İçeriğe Yönlendir

Gündüz farı montajı için uygun yer önerileri

Oktay Toker

Recommended Posts

Oktay Toker
(düzenlendi)

aracıma ledli uygulama için led siparişi vermeden önce sizlerden fikir almak istiyorum.gündüz farı düşüncem var ve araçta 3 yer işaretledim resimde bu yerin tespitinden sonra wattlı led sparişi vericem ve mercek tabii fikirlerinizi ve tavsiyenizi bekliyorum şimdeiden tşk.

8 adet temsili resim hazırladım.arasından en çok tercih edilecek gündüz farı seçeğini uyğulamak istiyorum.amacım farklı görünüm ile göze hoş gelecek seçeneği uygulamak.seçiminizi bekliyorum.

1.post-4009-1291769775_thumb.jpg 2.post-4009-1291769783_thumb.jpg 3.post-4009-1291769790_thumb.jpg 4.post-4009-1291769798_thumb.jpg

5.post-4009-1291769806_thumb.jpg 6.post-4009-1291769813_thumb.jpg 7.post-4009-1291769821_thumb.jpg 8.post-4009-1291769829_thumb.jpg

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

en altlar yere cok yakin oldugu tas camur riskine karsin icin cok da uygun degil. diger iki bolge de motor-radyator sogutmasi icin hava giris kanali..; haliyle oraya yapacaginiz uygulama hava girisini engelleyecek. bence; ya gunduz fari yapmaktan vazgecin yahut farin altina denk gelen tamponu uygun sekilde delerek uygulamanizi oraya yapin.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
en altlar yere cok yakin oldugu tas camur riskine karsin icin cok da uygun degil. diger iki bolge de motor-radyator sogutmasi icin hava giris kanali..; haliyle oraya yapacaginiz uygulama hava girisini engelleyecek. bence; ya gunduz fari yapmaktan vazgecin yahut farin altina denk gelen tamponu uygun sekilde delerek uygulamanizi oraya yapin.

altta zaten sisler var ve biraz daha üstte kalıyor malum o yuzden orası uygun diye düşünüyorum artı gündüz farı için muhakkak kapalı kutu içine uygulayacagım audilerde ki gibi.ust taraf evet radyator önü oldugu için uygun olmayabilir.ama bakalım fikirlere önerilere göre karar vericem.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Gündüz farını yapcaksan audideki gibi far altına yapmalısın.Yada hiç yapmamalısın.

Gösterdigin yerlerde gündüz farının hoş durcagını sanmıyorum

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Resimde çubuklar farı dahil etmemiş ama yüksekliği 1500 mm içine girdiği sürece farın içine de monte edilebilir.

Senin aracında sis farlarının yanı daha uygun.

post-5-1269770389_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

arkadaşlar yeni nesil araçlar gündüz farı seçiminde çok degişik uygulamalrı var işte bir kaçı artık gündüz farı standarlar arasına giriyor biliyorsunuz.sanırım bu özellik için yer önemi çok az şunu gördümki sadece araca güzellik katıyor resimlerdede anlaşılacaktır.bence önemli olan yer degil yakışıp yakışmaması degil işlevselligi yanılıyormuyum halojen veya xeon ların ömrü uzayacaktır.sanırım sis farı olarak bu araçlarda kullanılıyorda olabilir.

post-4009-1269845175_thumb.jpg

post-4009-1269845182_thumb.jpg

post-4009-1269845189_thumb.jpg

post-4009-1269845197_thumb.jpg

post-4009-1269845203_thumb.jpg

post-4009-1269845211_thumb.jpg

post-4009-1269845217_thumb.jpg

post-4009-1269845223_thumb.jpg

post-4009-1269845229_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Yusuf Gür

orjinal birşey istiyorsanız üşenmeyin. sökün tamponu, farların atına doğru dikey ve ya yatay 4-5 tane power led lensi yerleştrip yapın. hem orjinal hem güzel ve yerinde bir çalışma olur. şerit led ile kamyon işine döner o iş.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

yusuf bey led çalışmalarınız hoşuma gidiyor ellerinize saglık.hazır ürün kullanmayı sevmiyorum kendi emegim olmalı elektronikle ugraşıyorum artı tamircilik üzerine o yüzden basit olmamalı.şerit led ile basit olur artı sevmiyorum tipsiz oluyor.3 watt lık power led 3 erli gurup halinde kullanmayı düşünüyorum yada 1 watt lıktan 2 katı,güzel sogutucu ve her led için ayrı regulator olmalı 7803 3.3 voltluk entegre çok uygun olucaktır.basit ve güvenli olur.mercedes yeni e200 deki hoşuma gitti dogrusu güzel duruyor.

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
yusuf bey led çalışmalarınız hoşuma gidiyor ellerinize saglık.hazır ürün kullanmayı sevmiyorum kendi emegim olmalı elektronikle ugraşıyorum artı tamircilik üzerine o yüzden basit olmamalı.şerit led ile basit olur artı sevmiyorum tipsiz oluyor.3 watt lık power led 3 erli gurup halinde kullanmayı düşünüyorum yada 1 watt lıktan 2 katı,güzel sogutucu ve her led için ayrı regulator olmalı 7803 3.3 voltluk entegre çok uygun olucaktır.basit ve güvenli olur.mercedes yeni e200 deki hoşuma gitti dogrusu güzel duruyor.

7803 kullanmak yeterli olmayacaktır. Akım sınırlaması olmalı. Aksi halde LEd ısındıkça akım çekecek ve sonuçta yanacaktır. 7803 yerine 5-6 TL ye 350Ma 12V 1W LED ler için driverlar bulunmakta. 3 adet LED'i seri bağlatıp güvenle kullanabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Selim Karasu

merhaba bende e serisi gündüz farına benzer bişey yapmak istiyorum. siz uygulayabildiniz mi? malzemeleri nasıl nerden temin edebilirim? teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

mrb.kutulardan sorüşturuyorum hala içi aynalı bakınıyorum uyan bişi bulursam yada uydurdugum bi kutu yazarım sizede 4 adet olucak ve boyut bende kısıtlı .led olarak 1 watt lık içine 5 adet koymayı düşünüyorum her kutuya toplam 20 led olucak 4 kutucukta her led için ayrı 7803 entegre bu 3.3 lük bir voltaj oluyor nasılsa ledler için sogutucu olucak arkasına aliminyum plakert yerleştirip hepsini uzerine tutturarak iyi bi iş olucagını düşünüyorum.

7803 kullanmak yeterli olmayacaktır. Akım sınırlaması olmalı. Aksi halde LEd ısındıkça akım çekecek ve sonuçta yanacaktır. 7803 yerine 5-6 TL ye 350Ma 12V 1W LED ler için driverlar bulunmakta. 3 adet LED'i seri bağlatıp güvenle kullanabilirsiniz.
tabiki akım direnci olmadan olmazki regulator devrelerinin olmazsa olmazıdır akım koruması.ben hazır bişi kullanmayı düşünmüyorum her bişi kendi emegimle olmasına özen gösterecegim.yoksa tadı yok benim için.meslek elektroonik olunca mecbur hissediyorum.
Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
mrb.kutulardan sorüşturuyorum hala içi aynalı bakınıyorum uyan bişi bulursam yada uydurdugum bi kutu yazarım sizede 4 adet olucak ve boyut bende kısıtlı .led olarak 1 watt lık içine 5 adet koymayı düşünüyorum her kutuya toplam 20 led olucak 4 kutucukta her led için ayrı 7803 entegre bu 3.3 lük bir voltaj oluyor nasılsa ledler için sogutucu olucak arkasına aliminyum plakert yerleştirip hepsini uzerine tutturarak iyi bi iş olucagını düşünüyorum.tabiki akım direnci olmadan olmazki regulator devrelerinin olmazsa olmazıdır akım koruması.ben hazır bişi kullanmayı düşünmüyorum her bişi kendi emegimle olmasına özen gösterecegim.yoksa tadı yok benim için.meslek elektroonik olunca mecbur hissediyorum.

Her LED için bir 7803 kullanmak işi zorlaştırır. Yani 20 LED için 20 adet besleme devresi , soğutucu vs vs. 2 yada 3 LED'i Paralel bağlasanız 7803 haşlanır. Madem kendiniz yapmak istiyorsunuz LM350T ile 350 Ma akım sınırlaması yapıp 3 LED'i seri bağlayın derim ben ...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
Her LED için bir 7803 kullanmak işi zorlaştırır. Yani 20 LED için 20 adet besleme devresi , soğutucu vs vs. 2 yada 3 LED'i Paralel bağlasanız 7803 haşlanır. Madem kendiniz yapmak istiyorsunuz LM350T ile 350 Ma akım sınırlaması yapıp 3 LED'i seri bağlayın derim ben ...

devreyi bu gece kuruyorum 24 saat yakıcam sonucu yazarım buraya olmazsa da dediginiz gibi artı devrelere bakıcam

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
(düzenlendi)
devreyi bu gece kuruyorum 24 saat yakıcam sonucu yazarım buraya olmazsa da dediginiz gibi artı devrelere bakıcam

3,6 Ohm 1/2W bir direnç 347 Ma akım sabitlemesi sağlıyor. 3 Power LED'i seri bağlayabilirsiniz. LM350T yada LM317 nin kılıfıda 7803 ile aynı zaten.

Circuit.JPG

tarihinde Recep Yaz?c? tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
3,6 Ohm 1/2W bir direnç 347 Ma akım sabitlemesi sağlıyor. 3 Power LED'i seri bağlayabilirsiniz. LM350T yada LM317 nin kılıfıda 7803 ile aynı zaten.

Circuit.JPG

çok tşk.verdiginiz örnekteki bilgiye ve bu tarz devre parçalarına oldukca vakıfım.ugraşılarımı satandard yapılanların dışında uygulamaya çalışıp başarılı olmaya çalışmak istiyorum.kolay olsun istemedigim için sanırım.yani hemen işi bitirip boş kalmak istemiyorum arabamla ugraşmak stresimi atmamda çok faydalı oluyor biraz da keyfi olsun istiyorum.yavaş yavaşşş.her uygulamamıda burda paylaşmayı düşünüyorum.bana kızmayacagınızı umuyorum.bu ledlerle ve bu örnekteki entegrelerle yaklaşık 18 yıldır haşır neşir biriyim.ilk arabam ve özellikle tercihen eski model aldım kendim her şeyiyle oynayabilmek i,çin 83 yılından bu yana hep tamircilerde çalıştım bu içime sinmiş sanırım ugraşmak tad veriyor.gerçekten fikrini bilgini benimle paylaştıgın için çok tşk.plaka altındaki işaretli olan yere yapmayı kuvvetle düşünmeye başladım üst taraf ve far içiyle oynamak riskli sayılabilir ne dersiniz plaka altı için?

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584

mademki ugrasmayı seviyorsunuz tamponu delip güzel bir şekil ortya çıkarabilirseniz daha hoş olur..ugrastırıcı ama güzel bir iş çıkar ortaya..

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

arkadaşlar peki neden tampon far altı diyorsunuz .mercedes ve çin otosu sanırım acura tampon altına çok güzel oturtmuş.hatta peugeot da tampon altı yapmış. amacım hazırda olan yerlere bişi yapmak arkadaşlar delmek ugraşmayı sevsemde riskli delmeden hazır kısımlara fikir uretelim derim.peki tampon altının işaretledigim yere degilde sis yanına uzatsam o dar alana oraya yuvarlak mercekli sıgıyor 5 tane yan yana koysam saglı sollu nasıl olur resimde işaretli yerlere.bu arada test ettigim 7803 te aşırı bir ısınma yok yaklasık 6 saat çalıştı.led de ayrıca ıpılık ısınma olayı minimum bakır levhaya lahim yaptım u şeklinde.led in sogutu kısmı artı olarak yapılmış bilginize arkadaşlar dikkat edin derim ugraşcak olan varsa.led de her türlü voltajı deniyecegim.ısınma hangisinde az olucak ve çekilen akım tabii.

post-4009-1270095040_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Orayı ben önermiştim zaten. Şşaretlenen yer bence en uygunu. Yukarıya ya da aşağıya sıfırlamadan ortadaki çizgiye monte edilebilir.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
Orayı ben önermiştim zaten. Şşaretlenen yer bence en uygunu. Yukarıya ya da aşağıya sıfırlamadan ortadaki çizgiye monte edilebilir.

evet sizin dediginiz dogrultuda bunu düşündüm o yuzden sordum başka fikirler olusurmu diye ama herkes tampon delinsin diye fikir verdiler ama hoşuma gitmedi dogrusu.arabanın önü yüksek degil yere yakın audide yüksek ve diger modellerdede o yüzden yakışabilir far altı veya tampon ama bu araçta canlandırmaya çalışıyorum olmuyor bi türlü yakıştıramadım aslında ortada ford armasının altı saglı sollu en uygun yer olurdu ama orası çok önem arzeden yer kapanmamalı.sis yanı iyi gibi duruyor şimdilik bakalım ne olucak.birde arkadaşlar akıllı kelimesi altında lütfen birbirimize laf atmayalım rica ediyorum.fikir paylaşsak daha olumlu olur bence bu tür ugraşla başka arkadaşlarda ilgili örnek oluştursak iyi olur.kanımcaaaa.

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
arkadaşlar peki neden tampon far altı diyorsunuz .mercedes ve çin otosu sanırım acura tampon altına çok güzel oturtmuş.hatta peugeot da tampon altı yapmış. amacım hazırda olan yerlere bişi yapmak arkadaşlar delmek ugraşmayı sevsemde riskli delmeden hazır kısımlara fikir uretelim derim.peki tampon altının işaretledigim yere degilde sis yanına uzatsam o dar alana oraya yuvarlak mercekli sıgıyor 5 tane yan yana koysam saglı sollu nasıl olur resimde işaretli yerlere.bu arada test ettigim 7803 te aşırı bir ısınma yok yaklasık 6 saat çalıştı.led de ayrıca ıpılık ısınma olayı minimum bakır levhaya lahim yaptım u şeklinde.led in sogutu kısmı artı olarak yapılmış bilginize arkadaşlar dikkat edin derim ugraşcak olan varsa.led de her türlü voltajı deniyecegim.ısınma hangisinde az olucak ve çekilen akım tabii.

Tabiki tercih sizin. Şstediğiniz şekilde dizayn edebilirsiniz. Bana göre olması gereken beslemenin 7812 yada LM317,350 gibi bir entegre ile yapılması yönünde .Demek istediğim olması gereken bu.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Tabiki tercih sizin. İstediğiniz şekilde dizayn edebilirsiniz. Bana göre olması gereken beslemenin 7812 yada LM317,350 gibi bir entegre ile yapılması yönünde .Demek istediğim olması gereken bu.

evet o regulatörler dogru tercih olur.biraz deney olsun istiyorum.artı bilgili olmayan arkadaşlarımızada kaynak olur düşüncesindeyim.acelem yok sakin sakin yapıp paylaşırım burda.tşk paylaşımın için.hoşuma gidiyor bu sohbet.sizin çalışmalarınız varmı link varsa yollarmısın inceleyim.birde bahsi gecen regulatörler veya başka olsun ısı kaynagı bunlar led ısısı çok düşük sogutucunun önemi yüksek bilinmesinde fayda var diye düşündüm.

Yorum bağlantısı
Recep Yazıcı1679652586
evet o regulatörler dogru tercih olur.biraz deney olsun istiyorum.artı bilgili olmayan arkadaşlarımızada kaynak olur düşüncesindeyim.acelem yok sakin sakin yapıp paylaşırım burda.tşk paylaşımın için.hoşuma gidiyor bu sohbet.sizin çalışmalarınız varmı link varsa yollarmısın inceleyim.

Forumda yeniyim. Sadece bir çalışmam oldu.

http://www.geceucusu.com/index.php?showtopic=2806

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Oktay Toker

gündüz farı için bir magazada sanırım sisfarı olarak dizayn veya başka amaçla yapılmış kutulara rastladım resimde işaretledim ince uzun var bunu aracımda sis farının yanında buna uyacak ölçüde keserek saglı sollu 1 tane ve içine rahat 4 tane 1 watt led sıgar yada ortadaki 4 hazır yere kısa olanımı uygulayım buna 4 led sıkışık olur ama olur.ne dersiniz?

http://img694.imageshack.us/i/gndzfariinkasa.jpg/

post-4009-1271205468_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

karar aşamasına geldim arkadaşlar.

far için uygun kutunun resimde görülen ince uzun olan sis far kutusu deyim artık ondan iki tana saglı sollu olucak ve sislerin yanına keserek monte etmeye karar verdim.ortadaki delik kısımlar ciddi şekilde radyatöre faydalı kısımlar oldugunu tesbit ettim.vazgeçtim.

ve bu kutucuklara en uygun led olarak 4watt power led olmasına karar verdim özellikleri resimde.saglı sollu ikişer tane olucak.

sis kutusunun çifti yanılmıyorsam 20tl civarıydı epey oldu soralı.

ledlerin tanesi 4.5dolara anlaştım 4 tane olucak.normalde 5.2dolar fiyatı vardı.1watt power led 2.5 dolara kalitelisi 3.5 dolar .1.5 dolarlıkta var ama özellikleri düşük.en uygun 4 wattlık oldu.

power led sürücüsü olarak lm 317 lm 350 78xx serisi regulatörlerin uygun olmadıgını çok net şekilde ögrenmiş bulunmaktayım.şu an elimde bulunan 4 tane 1 watt ledleri drenç ve seri diod yardımıyla 13.8 sabit voltaj ile vaktim olmadıgı için 2 saat boyunca çalışır vaziyette tuttum.sonuç olumlu şimdilik..ama regülatör çalışmam da oluyor bunun için en ideal regülatör entegresi olarak power led sürücüsü olarak imal edilmiş amc7140 entegresinde karar kıldım.oldukca baside indirgenmiş çevre elemanları var ve artı mosfet transistör yardımı ilede rahatca güçlendirilebiliyor o yüzden tercih ettim.fiyatıda 1.5dolar civarında.çevre parcalarııda zaten para tutmuyor denebilir.zaten yapmakta oldugum lcd monitor led degişimi işlemlerime bu entegre ile daha sahlıklı durum kazandırabilirim.şema resimde paylaşılmıştır.

gelişmeleri bilahire yazıcam.

post-4009-1272497684_thumb.jpg

post-4009-1272497985_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...