 günde bir suyunu değiştirmiş olduğumuz zeytinde acılık kalmamış. Önce zeytinleri güzelce yıkayıp aralarına limon parçaları koyarak cam bir kaba yerleştirelim. Sonra ona yetecek kadar suyu bir kaba döküp içinde salamura tuzu eritelim. Bildiğimiz kalın tuz, ben kaya tuzu kullanıyorum ama sanki deniz tuzuyla daha farklı(güzel) oluyordu. 5 kiloluk zeytin için yaklaşık 1 bardak tuz yetiyor ama internette yumurta kullanarak tuzun oranını ayarlayanlar var, bence en güzeli göz kararı.. Yanına bir çay bardağının dibinde suyla erittiğim 1 yemek kaşığından az, tatlı kaşığından faza limon tuzunu ekliyorum ve bu iki suyu karıştırıyorum. Son olarak yarım çay bardağı zeytinyağını zeytin dolu kabın içine döküp üstüne hazırladığım salamura suyunu dolduruyorum. Su seviyesi zeytinden fazla olsun ama kapağın altında biraz boşluk olsun çünkü biraz genleşip fışkırıyor. Bu nedenle üstten kırıştırıp koyduğum bir poşet yardımıyla zeytinlerin altta kalmasını sağlıyorum. 15 gün serin karanlık yerde kalsın sonra poşeti atabilirsin abi. Tahmini 15-30 günde yenecek kıvama gelir. 8 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 uff beceremezseniz rezalet bir tadı oluyor bunların denedim, yapamadım. 1 Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Çizik olacak.. Selam abi, Her sene yapıyorum bu seneki ni cuma günü sofraya koyacağız. Herkesin bir tarifi vardır. Benim tarifimde şöyle. *Zeytinler altınolukta bahçeden. *Çizdiğimiz zeytinleri 5 kg su bidonuna koyup ağzına kadar su dolduruyoruz.* hergün çalkalayıp, ağzını açıp havasını alıyoruz. 6. ıncı günü suyunu değiştiriyoruz. Daha erken zamanlarda değiştirince çabuk salamura oluyor ama asitliği tam gitmiyor.* 6 yada 7 ci su değişiminde yaklaşık 1.5 ay yapıyor. Acılığı gidiyor ve hala sert oluyor erimiyor.* 6 cı haftasında acılığı gitmiş zeytinleri 2 3 defa sudan geçirip tuz ve limontuzunu ilave ediyoruz. 5kg su bidonu için 6 yemek kaşığı turşuluk kaya tuzu ve 2.5 yemek kaşığı limon tuzu koyup üzerine içme suyu koyuyoruz. Üzerine zeytin yağı ve limon dilimi koyup kapatıyoruz. Hergün sallıyoruz. 10 gün sonra yenecek kıvamda tadını almış oluyor.* Afiyet olsun. Buda benim 3 eylülde kurduğum zeytin. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 17 Ekim 2018 Yazar Paylaş 17 Ekim 2018 6 dakika önce, Dogan Arsiray yazdı: uff beceremezseniz rezalet bir tadı oluyor bunların denedim, yapamadım. Geçen yıl becermişlerdi.. Çocuklar çerez gibi yedi.. Daha iyiye ulaşmak için konu açtım.. Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Adam gibi bi zeytin yiyemedik gitti. Her seferinde bir markaya tamam bulduk bundan sonra budur diyoruz. ikinci urun degisik cikiyor. boyle yapma imkanimizda yok... of off...Denemediyseniz bimde satılan turuncu kapaklı olan siyah zeytini deneyin. Bana lezzetli geliyor.Dönem dönem tatları farklı olması normaldir. Hasat zamanı farklı. 1 Yorum bağlantısı
Emre Şimşek 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Sanırım suda bekletirken püf nokta gidip arada zeytini sallayıp havasını almak. Öbür türlü kendi haline bırakınca biraz acılık kalıyor. 2 Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 (düzenlendi) Bir kısmını kırmaya ayır Abi. Bayılırım kırmasına. Mersin' de az yemedim. Kendimiz bahçeden toplar köye verir ya da, fabrikada yağını sıktırırdık. 17 Ekim 2018 tarihinde Tamer Topaç tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Merak etmişimdir, zeytin önce yeşil sonra siyah oluyor sofralarda. Acaba hangisi gerçek? Aynısı çay içinde geçerli. Biri bozuluyor bence 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 17 Ekim 2018 Yazar Paylaş 17 Ekim 2018 I ıh... Olgunlaşıyor.. Yeşil olan ham zeytin.. Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Kırma yap abi çok geç tatlanıyor. Beklerken keyfin kaçıyor. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 I ıh... Olgunlaşıyor.. Yeşil olan ham zeytin.. Belkide ham dediğimiz aslında olması gereken 1 Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Ben yeşilciyim, geç keşfettim ama bırakmaya niyetim yok :) Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 zeytin eksik olmaz sofradan, hem lezeetli hem faydalı tek ürün sanırım Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 17 Ekim 2018 Yazar Paylaş 17 Ekim 2018 10 dakika önce, Çağlar Bayur yazdı: zeytin eksik olmaz sofradan, hem lezeetli hem faydalı tek ürün sanırım Acayip tüketiyoruz.. Çocuklar yeşili çerez gibi yiyor.. Daha çok alacaktım ama, ortak kaptı elimden.. bana 12 kilo ancak kaldı.. Ben siyahcıyım.. ben hariç herkes yeşilci.. 1 Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Acayip tüketiyoruz.. Çocuklar yeşili çerez gibi yiyor.. Daha çok alacaktım ama, ortak kaptı elimden.. bana 12 kilo ancak kaldı.. Ben siyahcıyım.. ben hariç herkes yeşilci.. Senin çocuklar doğru yolda. Siyah neymiş abi. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 Yeni taşındağım evde kapı komşum yapıyor. Bende çok severim ve yatmadan önce 2 tane çekirdekle beraber gömerim. Mide ağrımı epey azaltıyor çekirdeği 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 17 Ekim 2018 Paylaş 17 Ekim 2018 10 dakika önce, Servet Aydın yazdı: Mide ağrımı epey azaltıyor çekirdeği şaşırmadık Yorum bağlantısı
Recommended Posts