İçeriğe Yönlendir

En İyi Çay Demleme Yarışması.


Haşmet Güngör

Recommended Posts

Celal Aydın
Siyah çaylar arasında da fark var. Mesela ben akşamları çay içeceksem şu çayı içiyorum. Sürmene’deki ilk özel fabrika. Sadece sürmene ve köprübaşı yolundaki köylerden toplanan ilk hasat çayıdır bu. Marketlerde yoktur. Bazı büyük firmalar alıp başka çaylarıyla harmanlar. Çayın içimi çok yumuşaktır. İnsanı dinlendiriyor. Uykusunu getiriyor
 
https://solencay.com/urun/hediyelik-mayis-cayi-500gr/
 
sabahları daha sert çaylar hoşuma gidiyor. İthal çaylardan özellikle asya hindistan bölgesinden gelenler sert oluyor. Ayık tutuyor beni. 
 
büyük markalar çayı çok fazla harmanlıyor. Bir sürü farklı bölgeden farklı çaylar. Çayı özel fabrikalardan almak daha mantıklı bence. Yöresel oluyor. Çok daha kaliteli oluyor. 

bu arada çaylıkta, çay alım evinde, çay kamyonlarının üstünde büyümüş bir kardeşinizim [emoji4] 

Bizzat Sürmeden aldım bu çaydan, gayet güzel. Zaten tecrübelerim bana şunu gösterdi, klasik Rize çayları sert, Trabzon çayları yumuşak içimli oluyor.
Trabzonlular bu dediğimi onaylayacaktır.

Favorim halen İki Çay Kızıl Büyü + Bütün Yaprak El yapımı Siyah Çay + Kabuk Bergamot.

Köprübaşı yolunda, Şölen fabrikasıyla birbirine yakın bir çay fabrikası, Ziganoy köyünden topladıkları çaylarla harmanlıyorlarmış.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Celal Aydın yazdı:


Bizzat Sürmeden aldım bu çaydan, gayet güzel. Zaten tecrübelerim bana şunu gösterdi, klasik Rize çayları sert, Trabzon çayları yumuşak içimli oluyor.
Trabzonlular bu dediğimi onaylayacaktır.

Favorim halen İki Çay Kızıl Büyü + Bütün Yaprak El yapımı Siyah Çay + Kabuk Bergamot.

Köprübaşı yolunda, Şölen fabrikasıyla birbirine yakın bir çay fabrikası, Ziganoy köyünden topladıkları çaylarla harmanlıyorlarmış.

Vay sürmelim sürmelim :) sümela da sürmene’den çok çekti. Sürmene manastırı :)  

 

dediğiniz doğru. Çay nemli yağışlı bölgede yetişiyor ama sürekli yıkanan topraklarda yetişen çay daha sert acı oluyor. Batıya doğru yumuşak tat oluşuyor. 


Bu arada iş yerinde zorunluluktan poşet çay içiyoruz. Doğuş gurme sallama çaylar arasında epey iyi yerde. Poşeti 20 sn sallayıp çıkarınca tadı fena olmuyor. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Helva yapmıştık. Şu pandemi bitince, Çay demleme günü yapalım. en iyi demleyeni @Servet Aydın portifle gezdirsin

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Haşmet Güngör yazdı:

Helva yapmıştık. Şu pandemi bitince, Çay demleme günü yapalım. en iyi demleyeni @Servet Aydın portifle gezdirsin

 

Mantıklı.. Ben uzun süredir bir açık hava kamp piknik alanı düşünüyorum. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

 

Mantıklı.. Ben uzun süredir bir açık hava kamp piknik alanı düşünüyorum. 

Yarışmacılar semaverlerini yanlarında getirebilirler :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Yarışmacılar semaverlerini yanlarında getirebilirler :) 

bence semaverler yarismacilari yanlarinda getirecekler 😂

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Alpay Sumer yazdı:

bence semaverler yarismacilari yanlarinda getirecekler 😂

Çay mı dedi biri. Pardon biraz abartmış olabiliriz 😁😁

 

images?q=tbn:ANd9GcQqFpypRBejRWSnwUL5uow

  • Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Mustafa Karahan

Merhabalar milletçe  çay olmazsa olmazımız 😊 evde ne zaman çay demlesek tadı her gün farklı oluyor bazen çok güzel bazen normal bazende eh işte. Su aynı çay aynı, demleme süresi de aynı, suya katılan çay miktarı da aynı. Her şey aynı ama çayın tadı farklı oluyor 😃 

Ama kahveye gidip çay içtiğimde hep aynı tat. Adamın işi o illa ki güzel yapacak ama nasıl sürekli standardı tutturuyor, ben neyi yanlış yapıyorum 😊

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Daha hiç dışarıda güzel çaya denk gelmedim ben. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

Uzun zamandır bir tezgaha düşüyorum '' sen demleyince çay çok güzel oluyor '' :) 

Boş ver  Mustafa güzel demleme , sonra ihale hep sende kalıyor:D 

  • Beğen 4
  • Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Servet abinin tavsiyesi ile çayı cam kavanozlara alıp yaklaşık 1 sene kadar dinlendiriyorum. Bunun için 5 kilo kadar stoğum var senesi dolanı içmek için çıkarıp eksiği tamamlıyorum. Ayrıca su ılıkken demliyorum çayı önce su üstüne çay şeklinde. İçenler çok begeniyor hatta eşim senin yüzünden başka yerde çay içemez hale geldim diyor. Çay olarak ofcay çay hazine ve bergamut aromalı 100 grlık ofçay şahane harmanını kullanıyorum. 1 kilo çaya 100 gr olacak şekilde karıştırıyorum. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

eski demlenmiş çay atılşmaz kurutulur, 1/4 oranında yenisi ile harmanlanır

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Su da iyi olacak ama kireçli su ile güzel olmuyor. 

Yorum bağlantısı
Cem Işık

En iflah olmaz çaykolik @Servet Aydın gelsin de şenlensin buralar. Doğum gününü kutlamayın burada bari, kızıyor sonra bana🤪

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Evcin
Cem Işık yazdı:

En iflah olmaz çaykolik @Servet Aydın gelsin de şenlensin buralar. Doğum gününü kutlamayın burada bari, kızıyor sonra bana🤪

Daha nasıl çılgınca teknikleri var aşırı merak ediyorum :) 

Çağlar Bayur yazdı:

eski demlenmiş çay atılşmaz kurutulur, 1/4 oranında yenisi ile harmanlanır

 

Önder Özcan yazdı:

Suyunun iyi kaynaması lazım. Bayağı iyi.

 

Tahir İlter yazdı:

Servet abinin tavsiyesi ile çayı cam kavanozlara alıp yaklaşık 1 sene kadar dinlendiriyorum. 

 

Abi hanım beni resmen kandırıyor ben bunların hiç birini yapmıyorum :D 

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Ben semavere taktım, balkonda demleyip odada içiyorum. Hep aynı tadı buluyorum.

Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Harman: 1 kg Rize tiryaki çaya 150 gr tomurcuk çayı karıştırırım. Demlikte suyu önce kaynatır, kaynamaya başlayınca demliğe çayı koyarım. Adam başı 1 tatlı kaşığı çay koyarım. Kısık ateşe alır ve çayın dibe çökene kadar demlenmesini beklerim. Sonucun kötü olduğunu hiç görmedim.

  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ersev Kaya

Bizim evde kışın soba yanarken Ecevit Usulü demlenir çay. Çok güzeldir içimi.

Yazınsa bildiğimiz  gibi. Önce su kaynar, az bir süre dinlendirilir kireç dibe çöksün diye. Sonra da demle. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Onur Bulut
Fatih Evcin yazdı:

Uzun zamandır bir tezgaha düşüyorum '' sen demleyince çay çok güzel oluyor '' :) 

Boş ver  Mustafa güzel demleme , sonra ihale hep sende kalıyor:D 

Yalnız değilmişim. Nereden düştük bu tezgaha :biggrin:

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

Çaydanlık aluminyum , su da yumuşak , kalanı demleme tarzına göre değişiyor. 

Yorum bağlantısı
Ayhan Asil
Mustafa Karaca yazdı:

Su aynı çay aynı, demleme süresi de aynı, suya katılan çay miktarı da aynı. Her şey aynı ama çayın tadı farklı oluyor 😃 

Sudaki klor miktarını da hesaba katın. İşim bu benim Çevre sağlık teknikeriyim. Her gün şehir şebeke suyunun Bakiye klor miktarını ölçüyoruz. Her gün miktar aynı olmuyor. Aşırı klorlu suyun çayı da güzel olmuyor haliyle. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Mahmut Yıldız yazdı:

Ben semavere taktım, balkonda demleyip odada içiyorum. Hep aynı tadı buluyorum.

Odada demleyp balkonda denemelisin birde. Süper oluyor :crazy:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...