İçeriğe Yönlendir

hTC OneX Detaylı İnceleme (Kullanım Tecrübeleri)


Zafer Ayvacı

Recommended Posts

Zafer Ayvacı

Değerli üyemiz Evren İskent 'in efsane konular arasına giren GalaxyS2 konusu içeriği gibi gitmek istediğim için konu başlığını ve mesaj içeriğini o konudan (ç)alıntıladım. :) Dilim döndüğünce bu üst düzey telefonla ilgili kullanım tecrübelerimi ve örneklemeleri burada sizlere sunmaya çalışacağım.

hTC OneX (S720e)

dimension.png

Ekran: Cihaz, teknik detaylarında da yazdığı gibi 4.7" 'lik super LCD 2 teknolojisine sahip bir ekran kullanıyor. 1280x720 çözünürlük de öne çıkan en ciddi özelliği. hTC daha önceki bazı modellerinde AMOLED ekran kullanmış fakat bu birliktelik çok uzun ömürlü olmamıştı. Ardından superLCD kullanılan modeller geldi ve OneX 'te superLCD 2 ekran kullanıldı. Daha önce kullandığım hTC Desire ve hTC Evo3D 'nin ekranları superLCD idi ve uzun süreli kullanımda zararsız olmasına rağmen telefon ekranının ciddi şekilde ısındığını görmüştüm. Şu ana kadar OneX'te bunu görmedim. Renklerin canlılığı ve izleme açısının çok geniş olduğunu da özellikle vurgulamak gerek. Telefona 5-10 derecelik bir açıyla ve bile baksanız, hangi yönden baktığınız farketmeksizin ekrandaki tüm nesneleri hem net olarak hem de hiç bir renk kaybı olmadan izleyebiliyorsunuz. Ayrıca telefonun tasarımında ekranın dışa çıkık duruşu da bu açı konusunda etken olsa gerek. Şu ana kadar ekranla ilgili olumsuz bir yorumum yok. Daha tekniğe girecek olursak, genel kanı pil ömrünü kısaltan en ciddi unsurun bu superLCD 2 ekran olduğu yönünde. Daha önceki AMOLED / superLCD kıyaslamalarımda ben superLCD'yi daha iyi bulmuştum. O yüzden kendi adıma gülü seviyorum, dikenine katlanıyorum diyebilirim.

Pil: Akıllı telefonların en zayıf kısmı bu cihazda da değişmiyor. 1800 mAh'lik pil kapasitesi işlemci ve yüksek güç tüketen ekrana çok fazla dayanamıyor. Artık standart diyebileceğimiz bir pil ömrüne sahip. Yani kabaca 1 gün. Her gece şarj edilmesi gerekiyor. Özellikle 3G (HSPA) mobil internet kullanımı pil ömrünü çok etkiliyor. 2G (EDGE) hızında mobil internet biraz daha pil dostu. WiFi ile internet pili çok etkilemiyor. Örneğin 25 dakika kadar WiFi üzerinden internet TV izledim, şarj sadece %1 düştü. Bu işi 3G mobil internet ile yapsaydım pil en az %9-10 civarında güç kaybederdi. Telefonda mobil internet kullanılmadığında ve diğer hTC Sense efektleri kapatıldığında, pil ömrü ciddi şekilde uzayabiliyor. Tabi bu şekilde, Nokia 3310+mp3 çalar+PSP'den öteye geçemiyor :)

Fotoğraf/Kamera: Telefonun tanıtım videolarında ve hatta Türkiye lansmanında bile hep ön plana çıkartılan kısım fotoğraf ve kameraydı. Cihazda 1 adet ön ve 1 adet arka ana kamera olmak üzere 2 kamera var. Ana kamera 8 MP, f2.0 bir kamera. 1080p çözünürlükte videolar çekebiliyor. Kameranın bir özelliği de hTC tarafından geliştirilen ImageSense teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde telefon çok hızlı fotoğraf çekebiliyor ve aynı anda bu fotoğrafları kaydedebiliyor. Yine VideoPic isimli özellik sayesinde de telefonla video kaydettiğiniz sırada aynı anda fotoğraf ta çekebiliyorsunuz. Video kaydında her hangi bir kesilme olmadan. Seri çekim modu ile deklanşör tuşuna basılı tuttuğunuzda -net sayıdan emin değilim ama sanırım- sonsuz sayıda fotoğraf çekiyor ve size bu fotoğraflar içinden en iyisini seçip kaydetmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hareketli anlarda hiç bir kareyi kaçırmıyorsunuz. Video kayıt özellikleri arasında ise dikkat çeken özellik Ağır Çekim Kayıt modu. Bu mod sayesinde telefonla ağır çekim videolar kaydedebiliyorsunuz. Daha düşük çözünürlükte ve iyi ortam ışığı gerektiren bir özellik. Ancak videonun akıcılığını gördüğünüzde gerçekten tatmin edici bir sonuç alacağınızdan emin olabilirsiniz. Ön kamera da 1,3 MP çözünürlüğe sahip olmasına rağmen yine hiç yabana atılmayacak şekilde 720p HD video kaydı yapabiliyor. Yine de telefonu ayna olarak kullanmak ve görüntülü görüşme sırasında kullanmak haricinde çok da kullanılacak bir donanım değil tabi. Kamera performansı yeni güncelleme sonrası telefonun kutudan çıktığı haline göre daha iyi. Ciddi bir kalite artışı söz konusu. Yani kamera lens kalitesinin yanında yazılımsal olarak yapılan değişiklikler de fotoğraf ve video çekiminde etkili.

Ses: hTC 'nin son dönem orta ve üst düzey cihazlarında kullandığı ve güvendiği Beats Audio özelliği OneX'te de elbette mevcut. Bu özellik telefonda kulaklık bağlantısı yaptığınızda devreye giriyor ve dilediğinizde pasif hale getirebiliyorsunuz. Dinlemeden bir fikir sahibi olmak zor ancak basitçe örneklemek gerekirse, özellikle oto teyplerinde bulunan LD (Loud) tuşunun etkisi gibi bir etkisi var. Kutu içeriğinde gelen standart hTC kulaklıkları yeterli seviyede. Beats Audio ne derece gerekli bilinmez ama olması iyi bir şey. Kulaklık sesi haricinde telefonun dış hoparlörü alışılmışın aksine cihazın alt kısmında yer alıyor. Önceki modellere göre daha dolgun bir ses tonu olduğunu söylemek mümkün. Bas sesler daha belirgin. Kaliteli bir ses alıyorsunuz. Belki kullandığım Vodafone hatla ilgilidir ama yine de telefonun ahize sesi sanki biraz az gibi. Bazı gürültülü ortamlarda karşıdaki sesi duymak zorlaşabiliyor ancak rahatsız edici boyutlarda değil. Negatif bir durum olarak not düşebiliriz. Belki Ekim ayı sonlarına doğru gelecek olan Android 4.1 JB güncellemesi bu işi de halledebilir.

Performans/Hız: hTC OneX her ne kadar teknik detaylarında ve tanıtımlarında 4 çekirdek olarak geçse de cihaza gömülü 1 adet işlemci çekirdeği daha var. Yani kabaca 4+1 çekirdekli bir işlemci diyebiliriz. Telefon kullanım esnasında 4 çekirdeği de çalıştırırken boşta olduğu anlarda bu fazladan olan 1 çekirdeği kullanıyor ve bu da pil ömrüne fayda sağlıyor. Önemli bir özellik olduğunu düşünüyorum. Genel performans olarak yine önceki kullandığım telefon olan ve çift çekirdekli işlemciye sahip Evo3D modeliyle kıyaslamayı en güzel yaptığım kısım Android Play Market uygulaması oldu. E3D'de marketin açılma süresiyle OneX'teki açılma süresi arasında ciddi fark var. Bunun haricinde yine sıkça kullandığım uygulamalarda da OneX ciddi şekilde hızlı. Gözle görülür sonuçlara ulaşılabilen bir test yöntemi de internet tarayıcı performansı. Hiç de küçümsenmeyecek bir model olan Evo3D'ye bu konuda da ciddi fark atıyor. Sayfaların yüklenmesi, çift tıklama ile yakınlaştırma yapıldıktan hemen sonra internet sitesindeki yazıların ekrana göre yeniden boyutlandırılması çok hızlı. Sıkılmıyorsunuz. En yoğun flash ve görsel içerikler barındıran sitelerde bile kullanıcı hiç üzmeyen bir performansı var. 3.parti internet tarayıcılarını henüz test etmedim. DolphinHD tarayıcı ile daha iyi sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Yine oynattığı yüksek çözünürlüklü ve boyutlu oyunlarda da çok akıcı şekilde oyunları oynayabiliyorsunuz. OneX'i kolay kolay zorlayabilecek bir oyun yok gibi. Telefonun sıfırdan açılış ve sıfıra kapanış süreleri de gerçekten çok iyi.

Yazılım: Telefon kutudan çıktığında üzerinde Android 4.0.3 yüklüydü. 1.29.707.11 sürümü vardı. Hemen güncelleme kontrolü yaptım ve yaklaşık 150 MB'lık bir güncelleme buldu. Güncelleme sonrası Android 4.0.4 yüklü 2.17.707.3 sürüme yükseltme yaptı. hTC'nin ve fanatiklerinin göz bebeği Sense arayüzü telefonu neredeyse komple sardığından ICS'nin görselleriyle pek işimiz yok açıkçası. Ancak cihazın özellikle kamera performansını ciddi şekilde arttırdığını söylemek mümkün. Haricinde ICS gayet stabil ve hızlı şekilde çalışıyor. Telefonda ayrıca NFC, Bluetooth 4.0 ve DLNA destekleri de var.

hTC Sense: hTC Sense. Belki de hTC'nin en parlak fikri. hTC diğer tüm telefonlarında olduğu gibi OneX'te de Sense arayüzünü kullanıyor. Gelen sürüm şimdilik Sense 4.1. Önceki Sense 3.x sürümlere göre ciddi görsel farklılıklar mevcut ancak telefonda arayıcı, menü, ana ekranlar da dahil olmak üzere her yerde parmağı olan bir arayüz. Üzerine çok fazla bir şey söylemeye gerek yok aslında. Evo3D sonrası Huawei gibi bir markaya yönelmek üzereyken, Sense olmayan bir telefonu kullanmamın ne kadar zor olacağını gördüm ve hTC'ye devam kararı almıştım. Kısacası "sense'siz saadet neymiş" diyorum. :)

Hafıza: Telefon 32 GB dahili bir hafızaya sahip ve microSD genişletme yuvası yok. Aslında gerek de yok. Belki verilerini SD kartlara yedeklemeye alışkın kullanıcılar için rahatsız edici olabilir ancak bu işlem için de telefona entegre gelen DROPBOX uygulaması kullanılabilir.

Spec_X.png

Tasarım: Cihaz tam bir tasarım harikası. Evo3D modeli 4,3" ekrana sahip bir modeldi ve OneX 4,7". Buna rağmen OneX gerçekten çok daha zarif bir yapıya sahip. Evo kadar kötü ve kaba durmuyor. Kasa yapısı olarak yekpare bir gövdeye sahip. Yani arka kapağın açılması gibi bir durum söz konusu değil. Polikarbon malzeme hem çok sağlam bir yapı sunarken hem de çok zarif bir görünüm veriyor. Cihaz beyaz ve siyah renk seçenekleriyle geliyor. Siyah kasa ile ilgili soyulma problemleri olmuş ancak beyazla ilgili bir şikayet henüz ben okumadım. Telefon microSIM kart kullanıyor, bunun için kutu içeriğinde gelen özel bir aparatla veya bir iğne yardımıyla microSIM yuvasını çıkarıp kullanabiliyorsuunz. Ürün üzerinde 3 adet donanımsal tuş var, 1 tanesi üst kısımda bulunan açma/kapama düğmesi, diğer ikisi ise sağ tarafında bulunan ses aç/kapa düğmeleri. Bunun haricinde telefon üzerinde dokunmatik GERİ / EV ve SON UYGULAMALAR tuşları haricinde bir şey yok. MicroUSB girişi ile şarj ve bilgisayar bağlantısı yapmak mümkün. Yine microUSB girişinden MHL adaptör ile HDMI kablo vasıtasıyla görüntü aktarımı yapmak mümkün. Telefonun tasarım olarak en kötü kısmı nedenini anlamadığım şekilde çıkık şekilde konumlanmış kamera lensi. Telefonu sırt üstü koyduğunuzda camının çizilmesi veya çerçevede deformelere neden olması kaçınılmaz.

HTC_One_X_inceleme.jpg

Kutu içeriği: Standart bir kutu içeriğine sahip OneX', kutusunda kulaklık, kullanım klavuzu, garanti belgesi, microSIM yuvası için gerekli aparat, USB data kablosu ve şarj adaptörü barındırıyor. Daha önceki Sensation XL ve XE modellerinde Beats Audio kulaklık hediye eden hTC bu uygulamadan vazgeçmiş. Standart bir hTC kulakiçi kulaklığı var.

Konunun ilerleyen mesajlarında yukarıda sözünü ettiğim hususlarla ilgili ekran görüntüleri, videolar ve fotoğraflar paylaşmayı düşünüyorum. Yine örnek fotoğraflar ve video kayıtlarını da sunmayı planlıyorum.

Okuduğunuz için teşekkür eder, saygılar sunarım.

Özel Teşekkür; Evren İskent'e, yazmayı hatırlattığı ve bu gibi içi dolu paylaşımlara yönelmemize vesile olduğu için teşekkür ederim.

  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Hayırlı uğurlu olsun. Güle güle kullan Zafer.

Yorum bağlantısı
Misafir

Zafercim güle güle kullan, güzel haberler al inşallah. Bomba gibi bir başlık olmuş. Model güzel, kullanıcısı deneyimli olunca çok keyifli bir başlığa adım attık gibi geliyor bana. Telif haklarım sana feda olsun :) Övgülerin için de ayrıca teşekkürler :blush:

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Birde diyalize bağlı yaşamını sürdürmeseler çok güzel olacak :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

İki günde sattın ya bizi helal olsun. :D

Ama 3 boyutlu çekim yapamıyor bu. Mındar. :beee:

Eline sağlık kardeşim. Çok güzel bir inceleme olmuş.

Tekrar hayırlı olsun, güle güle kullan, darbelerden, sıvılardan uzak olsun telefonun. :)

Ben de alacağım bir tane ama durumu biliyorsun. :)

Valla seni de görürüz nasip olur da alırsan :D 3310 gibi göründü gözüme koca E3D :p

Eyvallah abi sağol. Sana +'lısından aluruk sonra ;)

Birde diyalize bağlı yaşamını sürdürmeseler çok güzel olacak :)

Portatif diyaliz makinası alırız be abi? :phttp://dx.com/p/rechargeable-1500mah-external-emergency-power-charger-for-htc-one-x-s-v-s720e-black-139414?item=3

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Eşeği çalan samanlığı hazırlar :p:D

Öncekilerde yedek bataryam vardı, bunda öyle bir imkan olmadığından bunlara yöneliyoruz artık :D HAMA marka araç şarj cihazı aldım teknoSA'dan. Gayet başarılı. Daha önce dandik bir şey almıştım pişman oldum. Telefon şarja takılıyken şarjı mı biter? :D :D Telefonu şarja taktım, navigasyonu açtım, şarj %50-49-48-47 diye gitmeye başladı :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

xp ile birebir çalışan lazım bana. Her makina onarımında pc'yi kucaklayıp gitmekten bıktım.

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Zafer Hayırlı olsun :nazar: . Bir arkadaş daha almıştı ama burayı görmedi herhalde. :fiuw:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

xp ile birebir çalışan lazım bana. Her makina onarımında pc'yi kucaklayıp gitmekten bıktım.

Senin işi biraz bilsek, kesin android çözümü vardır senin için de.

Zafer Hayırlı olsun :nazar: . Bir arkadaş daha almıştı ama burayı görmedi herhalde. :fiuw:

Sağol abi. O göremez, gözleri kamaştı onun :p

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Senin işi biraz bilsek, kesin android çözümü vardır senin için de.

Vin 7 ile çalışmıyor. Bir tek xp istiyor namıssız

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Vin 7 ile çalışmıyor. Bir tek xp istiyor namıssız

Nedir o?

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Desire c hakkında ne düşünüyorsunuz ? Oğuzhan için bir iki ay sonrasına düşünüyorum durumumu düzeltebilirsem.(Malum Kurban bayramı var :unsure2: )

Not:Bu mesaj bir iki dakika sonra kendini imha edecek benim sağlığım açısından.

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Desire c hakkında ne düşünüyorsunuz ? Oğuzhan için bir iki ay sonrasına düşünüyorum durumumu düzeltebilirsem.(Malum Kurban bayramı var :unsure2: )

Not:Bu mesaj bir iki dakika sonra kendini imha edecek benim sağlığım açısından.

Güzel cihaz abi. Daha geçenlerde iş arkadaşıma aldık. Kamerasında flaş yok. Ekran 3,5", kamera 5 MP ama çok bir şey beklememek lazım. Teknik özellikleri iyi sayılır. Çözünürlük zayıf. Fiyatına göre bir telefon değil. Bence 100 TL daha ucuza satılmalı. Arkadaşa 580'e aldık.

Zafer bu telefona para vermedim de. Ne olur böyle de.

Bu telefona 400 TL verdim abi. Bu olur mu? Ne olur "olur" de.

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Ben de 4-5 gündür kullanıyorum. Çok teknik yorumlarımı ileteyim;

Süper deli manyak bir telefon, sadece eski telefonum (desire) ele çok daha iyi oturuyordu, bu biraz fazla büyük. Onun dışında telefonda son nokta diyebilirim. :)

İlk söyleneceği son söylemişsin ahbap :p

1- Elindekini vermedin mi? Yoksa ben muhasebeyi eksik mi biliyorum :D

Bu arada 400 de çok. Ben burada 240 dolara ayfon 5 almıyorum. Almam. Yazık ya.

2- Adliyeci değil haciz memuru :p Adamın ..tünden donunu alır :D

1- Yol yapıyorum işte da, biraz da sen yardımcı ol, detaya inme :D

2- Haciz deme İcra de. İcra Memuru daha havalı duruyor, biraz daha üstü örtülü :ninja:

Vay hain, bana "one v", kendine "x" öyle mi.! Ben zaten güvenmemiştim sana, almadım, gittim Samsung E2232 aldım, en one beee ve vay beee'sinden.! :p Hem biloor musun, elime aldığımda kimse farkedemiyor bile elimde telefon olduğunu. Üstelik beşşşş gün gidiyor şarjı.! Attığın zaman kimsenin kafasını yarmaz üstelik. Hatta attığında 1 metre sonra süzülerek yere düşer, öyle hafif.! Bi resim çekiyor ki, neyi çektiğini 3 gün düşünüyor, bu vesileyle tefekküre dalıyorsun.! :D Neyse, senin teknoloji manyağı cihazın da hayırlı olsun o zaman. Sen ileri, ben geri.! Gericiyim olm ben gericiiiiii.! :p:biggrin:

:D :D İlahi be abi. Ne güldüm. :D

Sana da hayırlı olsun abi. Güle güle kullan.

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

SDN.com da test videolarını izledim oradaki arkadaş ikinci telefonu olarak kullanıyormuş çok methetmiş 600 çok para bence :yes:

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Yavuz senin hTC One X in de hayırlı olsun ;)

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Ama var yaaa, gittim gördüm o "v"'yi, vay görmez olaydım, 3 gün gözümün önünden gitmedi. Sonra baktım, beni günaha sokacak, koşa koşa gittim aldım bu aleti. Oturdum Mehmet Abi'nin yanına, dedim bana çift hatlı uzun şarjlı bi telefon ver. Çıkardı verdi bunu, derhal simleri değiştim, parasını ödedim, çıktım dükkandan. Şükür atlattım kör şeytanı.! :biggrin: Hayatımda hiç bu kadar hızlı telefon sahibi olmamıştım. :D

X'i göreydin, hiç duramazdın :p

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Zafer hayırlı olsun.

Kontağına bastığın Doğan'dan sonra elinde de Doğan dolaştırıyorsun, kaskoladın mı, trafiği falan var mı? Muayeneden geçiyor mu :p

Çok para be :(

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Zafer hayırlı olsun.

Kontağına bastığın Doğan'dan sonra elinde de Doğan dolaştırıyorsun, kaskoladın mı, trafiği falan var mı? Muayeneden geçiyor mu :p

Çok para be :(

Teşekkürler. Alışkanlık oldu yüksek kalite ürün kullanmak bende. Bkz.Tofaş, hTC. :tongue2:

Fiyatı elbette yüksek, ben ciddi şekilde uygun fiyata aldım. Yoksa hb.com vb. site fiyatlarından almam imkansız zaten.

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

1-İndim işte :) Sayı işi olunca biraz uzak durmak lazım benden :D Affetmem :D

2-İsmi önemli değil, fonksiyon önemli. Neresinden neyini aldığın önemli :p

Neresinde neyi varsa alıyoruz :p İşimiz bu.

Bir iPhone değil...

:p

Hamdolsun. :tongue2:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...