İçeriğe Yönlendir

Ailenin Yeni Üyesi Zwei: 2012 Citroen C3 1.4 VTi EGS

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz
(düzenlendi)
Sinan Akgöl yazdı:

Dedeside Honda Civicteki Cvcc 

Çağlar Bayur yazdı:

o ne demek 

Honda hiç bir seri üretim aracında valve lift ile gazı kumanda etmeyi yapmadı. 

Valvetronik valfin kendini gaz kelebeği gibi kullanan bir sistem. 

Valvetronic, emme supaplarının açılma miktarını yaklaşık 0,3 mm ile 9,5 mm arasında sürekli ayarlayarak yük kontrolünü büyük ölçüde gaz kelebeği yerine supaplarla yapar. Honda'nın klasik VTEC sistemi ise böyle sürekli bir ayar yapmaz; belirli şartlarda farklı kam profiline geçer.

Kısacası Honda, Valvetronic'in aynısını seri üretimde kullanmadı. Onun yerine uzun yıllar boyunca VTEC ve i-VTEC teknolojilerini geliştirmeyi tercih etti. Valvetronic'e en çok yaklaşan Honda projesi ise AVTEC oldu, ancak bu sistem geniş çaplı seri üretime ulaşmadı.

İ20 tgdi, manual modda gaza basınca epey geç tepki veriyor. Motoru şanzıman kurtarıyor. Az gaza basınca hemen 2 vites düşüyor. Sport modda gaz pedalı kalibrasyonu ve motor devri yüksek olması için 1 vites hatta 2 vites aşağıda çalışıyor.  Ama bu bile videodaki ani gaz tepkisini vermiyor. 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Vtec belirli devirden sonra, ivtec devirden bağımsız çalışıyor.

Ayrıca exantik kafaları da açıyı değiştirip zamanlamayı kaydırıyor yanma odasının. Malum bilen azdır alev süresi sabittir

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Servet Aydın yazdı:

Vtec belirli devirden sonra, ivtec devirden bağımsız çalışıyor.

Ayrıca exantik kafaları da açıyı değiştirip zamanlamayı kaydırıyor yanma odasının. Malum bilen azdır alev süresi sabittir

Bu sistemler gaz kelebeğinden bağımsız çalışmıyor. Benim gaz kelebeğim ancak ve ancak vanos ve valvetronik arızası olduğunda devreye girer. Normalde hep yüzde 85 açıkdır. Hava soğuk ise yüzde 60 sabit açıktır. Kontak kapalı ise gaz kelebeğim komple kapanır. 

Uzun yokuş inişlerinde hız sabitleyici açıksa ve sabitlenen hızı 5 km aşarsa araba valvetronik 0.3 mm lift ve gaz kelebeği ful kapanıp 90 km hızda 40 newtonluk fren uygular. Vites küçültmeden maksimum kompresyona sokar. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Bu benim arabadan veri. Ben gaza bastıkca valfler daha fazla açılıyor. Ayak hareketimi mili saniye ile takip ediyor.

Screenshot_2026-06-16-00-54-19-911_com.fap.c.fap.jpg

Screenshot_2026-06-16-00-53-44-294_com.fap.c.fap.jpg

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Devir, talep edilen tork ve kelebek kombini ile çalışır ivtec. Hele ki dizelde çok başarılı. 

Ali Darbaz yazdı:

Vtecde kam mili profili belli bir devirde değişiyor.

İ-vtec değişken. Devirden bağımsız. Valvetronik gibi basit sistem değil daha komplike ve başarılı. Sadece kam mili açısı değil, 12V 16V ayarı da var. Sürücü talebine göre, ekonomi veya üstün performansı beraber sunan tek sistem

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...